avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de confidentialitate

Buna ziua! Sunt la inceput de drum la Resurse Umane si am deja niste intrebari.:">
Doamna noastra directoare vrea ca ptr managerii firmei sa introduca o clauza de confidentialitate a datelor. Si mai vrea ca aceasta sa se pastreze 2 ani dupa plecarea angajatului din firma. Se poate acest lucru? Si daca da, cum trebuie sa procedez ptr a introduce clauza in cim? Prin act aditional? Multumesc mult :D
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 15 Februarie 2010
Prin introducerea clauzei de confidentialitate conf. art. 26 Codul Muncii, legiuitorul nu permite o generalizare a interdictiei de de transmitere a datelor sau informatiilor, ci impune ca acestea sa fie expres determinate. Angajatorul trebuie sa aprecieze in mod clar care sunt acele date sau informatii a caror transmitere catre terti este interzisa salariatului, precum si modalitatile concrete in care un salariat poate opera cu datele sau informatiile de care a luat cunostinta in timpul executarii contractului.
Clauza de confidentialitate isi produce efectele in conditiile stabilite de regulamentele interne, contractele colective , dupa caz, contractele individuale de munca.
Obligatiile concrete ale salariatului, precum si o precizare amanuntita cu privire la informatiile si datele confidentiale trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern la care face trimitere contractul individual de munca, deoarece dispozitiile specifice din regulament sunt asumate de catre salariat.
In cazul in care insa specificul muncii salariatului o impune, daca acesta isi desfasoara activitatea avand posibilitatea de a cunoaste date si informatii suplimentare legate de angajator, este bine ca si in cuprinsul contractului individual de munca( sau anexa la cim) obligatia de confidentialitate sa fie concret precizata.
AnnaMaria_ru a scris:

Multumesc din suflet :)


Mai am inca o intrebare. Acum de la ITM s-au eliberat adeverinte noi pentru vechime. Eu am reusit sa o fac pe caluculator, imi este mai usor sa scriu plus ca nu scriu foarte frumos de tipar, si m-ar interesa daca o pot duce asa sau neaparat trebuie completata de mana? Sa se vada ca e scris de mana. Multumesc inca o data


Eu spun sa mergi cu doua, una scrisa pe calculator si una scrisa de mana), daca nu accepta cea scrisa pe calculator o predai pe cealalta. Eu cred ca or sa accepte totusi cea scrisa la calculator pentru ca este mult mai usor si pentru ei,
Bafta.
Sunt acceptate ambele varinate de scris ale adeverintei ... atat pe calculator, cat si cea completata de mana ...:)

Clauza de confidentialitate o puteti insera in c.i.m. prin incheierea unui act aditional la c.i.m.
Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul ei părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă.
Clauză de confidenţialitate este admisibilă în contractul individual de muncă, chiar dacă libertatea de exprimare a salariatului (ca şi a oricărui alt cetăţean) este garantată de art. 30 din Constituţie. Tot Legea fundamentală stabileşte însă că exerciţiul drepturilor şi libertăţilor constituţionale trebuie să se facă "fără să se încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi" (respectiv, în cazul de fată, ale angajatorului).
Clauza de confidenţialitate poate să producă efecte şi după încetarea contractului individual de muncă. Dar, spre deosebire de clauză de neconcurenţă, cea de confidenţialitate pentru a produce efecte după momentul încetării contractului, trebuie obligatoriu să preexiste acestui moment. Într-adevăr, potrivit art. 26 alin. 1, părţile convin pentru "... toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia să nu transmită date sau informaţii... "; aşadar, pentru a produce efecte după încetarea contractului, clauza trebuie să existe şi anterior, pe parcursul existenţei acestuia .
Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2). Evident, cu toate că textul nu precizează expres, daunele-interese se datorează corespunzător prejudiciului produs (cu vinovăţie), prin încălcarea clauzei, celeilalte părţi.
Dacă sunt întrunite condiţiile legale, salariatul poate să fie sancţionat concomitent şi disciplinar.
trebuie inregistrat la itm acest act aditional de confidentialitate?
Clauza de confidentialitate nu modifica CIM ,astfel nu este obligatorie inregistrarea actului aditional la ITM.

Alte discuții în legătură

Acord de fidelitate alina_f_c alina_f_c atunci cand m-am angajat, dupa ce mi s-a incheiat CIM, angajatorul m-a pus sa semnez un Acord de fidelitate, :sorry:in care sunt mentionate cateva clauze de ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cm - clauza de confidentialitate polaris polaris Buna ziua, Am primit de curand la semnat un act aditional la contractul meu de munca privind introducerea unei clauze de confidentialitate. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)