avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am observat că sunt multe cazuri în care în ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am observat că sunt multe cazuri în care în situația unui ...

Am observat că sunt multe cazuri în care în situația unui accident auto produs într-o intersecție între un vehicul care virează stânga, într-un loc în care nu este interzisă această manevră, și un vehicul aflat în depășire neregulamentară peste marcajul continuu, poliția și unele instanțele stabilesc de cele mai multe ori că vinovat este și cel care virează stânga. Culpă comună.
Ceea ce mi se pare eronat. O optica eronata. Aș dori mai multe păreri pe acestă temă. Sunt aceste decizii justificate, sau problema e că nu sunt bine argumentate de cei care le contesta? Din ce am observat de obicei nu se invoca articolul 1(2) din codul rutier. Care lămurește scopul acestor dispoziții din codul rutier.
Nu sunt avocat. Daca am greșit sensul unor termeni, va rog corectați-mă. Eu doar am încercat sa interpretez într-o “logică” cât mai coerentă dispozițiile codului rutier. Vă rog folosiți contraargumente în cazul în care nu sunteți de acord cu mine.
După părerea mea situația e clară, dacă luăm în considerare următoarele 3 articole din codul rutier:
A. Articolul care pare că îl încriminează pe cel care virează stânga:
ART.54 (1) OUG 195/2002 Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
B. Articolul care îl incriminează pe cel care efectuează depășirea neregulamentară:
ART.120 din regulament OUG 195/2002 (1) Se interzice depășirea vehiculelor:
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere;
C. Articolul care, după părerea mea, clarifica care este litera si spiritul legii, care este scopul acestor reglementari.
ART.1,(2) OUG 195/2002 Dispozițiile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență au ca scop asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum și ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecția drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietății publice și private, cât și a mediului.

Conform interpretării, art. 54 OUG 195/2002, de către polițiști și unele instanțe, se pare că cel care virează stânga trebuie sa se asigure și în spate că nu perturbă circulația „neregulamentară” a celor care pun în pericol circulația rutieră, încălcând dispozițiile OUG 195/2002 privind depășirea. Aceasta este o interpretarea corecta, în spiritul legii a acestui articol? Acesta este scopul acestui articol? Vehiculul care a virat stânga a încălcat “dreptul” de trecere a celui care efectuează o manevra neregulamentară?
Acest drept nu există, acest drept este interzis în mod explicit de către OUG, prin semnificația marcajului continuu, conform art. 120 reg. OUG 195/2002. Neasigurându-se în spate, cel care virează stânga nu încalcă nici un drept. Nu pune în „pericol fluența și siguranța circulației” pentru că nu are nici o obligație legală de a ceda prioritatea de trecere celui care este în depășire. Iar obligația legală de „a se asigura că nu perturbă și nu pune în pericol”, prevăzută de art. 54 OUG 195/2002, se referă doar la participanții care circulă respectând dispozițiile OUG 195/2002 și față de care OUG dispune și obligația de a ceda prioritatea de trecere.
Nu este în acest caz chiar DREPTUL de a vira spre stânga protejat de semnificația marcajului continuu, prin interzicerea dreptului de a depăși, pentru vehiculele care se deplasau in spatele lui? Nu e rolul acestui marcaj de a asigura „fluenta si siguranța” acestei manevre conform art. 1(2) din OUG 195/2002? Iar nerespectând interdicția de a depăși, singurul care încalcă un drept și pune în pericol siguranța circulației, este doar cel care efectuează depășirea neregulamentară.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:29, 29 Martie 2024
De ce să vă răspund când vorbiți pe lângă subiect din nou:
"V-am intrebat si nu ati raspuns :
1. Cum stii care semnalizare de stinga arata intentia de depasire ?"
Este scris de inițiatorul subiectul despre care discutam:
Depășire neregulamentară peste linia continuă.Cazuri ajunse in instanță.Nu banuielile dumneavoastră.
Nu discutam aici despre semnalizare de stânga care arată intenția de depășire.
Reveniți la subiectul discuției,va rog.
Te bagi în fata lui și produci accidentul sau aștepți până trece și eviți accidentul?
Cei ajunși în instanță s-au băgat și au produs accidentul.
Eu personal nu mă bag,il las să treacă.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2024
mitabiciclista, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
va fi de ajutor motivarea instantei, culpa comuna pt depasire interzisa , respectiv neasigurare la efectuarea manevrei de viraj la stanga.
Hotararea se poate ataca si va ramane definitiva cu solutia asta sau nu.
Ar fi interesant ca utilizatorul sa revina cu solutia.
:)))))
Pai exact despre asta vorbeam și eu, depășire neregulamentară pe linie continuă. Ce, credeți că cei care depășesc coloane, pe linie continuă, nu pun (sau nu au voie să puna) semnalizare stânga??? De ce ar face el depășirea ? Nu pentru ca "mimează " una legală, pentru că e intersecție dirijată?

Cum știți că cel care vrea să facă asta, depășire neregulamentară pe linie continuă, (după cum ați afirmat aveți în permanentă o asigurare continuă și în spate, evident ca-l depistati de când incepe depășirea) nu e unul care semnalizează intenția de a face stânga? Când va ajunge în poziția de a vira stânga.

E la subiect. Cum îl depistați?


mitabiciclista a scris:

De ce să vă răspund când vorbiți pe lângă subiect din nou:
"V-am intrebat si nu ati raspuns :
1. Cum stii care semnalizare de stinga arata intentia de depasire ?"
Este scris de inițiatorul subiectul despre care discutam:
Depășire neregulamentară peste linia continuă.Cazuri ajunse in instanță.Nu banuielile dumneavoastră.
Nu discutam aici despre semnalizare de stânga care arată intenția de depășire.
Reveniți la subiectul discuției,va rog.


Te bagi în fata lui și produci accidentul sau aștepți până trece și eviți accidentul?
Cei ajunși în instanță s-au băgat și au produs accidentul.
Eu personal nu mă bag,il las să treacă.


Dar cine a zis ca se bagă? Numai ca nu există obligația legală în codul rutier de a te asigura decât față de cei care au DREPT DE CIRCULATIE, asta spune și domnul instructor.

Altfel, v-am întrebat și repet:
CÂND SEMAFORUL E VERDE, PORNIȚI DE PE LOC, PUNEȚI FRANA CÂND INTRATI IN INTERSECTIE, CA SA VA ASIGURAȚI FATA DE CEI CARE AU ROȘU, DAR AR PUTEA SĂ TREACĂ NEREGULAMENTAR ?
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2024
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fie ca depasesti, fie ca faci stanga, te asiguri ( si pt ce vine din spate )ca manevra poate fi efectuata in siguranta.
Îl vezi in oglindă.Daca te uiți.
E in depășire.Nu e doar o intenție de depășire.
Asta e subiectul discuției depășire neregulamentară.
Caz analizat de poliție și ajuns în instanță.
Nu discutam de semnalizare intenție depășire.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2024
mitabiciclista, utilizator

Alte discuții în legătură

Intoarcere in intersectie semaforizata - accident ceciortan ceciortan Stimate Doamne, Domni, am un gust foarte amar in legatura cu reglementarea pe cale amiabila a unui accident soldat, desigur cu pagune materiale. In fapt, tatal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vestitul "rond" din iasi ca sens giratoriul nu este, ... allecsx allecsx Buna ziua, Vestitul \"rond\" din Iasi ca sens giratoriul nu este, aduce multe intrebari si nelamuriri . Va rog cei experimentati sa ne ajutati daca pentru ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)