Bună ziua d na avocat. Va contactez în legătură cu situația din școlile noastre cu aceste contracte educationale. Am citit contractul de nenumărate ori, am citit legea pe care se întemeiază el, dar am și aflat din spațiul public și media ca este neconstituțional, deci pot refuza semnarea lui. Va rog sa ma sfătuiți, dacă eu intenționez sa nu semnez, am fost înștiințata de conducerea școlii ca băiatul meu va fi exclus
de la anumite activități școlare. Ca de ex: excursii, participare la concursuri și olimpiade școlare, burse ș.a.
Este din punct de vedere civil, constituțional sau penal corect asa ceva?.Multumec anticipat.
Un act este presupus legal pana cand este dovedit altfel in instanta. Asadar, contractul este legal. Refuzul se poate solda cu amenda.
In plus, nu cunosc de unde ati avut astfel de informatii, insa din punctul meu de vedere sunt eronate. Eu nu am vazut nicio neconstitutionalitate, desi am citit toate argumentarile vehiculate in spatiul public.
Repet: daca nu semnati contractul, aveti aceleasi drepturi si obligatii. Daca ele sunt neconstitutionale, atunci atacati legea, altfel dispozitiile legale se aplica si daca nu semnati contrractul.
Daca insa semnati contractul, puteti avea parghii de a trage scoala la raspundere.
Rolul contractului, asa cum este precizat si la inceputul sau, este acela de a responsabiliza adultii si elevii participanti la activitatea de educare. Asta e rolul sau, sa cunoastem drepturile si obligatiile copiilor nostri. Sa citim negru pe alb, statul sa se asigure ca noi le avem, ca le stim, ca le cunoastem, ca apelam la ele la nevoie. Pentru ca in relatia cu scoala, aceasta nu a reusit sa impuna reguli clare parintilor, elevilor si profesorilor, pentru ca nu exista o educatie la nivel de societate privind drepturile si obligatiile, statul a inventat prostia asta (in loc sa educe parintii, elevii si profesorii) prin care incearca, prost, șontâc, sa aduca la cunostinta partilor drepturile si obligatiile lor si ale celorlalte parti.
Faptul ca statul e stangaci nu face contractul ilegal in vreun fel. Dealtfel, educatia este un contract social, asa cum este si sanatatea, insa rezulta din legi, nu din semnarea unui act. Acum au luat legile alea care se aplica oricum si pe care suntem oricum obligati sa le respectam si le-au pus intr-un contract educational sa fie asa, centralizate si sa fie usor pentru o parte sa le vada.
Va intreb si pe dumneavoastra ca si pe ceilalti useri, ce anume nu va place dv., personal, din acest contract? Nu ce ati auzit, nu ce ati citit, ce nu va convine dv. concret?
serbaniulian
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
As completa eu, deranjează punctul
XI Alte clauze
Și pe.mine ma deranjează aceasta prevedere findca îmi e frica ca vor fi inserate ulterior semnării clauze sau paragrafe cu care nu sunt de acord.
Consider ca un contract nu ar trebui sa conțină "alte clauze" inserate ulterior.
Se modifica ceva se poate face act aditional, dar nu sa îmi ceara o semnătura pt ceva ulterior.
Repet: legea se aplica si daca nu este intr-un contract. Daca nu are avea acea specificatie acolo, este posibil sa vina vreun parinte sa spuna: regret, eu cand am semnat contractul nu era asa legea, nu mi se aplica. Or i se aplica si daca nu sun scrise in contract. Si atunci, ca parintele sau profesorul sa fie constienti de faptul ca li se aplica modificarile legale ulterioare, legiuitorul a scris asta in clar, ca sa se stie ca se aplica modificarile legale.
Nu este o exprimare laudabila, sunt perfect de acord cu voi toti ca solutia legiuitorului de a obliga la semnarea unui act este una facuta din lenea de a educa, este o solutie schioapa, dar nu este ilegal.
Acum, ca ati inteles ca daca nu ar scrie acolo ca vi se vor aplica modificarile legale, acestea tot vi s-ar aplica si ca precizarea aceea este destinata doar ca sa va faca constient de asta, va mai deranjeaza ceva?
Eu intreb pentru ca am citit acest contract educational, este nefericit, insa este un instrument care poate fi utilizat foarte bine de parinti si profesori pentru a cere unele drepturi respectate pentru copiii lor. Poate fi un punct bun de plecare in cresterea calitatii invatamantului. Si ca sa se ajunga aici va intreb care sunt problemele ca sa va explic cum se interpreteaza legal acele prevederi care va deranjeaza.
Buna ziua,
In contract a fost introdus un articol nou la capitolul IX. Alte Clauze care spune:
"3. Avand in vedere supraaglomerarea spatiului educational, unitatea de invatamant isi rezerva dreptul de a reloca formatiuni de studiu in alte spatii identificate in afara scolii sau de a modificat programul scolii in functie de situatiile de forta majora"
In acest moment scoala functioneaza cu pauze de 5 minute si cursurile incep la ora 7:30 (contravine art.17, punctele a si c din legea invatamantului + decizia CNCD privind acest aspect ca fiind discrimatoriu), iar supraaglomerarea scolii nu reprezinta o situatie de forta majora. Mutarea anumitor clase la alte scoli cu forta, folosindu-se de semnarea contractului educational este cinism pur.
Pot mentiona in momentul semnarii ca nu sunt de acord cu acest articol?