avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. In cazul unei donatii intre mama si fiu, a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. In cazul unei donatii intre mama si fiu, a unui teren ...

Buna ziua.
In cazul unei donatii intre mama si fiu, a unui teren extravilan, este obligatorie a se trece valoarea din grila a acestuia, sau se poate realiza donatia cu o suma modica hotarata intre parti?! ... avand in vedere realitatea faptului ca mama nu incaseaza nici-un ban la aceasta tranzactie! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:12, 15 Februarie 2024
E evident ca orice ce v-ar zice, o țineți pe a dvs, deci inchid discuția, recitiți răspunsurile ralukai și rețineți de ce platiti la pret de grila, ca asa zice legea.
Mi-am permis să redeschid această discuție pentru a-i comunica utilizatorului @walahianu că mie, uneia, mi se pare interesantă lista sa in 6 puncte de mai sus. Ba chiar m-aș fi așteptat ca ea să fie continuată, măcar de vreo unul, doi dintre acei avocați cărora li s-a întâmplat ca instanțele să le reducă onorariile. (n-am avut "plăcerea," așa că mă abțin, deocamdată).
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2024
romascanu, moderator


walahianu a scris:

1. Actul acela emis de notar, arata la fel atat pentru un imobil de 10.000 lei, cat si pentru unul de 200.000 lei, deci de bun dispun oricum. Doar comisionul notarului difera. La revanzare, pretul trecut acum de notar in act, este egal cu zero.
2. Pe semnatura notarului, nu devin mai bogat (mai sarac poate). El poate trece in act ca terenul e incadrat la suma de 200.000 lei, iar in realitate, nu reuseste mama sa il vanda cu 150.000 lei, de ani buni. (caz concret)
3. Avocatii percep onorariul pe care il consideraei, in functie de munca, timpul alocat, etc, insa alegerea e a celui ce apeleaza la ei, si nu sunt obligati de lege, nici sa isi angajeze avocat si nici sa plateasca un procent anume. Primaria nu se pune (e statul). Cu agentiile imobiliare se poate negocia si iarasi nu esti obligat de lege sa lucrezi cu ele, poti finaliza si singur. Firma de curatenie e un exemplu prost, deci nu il mai explic.
4. Dumneavoastra ca notar, sa inteleg ca sunteti invidios pe persoanele ce primesc mosteniri (cat de mici) de la parinti, si considerati ca e just sa primiti cota parte din valoarea mostenirii???
5. Notarul nu raspunde decat pentru eventualele greseli/incurcaturi in inscrisurile actului. Asta nu il indreptateste in problema discutata, eventualele greseli facute de acesta, ii etaleaza doar profesionalismul de care da dovada. Cu trecerea anilor, preturile imobilelor se vor schimba, deci in viitoarele actiuni legate strict de imobil, notarul de a completat actul initial, nu are nici-o contributie si nici raspundere, daca si-a facut meseria corect.
6. Va inteleg ca va aparati interesele, cum si aia cu pensii speciale si le apara, insa cred ca exagerati total in ce priveste dumnezeirea notarului.
PS: astazi notarul la care am fost pentru intocmirea actului de donatia, ne-a pus in fata la final actele de semnat, in care in dreptul donatorului, adica mama, era trecuta adresa altcuiva, adica am realizat ca a uitat sa modifice in actul mostra salvat in calculator.
Deci despre ce munca si efort de 15-20 minute vorbim?!?!
Lasati-o asa, ca va convine, normal!!!



1. Asta e părerea dvs, ca o persoana ce nu lucrați în domeniu și nu știți cu ce se "mănâncă ". Cu cât imobilul este mai valoros, cu atât actul notarial este mai complex. Istoricul imobilului nu este același, modul de dobândire nu e același, părțile nu sunt aceleași etc etc etc.
2. Ba deveniți mai bogat, fiindcă, în plus fata de ce aveți acum, mai dobândiți încă un imobil. Iar cu vânzarea...ma îndoiesc. Când e de luat sau de cumparat, totul e nasol si urat. Când e de dat/vândut, e foarte bun și se ia pielea de pe cumpărător.
3. E valabil si pentru notari. La fel își apreciază si ei munca. Iar cu clienți ca dumneata, merita cel putin un spor de 25%. Primăria nu e statul, ci administrația locala, ca impozitul îl plătiți la bugetul local, nu la cel de stat. Și da, se pune. De ce la primarie nu sunteți asa vocal și nu va certați sa plătiți impozitul la valoarea "derapanaturii" pe care pretindeți ca o aveti? Adică la 3 lei si-un ban? Cu agențiile nu se poate negocia nimic. Și ca fapt divers ele percep un comision pe care nu l-a luat niciun notar niciodată. Ați semnat contractul, la revedere.
4. Nu, nu sunt invidios. Sa fiți sănătos! Doar v-am răspuns la dilema dvs legata de plusul de valoare.
5. Nu, pentru greșeli răspund angajații. Notarul răspunde pentru însăși legalitatea actului și pentru efectele juridice pe care le produce. Ba are, fiindcă atribuțiile se modifica, obligațiile se modifica, legile se schimba etc etc. Toate aceste lucruri presupun o reactualizare temeinica a activității la noul cadru legislativ. Ce e acum, nu era cu 20 de ani în urma.
6. Nu, va explic, ce viziune obtuza aveți.
V-am argumentat foarte corect fiecare punct. Ceea ce spuneti dvs acum e o bomboana amara de pe coliva. Pai cum sa spuneti ca la un simplu imobil, in cazul donatiei, actul e mai complex la cel de 200.000 fata de cel de 10000. Asta e aberatie. Cum puteti sa spuneti ca devin mai bogat cu un teren, cand terenul este in familie de zeci de ani...mi-l donati dvs ca notar?! Cum puteti spune ca Primaria nu e statul?! e parte a statulu, indiferent unde se opresc cea mai mare parte din bani. Si continuam la infinit, dar n-am cu cine.... sunteti indreptatit/indreptatita sa va aparati interesele si sa ma imbroboditi frumos, pe bani procentuali dintr-un bun care nu e al dvs ci al familiei respectivului jagmanit bucatica cu bucatica, folosind parghia data de stat. Ce treaba are un strain sa se amestece si sa vrea parte din bunul omului. Cere domne o suma fixa in caz de donatie...bunul ramane tot in familie, nu se duce la straini! Ce te intereseaza pe dumneata ca face 10 milioane de euro sau face 10 milioane de lei?! Am cumparat impreuna bunul, am investit impreuna, am platit impozite si alte taxe impreuna, am facut cadastrul impreuna?! Aici inchei...puteti scrie ce vreti, legea pe japca e de partea dvs. , deci nu ma prind povestile frumoase de mi le spuneti. Sa aveti parte in alte domenii, asa cum avem noi parte de domeniul extra profesional al dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
Manuela Rășină, administrator
Nu ați argumentat nimic. Doar v-ati vărsat frustrările legat de faptul ca trebuie sa plătiți un serviciu.
Nu, domnule, actele nu sunt la fel. Și da, actul este mai complex. Nicio situație nu seamănă cu alta.
Imobilul este al MAMEI. Nu al familiei, nu al dvs.
Nu este în familie, ci în proprietatea mamei.
Ca dacă mama mâine îl vinde, îl vinde singura, nu împreună nici cu dvs, nici cu familia. Dvs ce contribuție aveți la dobândirea casei? Ati pus vreo cărămidă, ați muncit cot la cot cu mama? Din proprietatea mamei, trece în proprietatea dvs. Deci patrimoniul dvs se mărește cu încă un bun.
Ma bucur ca am avut dreptate. Subit, nici casa nu mai e asa nasoala, nu? Parca era 1000 lei ....Dacă era o darapanatura, nu va trebuia nici data de pomană.
Mințiți de îngheață apele. Primăria nu e statul, ci administratia locala. Sunt bugete diferite. De-aia n-are ursul coada, va certați pe niște lucruri elementare.
Ooo, dar am parte zilnic de alte "domenii". Frizerul, mecanicul, meseriașul, expertul....au o "responsabilitate" de te doare mintea. Și primesc chitanță sau factura de fiecare data! Dar, ei merită! Notarul nu. Notarul trebuie sa lucreze gratis pentru cei care primesc case de la părinți. Pentru "băieții deștepți "
Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2024
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul unnpr? RicaRamurica RicaRamurica De ce camera notarilor cere bani pentru grila notariala daca grilele notariale sunt publicate pe site-ul UNNPR? (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)