Editat, restul era off topic.
Imi cer scuze. Urmaresc subiectele despre pensia de intretinere si mai comentez din netrebnicie pe d'astea.
Nu m-am gandit ca ar fi offtopic, parintii sunt nedumeriti pentru ca sunt obligati sa semneze un contract pe care nu il inteleg, parintii nu inteleg de ce este obligatoriu, nu inteleg cum de exista chiar posibilitatea sanctionarii.
La modul general, dupa bunul simt, omul stie ca nu poate fi fortat sa semneze, la nimereala o stii ca asa ar zice in Constitutie, cod civil, constiinta. Ceea ce mentionasem era despre noul cod civil din Romania, inspirat din codul civil din Quebec, Canada si alte tari.
N-are rost sa caut sa vad exact de unde s-a inspirat legiuitorul, nu s-a inspirat/copiat dintr-o singura sursa. Pare sa fi preluat ceva si din sistemul de educatie din Canada. In unele provincii din Canada exista un sistem de adeziune-acord la scoala, toate procedurile se realizeaza online. Parintii nu sunt obligati sa semneze contract, ci semneaza un formular de angajament in numele copilului. La prima vedere, in Canada scopul aderarii-acordului este acela de a oferi parintilor posibilitatea de a cunoaste in avans programul educational, de a opta pentru programul de educatie pe care il considera ca-i dupa propriile convingeri, dupa nevoile copilului. In Canada exista mai multe forme, optiuni de educatie, se poate face scoala acasa, sunt scoli cu programe alternative, private sau semi private subventionate de stat ... adica, parintii au optiuni de alegere.
Exista in Romania un mecanism efectiv de cautare, selectare, aderare si acord scoala? Pot parintii verifica online la ce scoli ar fi garantata admiterea (pe baza adresei de domiciliu), pot parintii citi drepturile si regulamentul fiecarei scoli in domeniul public/online, pot parintii sa caute scoli dupa programa alternativa, confesionale si altele? Obtin parintii sprijin financiar in cazul in care cea mai buna optiune pentru copil ar fi o scoala privata?
Mai sunt si alte legi modificate in ultimii ani, de o asa maniera, statul saracul, merge asa, cumva. Eu nu cred ca asa vrea statul. Care este situatia in scoli dupa 10 ani de la introducerea contractului educational? Ati vazut ce lectie se gaseste intr-un manual de clasa a 5 a... cum pot afla parintii in ce scoli exista o astfel de programa, cum respecta statul dreptul crestinului ortodox de a creste copilul sa-si cinsteasca parintii daca la scoala li se prezinta scenarii in care parintii sunt descrisi ca fiind opresori?