Puteti mentiona, insa spatiile in care se desfasoara activitatea scolilor sunt gestionate de autoritatea locala, aceasta fiind cea care le pune la dispozitie. Ele pot fi modificate si daca semnati si daca nu semnati contractul.
Va puteti insa uni, oarintii si cere autoritatii locale sa puna la dispozitie spatii suficiente pentru educatie, mentionand ca acesta nu este un invatamant optim, cum vi se promite in contract. :D
In orice caz, daca sunt supraaglomerati, ce sa faca daca nu muta clase? Exista alte variante de rezolvare? Le puteti propune.
Indiferent de drepturile si obligatiile ce trebuie respectate nu inteleg conceptul de obligativitate a semnarii unui contract civil intre doua parti. As fi semnat fara probleme faptul ca am luat la cunostinta de xxx. Nu inteleg conceptul de a raspunde civil (prin amenda) pentru neacceptarea unui contract. Legal nu ar trebui sa pot fi obligat sa semnez un contract si nu inteleg cum un avocat poate fi de acord cu acest principiu.
Si punctual nu inteleg urmatoarele:
- Părţile au cel puţin următoarele obligaţii. Nu inteleg inseamna "cel putin". E posibil sa fie mai mult? Cine hotaraste ce inseamna mai mult.
- Drepturile părţilor semnatare ale prezentului contract educațional sunt cele prevăzute în Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ. Ce se intampla daca regulamentul respectiv se schimba? Nu e specificat ca drepturile mele sunt cele prevazute in respectul regulament la data semnarii contractului.
- Prezentul contract se încheie, de regulă, pe durata unui nivel de învăţământ. Nu inteleg ce inseamna "de regula".
Probabil ca mai sunt si alte probleme dar acestea sunt problemele pe care le-am vazut la prima citire.
Dupa cum spuneam, nu este o idee stralucita, insa este un mod bun de a reusi sa aduci toti parintii responsabili sa citeasca ce drepturi si obligatii au. Din pacate foarte multi parinti refuzau semnarea de luare la cunostinta sau refuzau respectarea unor reguli pe motiv ca nu au semnat, ca nu le plac, nu sunt de acord etc. Suntem campioni la lipsa de respect fata de lege si reguli.
Contractul social exista si in lipsa obligativitatii semnaturii. Semnarea este in avantajul partii cele mai slabe, in cazul asta, parintele sau elevul major. Repet: in lipsa semnaturii, toate obligatiile si drepturile exista oricum la fel.
Punctual:
- „Cel putin” inseamna ca sunt enumerate niste obligatii minimale, restul reiesind din Regulamentele scolii si din legi. Asadar, da, e posibil sa fie mai mult.
De exemplu nu scrie ca este obligatoriu echipamentul de sport la ora de Educatie fizica, dar in Regulament poate scrie.
- Se respecta regulamentul aflat in vigoare, nu se respecta regulamentele in vigoare la momentul semnarii. Daca scoala schimba uniforma, veti respecta noul regulament care prevede uniforma.
- „De regula” inseamna ca in general acest contract se incheie in acest mod, existand insa situatii de exceptie. De exemplu, pentru un copil inmatriculat prima data in invatamantul roman in clasa a sasea nu are cum sa se semneze un contract pe intreg gimnaziul.