avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Este Religia obligatorie la școală, sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Este Religia obligatorie la școală, sau nu?

Este Religia obligatorie la școală,sau nu?
Bună ziua,as dori să știu dacă Religia este obligatorie la școală,până în clasa a 8 a ,dar și la liceu. Îmi amintesc de o hotărâre a CCR in această privință,dar nefiind jurist nu prea știu să descifrez. Mai pe scurt, dacă în clasa a 8a nu vreau să facă copilul Religia, poate să plece fără a fi sancționat?
Mulțumesc
1 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util

Madonna 01 a scris:

Pe mine, că părinte de copil mă deranjează la treaba asta cu religia , din două motive,ba chiar trei.
1. Vreau să se respecte legea și școala să întrebe părinții dacă vor sau nu ora de religie.
2. Popii care fac orele,,nu fac istoria religiilor,ci fiecare le impune elevilor punctul lui de vedere în legătură cu religia lui.
3. Profesorul de la clasă se comportă urât cu elevii,
Din aceste motive mă interesează, să știu ce fac la anul viitor. Să rezolv treburile in cunoștință de cauză.
Mulțumesc

1. Practic, dvs ii îngrăditi copilului un drept fundamental (dreptul la libertatea de religie), doar pentru ca este minor și nu are capacitate legala de exercițiu.
2. Pai și nu e normal? Un preot ortodox preda religia ortodoxa (cu dogmele și interpretările respective). Un preot catolic, la fel.
3. Înseamnă că problema este cadrul didactic, nu materia.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
În primul rând,copilul este cel care m-a întrebat dacă Religia este obligatorie în școală, fiind hotărât să nu mai frecventeze aceste cursuri in cazul in care este posibil din cauza modului de comportare a profesoarei (țipă la copii, îi jignește ) și în al doilea rând dacă un copil nu este ortodox ,de ce l-ar asculta pe popă propovaduindu-si propria-i religie. Este o aiureală ce spunea cineva aici că,,iei dreptul copilului de a face religia,,. Îl scutesc de opiniile proprii ale unui popă. Popii nu se comportă așa cum ar trebui,au afinități politice, etc.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2025
Madonna 01, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul la libertatea de religie nu consta in urmarea cursurilor scolare de Religie ortodoxa, ci tocmai in a gandi liber, tu si creierul tau, fara influente externe si a-ti gasi o cale proprie. Ca e meditatie, ca e ortodoxie, ca e șpirit liber, ca e ratiune sau matematicaa si stiinte, e irelevant, este libertatea fiecaruia sa isi aleaga credinta. Pana la 14 ani insa, legal, copilul va urma credinta aleasa de parintii lui. Ceea ce nu inseamna ca el este saracit de o libertatea la o religie, ci ca are religia asa cum o decid parintii sai.
Daca doriti sa se comporte scoala intr-un anumit fel insa, asta faceti doar in instanta, acum am revazut intrebarea dv.
La scoala unde invata copiii mei poti alege sa nu faca ora de religie sau sa faca ora in cadrul confesional pe care il are copilul. Optiunea se face la inceputul anului scolar, faci cerere pentru renuntare, altfel se presupune ca se doreste. Destul de multi au renuntat in clasa a VIII-a pentru a aloca timpul pregatirii pentru evaluarea nationala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La fiecare inceput de an am depus cerere ca sa retrag copilul de la ora de religie. Desi stiu ca nu este obligatorie ora, ci optionala si ar trebui fix invers, treaca de la mine. Nu am cu cine vb la secretariat.

In fiecare an ora a fost fie la inceput, fie la sfarsit, astfel incat nu a fost nevoie sa stea degeaba in clasa sau in afara ei.

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Ora de religie, situatii controversate tarkan tarkan 1. Parintii sunt de religii diferite. Cine hotaraste inscrierea la ora de religie in cazul in care parintii sunt casatoriti? Dar in cazul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Ora de religie si programul copiilor care nu participa la ea sandoor sandoor Buna ziua, intrebarea mea este in legatura cu ora de religie din scoli, practic saptamana trecuta s-a cerut sa semnam sau nu un formular prin care exprimam ... (vezi toată discuția)