avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat ...

Bună ziua! Am următoarea problema: vecinul meu si-a ridicat o casa în anul 2017, depășind cu 30cm limita de hotar, intrând cu aceasta pe proprietatea mea. De asemenea, a turnat fundația unui gard în întregime pe terenul meu, pe o lungime de 7 m din totalul hotarului aflandu-se și casa. În momentul în care am început și eu sa construiesc pe terenul meu, în urma cu 4 luni a ridicat și un gard pe acea fundație, a cărui constructie am reușit sa o opresc cu ajutorul politiei abia în momentul în care gardul era în proporție de 80% ridicat( mentionez ca vecinul nu deține nici autorizatie pentru acel gard, nici nu sunt de acord cu gardul ales de dumnealui). Am acționat vecinul în instanta privind granituirea și revendicarea imobiliara însă nu doresc sa aștept ani întregi pana decide instanta ca am dreptate, cu un gard pe care nu il agreez,care oricum se afla pe terenul meu. Pot apela la ordonanta presedintiala privind granituirea chiar dacă procesul implica și o revendicare imobiliara? Pentru a ridica gardul pe care eu îl doresc, care bineînțeles va fi întrerupt pe alocuri de construcția vecinului...
Mulțumesc!
Eu n-am înțeles despre ce suprafață e vorba. La gard, par a fi 2mp. Mai sunt și la casă?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa va judecați în civil granituire și revendicare ,dura 2,3 ani dar rezolvați,,timp oricum pierdut cu plângerea la politie.

pia_ionita a scris:

Eu personal am avut aceeasi situatie, vecinul a construit pe terenul meu un gard din beton si mi-a furat 70m de teren. Am facut plangere penala pentru tulburare de posesie, am facut sesizare la primarie care trebuia sa-i dea amenda pentru construire fara autorizatie si pus sa-l demoleze. Am platit si o lucrare topo pentru a dovedi ca este gardul pe terenul meu. Intre timp vecinul si-a finalizat gardul. Ncio institutie nu si-a facut treaba. Politia a ascuns dosarul in sertar dupa ce m-a chemat de mai multe ori, iar primarul n-a vrut sa ia masuri ca se cunostea cu vecinul care avea nevoie de o suprafata mai mare de teren pentru a construi un bloc. Avocatul mi-a zis ca procesul va dura cativa ani asa ca am renuntat in a gasi dreptatea in instanta.
Incercati cu o plangere penala pentru tulburare de posesie, poate la dvs in oras politia isi va face treaba. Bafta!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna,
eu nu am spus ca primaria, politia sau alte institutii rezolva problema, insa daca macar una dintre institutii aplica o sanctiune, celui care a construit abuziv, acea sanctiune va fi de folos in cadrul procesului! In unele UAT sunt angajati care cunosc legea si vor sa isi faca treaba, in altele nu...... :) Mai departe este necesara actiunea in instanta care, chiar daca ar dura 2-3 ani tot e mai buna decat nimic. Iar la sfarsit se poate rezolva situatia in mod favorabil. Sau nu....... :)
Ganditi-va ca peste 3 ani instanta va da dreptate iar vecinul trebuie sa isi demoleze gardul sau casa!?
Si ca de la data hotarararii va datoreaza 50-100 lei pe zi de intarziere in a-si demola gardul sau casa!?
Timpul oricum trece..!
Pentru plangerea penla, sanse mici, mai ales fara avocat specializat pe imobiliar. Durata unui proces penal e mai mare, de regula, unuia civil. Cheltuielile sunt comparabile, chiar daca nu exista taxa de timbru. In plus, culpa este diferita si trebuie sa indeplineasca alte conditii, mai stricte, pentru a atrage raspunderea penala.
Daca intr-o cauza ai un dosar penal si unul civil si in cel penal se da o decizie defavorabila, ea face dovada in civil. Nu inseamna respingerea dosarului civil, dar nu e deloc de ajutor. Sigur, depinde si de motivatie efectiva si de probe administrate.
In opinia mea trebuie mers cu avocat intai impotriva vecinului, notificari, puneri in intarziere, poze, corespondenta. E multa munca si trebuie facuta sistematic, urmati pasi, reanalizat din cand in cand, revenit cu solutii (solutii catre primarie, solutii catre doamna care plange, solutii...).
Din experienta mea cu autoritatile, daca se pleaca de la plangeri, plangeri la plangeri, daca cererile se indreapta impotriva functionarilor si autoritatii, fac corp comun, este o reactie normala de conservare. Daca se prezinta si solutii, lucrurile se pot indrepta. Depinde si de situatie.
Vazand amplitudinea situatiei dv., nu vad ce solutii puteti gasi aici, nu avem acte, date...
"Din experienta mea cu autoritatile, daca se pleaca de la plangeri, plangeri la plangeri, daca cererile se indreapta impotriva functionarilor si autoritatii, fac corp comun, este o reactie normala de conservare."
Este o declaratie halucinanta, mai ales daca vorbim de o tara europeana in prag de alegeri...!!!! Exista si alte institutii si alte ministere care se ocupa de acele institutii care nu isi fac treaba, trebuie doar insistat :)

Alte discuții în legătură

Granituire Mutunel Mutunel Buna ziua. Va rog sa mă sfatuiti in următoarea problema. Am cumpărat o casa care era pe limita de proprietate, am vrut sa o mansardam dar la expertiza s- a ... (vezi toată discuția)
Vecinul demoleaza gardul.va rog sa ma ajutati. Maria161 Maria161 Buna ziua.Am o problema mai dificila.Acum doi ani am primit de la parinti un teren pe care am inceput sa construim.In vecinatatea noastra din stanga uitandu-ne ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie ion04 ion04 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate da autorizatie de construire pentru demolarea unui gard despartitor si construirea altuia de catre vecinul meu ... (vezi toată discuția)