avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se intampla daca nu semnez contractul educational?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se intampla daca nu semnez contractul educational?

Ce se intampla daca nu semnez contractul educational?
Editat, restul era off topic.


Imi cer scuze. Urmaresc subiectele despre pensia de intretinere si mai comentez din netrebnicie pe d'astea.

Nu m-am gandit ca ar fi offtopic, parintii sunt nedumeriti pentru ca sunt obligati sa semneze un contract pe care nu il inteleg, parintii nu inteleg de ce este obligatoriu, nu inteleg cum de exista chiar posibilitatea sanctionarii.

La modul general, dupa bunul simt, omul stie ca nu poate fi fortat sa semneze, la nimereala o stii ca asa ar zice in Constitutie, cod civil, constiinta. Ceea ce mentionasem era despre noul cod civil din Romania, inspirat din codul civil din Quebec, Canada si alte tari.

N-are rost sa caut sa vad exact de unde s-a inspirat legiuitorul, nu s-a inspirat/copiat dintr-o singura sursa. Pare sa fi preluat ceva si din sistemul de educatie din Canada. In unele provincii din Canada exista un sistem de adeziune-acord la scoala, toate procedurile se realizeaza online. Parintii nu sunt obligati sa semneze contract, ci semneaza un formular de angajament in numele copilului. La prima vedere, in Canada scopul aderarii-acordului este acela de a oferi parintilor posibilitatea de a cunoaste in avans programul educational, de a opta pentru programul de educatie pe care il considera ca-i dupa propriile convingeri, dupa nevoile copilului. In Canada exista mai multe forme, optiuni de educatie, se poate face scoala acasa, sunt scoli cu programe alternative, private sau semi private subventionate de stat ... adica, parintii au optiuni de alegere.

Exista in Romania un mecanism efectiv de cautare, selectare, aderare si acord scoala? Pot parintii verifica online la ce scoli ar fi garantata admiterea (pe baza adresei de domiciliu), pot parintii citi drepturile si regulamentul fiecarei scoli in domeniul public/online, pot parintii sa caute scoli dupa programa alternativa, confesionale si altele? Obtin parintii sprijin financiar in cazul in care cea mai buna optiune pentru copil ar fi o scoala privata?

Mai sunt si alte legi modificate in ultimii ani, de o asa maniera, statul saracul, merge asa, cumva. Eu nu cred ca asa vrea statul. Care este situatia in scoli dupa 10 ani de la introducerea contractului educational? Ati vazut ce lectie se gaseste intr-un manual de clasa a 5 a... cum pot afla parintii in ce scoli exista o astfel de programa, cum respecta statul dreptul crestinului ortodox de a creste copilul sa-si cinsteasca parintii daca la scoala li se prezinta scenarii in care parintii sunt descrisi ca fiind opresori?
Daca nu inteleg, parintii pot intreba ce inseamna anumite clauze din contract. Pornirea cu preconceptia ca nu semneaza nu inseamna ca vor sa inteleaga contractul, dimpotriva.
Nu stiu ce discutati dv. acolo, nu vad legatura cu necesitatea obligatiei semnarii contractului educational. Parintii din Romania trebuie sa il semneze pentru ca pana acum, parinti si profesori nu au semnat de luare le cunostinta. Nu si-au facut treaba, asa incat statul a spus ca e obligatoriu. Daca ne faceam treaba ca prin alte tari unde exista contracte de adeziune, asta nu mai era necesar.

Pana sa mai cititi prostii pe net si sa le credeti orbeste, bine ar fi sa le analizati si sa le discerneti putin.
Un parinte care nu vrea ca fiica lui sa mearga la liceu, ci doreste sa isi joace rolul social traditional de a se marita si face copii este un opresor. Intai pentru ca nu respecta dreptul la educatie al fiicei sale. Cititi textul, nu concluzionati in baza analizelor altora.

Daca mai continuati offtopic sterg mesajele integral si inchid subiectul. Dca aveti ceva de discutat, mentineti subiectul privind contractul educational.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
c123456 a scris:
Daca nu inteleg, parintii pot intreba ce inseamna anumite clauze din contract.
........



N-am postat acel comentariu cu acel text. A fost sters continutul pe care l-am postat. In acel comentariu, parca, am postat despre faptul ca scoala privata este la libera alegere, nu te obliga nimeni sa semnezi contract, si despre pluralismul invatamantului, ordin Nr. 5.571/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului
preuniversitar alternativ (7 octombrie 2011)

vs Ordin nr. 6694/2024

La semnarea contractului educational li se aduce la cunostinta parintilor despre alternativele educationale?

Imi mentin pozitia de a recunoaste dreptul si indatorirea parintilor de a creste copilul dupa propriile convingeri, in conditiile legii, faca-se voia Lui Dumnezeu!

Acel contract educational a fost introdus in urma cu peste zece ani. Pare, asa, de bun-simt.... dar, e legislatie adoptata in ultimii 10-15 ani ... legi care au produs efecte chiar daca parintilor le-a fost prezentat Regulamentul doar ca o formalitate. Nici macar nu s-a incercat sa se faca o campanie de promovare a drepturilor copilului bla bla !! Cautati, chiar recent, ce comunicat a dat Ministerul... sec, asa, doar citat din Regulamentul model. Nici nu se sta la discutii, sa explice, sa promoveze drepturile.... nici jurnalistii nu mai fac jurnalistica d'aia. Ministerul nici nu s-ar fi deranjat... dar au postat unii lupul, lupul...

Nu urmaresc tv de vreo 15 ani, am renuntat la fumat dupa vreo 25 de ani, nu stau pe social media, doar mai citesc ziare/tv online si acest forum ... a vazut cineva vreo brosura de constientizare, promovare a drepturilor copiilor la invatatura... una d-aia de vreo 100 de pagini, cu ilustratii, cum se face in tarile democratice... sa inteleaga poporul legislatia. Cine sta sa explice cel putin 3 pagini de regulament? Cum au dobandit cadrele didactice competente in legislatie, astfel incat sa aiba capacitatea de a raspunde intrebarilor cu privire la continutul contractului educational?

In tarile astea, democratice, din care se copiaza legislatia, modalitatile de responsabilizare/penalizare a parintilor se dispun de catre instanta. A vazut sau auzit cineva sa fi avut loc vreun proces in instante prin care TOTI parintii din Romania au fost judecati si gasiti vinovati de nesimtire? De ce sunt osanditi parintii? Sau chiar cadrele didactice? Oricum, nu pare a fi decat o campanie de strangere de semnaturi. Prin ce mijloace a fost investit un Minister cu puteri d'astea... sa oblige parintii sa semneze contractul educational. Praf in ochi ... sunt chestiuni mult mai complexe.
@Liliana Grădinaru

Bună dimineața!

Ce trebuie sa facem în caz de bullying?
Am făcut sesizare la Directiune și Comisia Antibullying a scolii, au răspuns ca nu se vede nimic pe camera de luat vederi , am făcut Plângere la Politie, se anchetează cazul, trei ore a încercat polițistă sa ne convingă sa renunțăm, prin toate metodele mizerabile, nu s a putut.
Sunt suficiente ca probe 2 colegi martori care se aflau în toaleta când fiului meu i-au spus 5 elevi agresori mai mari cu 2 ani ca nu iese din toaleta tinandu i ușa si imaginile de pe camera cu cine a intrat si a iesit, pentru a trimite la procuror?
Dacă nu se rezolva nimic la Politia Orașului unde medg mai departe?
Precizez ca elevul e încadrat în grad de handicap cu tulburare de spectru autist, în recuperare, am scris în delaratie la politie ca mai mulți specialiști mi au recomandat sa ii ofer autonomie copilului, fiind în evoluție, în recuperare de la 3 ani(acum are 13 ani), de aceea nu eram în acel moment în incinta scolii.
Va mulțumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Intai nu stiu daca e bullying, pare un act singular de violenta. Nu stiu de ce ati fost la politie. Nu stiu ce ati asteptat de acolo.
Nu stiu raspunsul comisiei, daca e in scris, daca nu. Nu stiu daca aveti ajutorul unor persoane care sa cunoasca mentalitate victimei, e important. Nu e relevanta doar camera pt bullying.

Nu stiu ce scop aveti. In bullying cel mai important lucru este ca victima sa se reechilibreze, adesea ii face rau sa faca plangeri, sa retraiasca momentele si sa fie revictimizat. Asadar trebuie vazuta situatia in intregime.
Poate discutati cu un avocat sa va medieze cu scoala, politia, ceilalti parinti? Puteti negocia ceva? Pentru ca in situatia aceasta ati putea sa va axati pe copil. Sau detaliati-mi ce doriti sa obtineti, va rog, caci in functie de asta se face una sau alta...

Alte discuții în legătură

Bună ziua! vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez acel contract ... Lupei Luminița Lupei Luminița Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez acel contract educational este legal sa primesc amendă? Cum pot justifica această problemă pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Contract educational- neclaritati serbaniulian serbaniulian Bună ziua, Am.un mare respect pt comunitatea Avocatnet si consider ca aici sunt oameni specializați si in masura sa răspundă la unele neclarități, de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie mai delicata si as dori sa primesc un ... aurelaurel20242025 aurelaurel20242025 Buna ziua, am o situatie mai delicata si as dori sa primesc un raspuns. Sunt tatal unui baiat care este in clasa 5. In clasa baiatului, exista un grup de ... (vezi toată discuția)