Bună ziua! Mi-a fost reținut permisul pe motiv ca am trecut pe rosu.Sunt sigur ca nu e adevărat, aveam și alta masina in fata mea.Am fost oprit în fata unui magazin de un polițist care sustine ca m-a văzut trecând pe rosu.Doresc sa fac contestatie ptr ca sunt si camere care pot dovedi. Înregistrarile se sterg dupa o luna.Am șansă să câștig? Mulțumesc anticipat!
Adevărul este ca se încalcă de multe ori legea, Atunci cand am greșit am plecat capul,dar pe lângă faptul ca politia avea dovezi și am fost întrebat dacă am obiectiuni, am fost primul care am recunoscut. Dar atunci când nu sunt dovezi și ești sigur ca nu ai greșit este o mare deceptie. Dacă tot sunt camere nu ar fi simplu ca politia sa le acceseze imediat.? Toată plimbarea asta prin tribunale ar fi evitata. Dar sa vii sa ma iei din fata unui magazin sa-mi spui ca am trecut pe rosu nu mi se pare corect. M-ai văzut? Pui girofarul și vii imediat după mine.
Dovada ar fi camerele, dar dupa 1 luna se sterg filmarile. Nu cred ca cineva se grabeste sa le ceara.
Unde erau polițiștii amplasați în momentul în care ați trecut de semafor? Dacă se aflau în spatele dumneavoastră, este posibil ca trecerea să fi fost filmată și să existe dovezi.
Ați trecut pe culoarea galbenă? Pentru că, de foarte multe ori, polițistul sancționează trecerea pe culoarea galbenă în baza art. 100 din OUG 195/2002 - (d) „nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului”. Acest lucru este greșit, deoarece articolul este clar și se referă doar la situația în care semaforul afișează culoarea roșie.
Într-adevăr, și trecerea pe culoarea galbenă a semaforului este interzisă, conform art. 53 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 și art. 30 alin. (2) din OUG 195/2002 (articolele le poți vedea la sfârșitul comentariului). Așadar, dacă ați trecut pe culoarea galbenă, ați încălcat aceste două articole.
Diferența este că, pentru trecerea pe culoarea roșie, există un articol care sancționează această abatere (art. 100), însă pentru trecerea pe culoarea galbenă nu există niciun articol care să prevadă o sancțiune. Chiar dacă reprezintă o încălcare a legii, aceasta nu poate fi sancționată, deoarece lipsește un temei legal pentru aplicarea unei sancțiuni. Așa este legea: trecerea pe culoarea galbenă este interzisă, dar nu este sancționată în Codul Rutier, întrucât lipsește un articol care să prevadă o sancțiune pentru această abatere. Nu este singura încălcare care nu este sancționată în Codul Rutier. Nu știu dacă este o scăpare a legiuitorilor sau dacă a fost omisă intenționat. Poate din cauza faptului că există situații în care este permisă trecerea pe culoarea galbenă, și anume atunci când oprirea nu se poate face în condiții de siguranță. Din păcate unii politiști nu înțeleg că unele încălcări ale legii nu sunt sancționate. Dar pot fi relevante aceste aspecte în cazul producerii unui accident.
Polițiștii știu că trecerea pe culoarea galbenă este interzisă și, atunci când văd un vehicul care trece pe această culoare, unii dintre ei au tendința de a încadra fapta ca fiind o trecere pe culoarea roșie, pentru a putea aplica o sancțiune, și anume în baza art. 100, care sancționează doar trecerea pe culoarea roșie. Acest lucru este greșit și constituie un abuz. Aceștia nu înțeleg că pentru încălcarea interdicției de a trece pe culoarea galbenă nu există un articol care să prevadă o sancțiune. Probabil fapta ar putea fi sancționată cu cel mult cu un avertisment. Este posibil ca și dumneavoastră să fi fost în aceeași situație: ați trecut de semafor la apariția culorii galbene iar pentru a vă sancționa a constatat-o ca fiind o faptă de trecere pe culoarea roșie a semaforului.
Dacă nu puteți obține filmări care să demonstreze ce s-a întâmplat, consultați un avocat, mai ales dacă nu știți cum să redactați singur o plângere contravențională și nu cunoașteți bine legislația. În plângerea contravențională, trebuie să specificați clar că ați trecut pe culoarea galbenă, iar polițistul a încadrat greșit fapta ca fiind trecere pe culoarea roșie. Justificarea pentru care nu ați formulat obiecții la momentul semnării procesului-verbal este că polițistul nu v-a informat despre acest drept, deși era obligat prin lege să o facă. Din acest motiv, ați semnat fără a adăuga obiecții, nu pentru că ați fost de acord cu cele consemnate în procesul-verbal.
Ținând cont de aceste aspecte, solicitați instanței să oblige Inspectoratul de Poliție să prezinte probele pe baza cărora s-a constatat presupusa trecere pe culoarea roșie a semaforului. Dacă există probe, acestea vor arăta că ați trecut pe galben, nu pe roșu. Însă, cel mai probabil, Inspectoratul de Poliție va susține că nu există filmări, mai ales dacă acestea sunt în defavoarea lor, și va invoca prezumția de veridicitate a procesului-verbal.
Mi-e foarte greu sa cred ca instanța va respinge automat o plângere contravenționala doar datorita faptului ca procesul verbal beneficiază de prezumția de veridicitate chiar daca ar exista obiecții formulate in cadrul procesului verbal. In cazul dvs aceste obiecții nu exista in cadrul procesului verbal deoarece nu ați știut ca aveți acest drept, deoarece polițistul chiar daca era obligat de lege sa vă informeze de acest drept nu v-a informat. Ca si argument este rubrica alte mențiuni rămasă necompletata. În lipsa unor dovezi clare din ambele părți, unele argumente bine structurate ar putea fi suficiente pentru a crea o îndoială rezonabilă în mintea judecătorului cu privire la veridicitatea procesului-verbal.
Dacă reușiți să obțineți filmările, veți putea dovedi direct abuzul comis de polițiști.
De asemenea, este important să vă prezentați personal în instanță sau, dacă aveți un avocat, să fie prezent acesta, altfel există riscul ca judecătorul nici măcar să nu vă citească plângerea.
Vă povestesc din propria experiență. Am avut o situație similară: prima dată când am depus o plângere contravențională, nu m-am prezentat la ședință, considerând că argumentele mele erau suficient de solide. Am fost însă surprins când am văzut că plângerea mi-a fost respinsă.
În faza de apel, m-am prezentat personal și am constatat că judecătorul nu era familiarizat cu speța, așa că a trebuit să îi explic întreaga situație. Nu spun că toți judecătorii sunt la fel, însă, având în vedere volumul mare de cazuri pe care trebuie să le soluționeze, este posibil să nu analizeze în detaliu fiecare speță. De aceea, este esențial să vă prezentați personal în instanță. În final, am câștigat apelul, deși nu au fost aduse dovezi suplimentare nici din partea Inspectoratului de Poliție, nici din partea mea. Doar argumente. Singura diferență a fost că eu formulasem obiecțiuni în cadrul procesului-verbal.
În ceea ce privește păstrarea înregistrărilor pentru cel puțin 30 de zile de către cei care dețin camere de securitate, nu cred că există o obligație generală, ci doar în anumite situații specifice.
Dacă proprietarii camerelor de supraveghere nu doresc să vă furnizeze filmările de bunăvoie, iar Inspectoratul de Poliție nu dispune de alte dovezi în afara consemnărilor polițistului din procesul-verbal, ați putea solicita instanței să oblige Inspectoratul de Poliție să obțină acele înregistrări. Nu sunt sigur de acest aspect, doar fac niște presupuneri, deoarece nu m-am documentat temeinic pe acest subiect.
Dacă sunteți din București, vă pot recomanda un avocat cu care mai discut pe teme de legislație rutieră sau puteți găsi unul chiar aici, pe acest site.
art. 53 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002
(1) Când semnalul de culoare galbenă apare după semnalul de culoare verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de locurile prevăzute la art. 52 alin. (2), cu excepția situației în care, la apariția semnalului, se află atât de aproape de acele locuri încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiții de siguranță.
art. 30 alin. (2) din OUG 195/2002
(3) Semnalele luminoase pentru dirijarea circulației în intersecții au următoarele semnificații:
c) semnalul de culoare galbenă împreună cu cel de culoare roșie interzic trecerea.
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Exista articol de sanctionare, 2 puncte amenda, 202,5 RON amenda platita la jumatate.
Articolul 99
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
.........................
15. nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului; [ link extern ]
........................
Instructor auto Mircea Crisan a scris:
Diferența este că, pentru trecerea pe culoarea roșie, există un articol care sancționează această abatere (art. 100), însă pentru trecerea pe culoarea galbenă nu există niciun articol care să prevadă o sancțiune.
Politia nu era în spate sigur, nu știu exact unde se aflau. Eu eram oprit în intersectie la semafor, al doilea pe banda mea, masina si pe stanga mea,deci nu puteam sa zbor peste ele sa trec pe rosu.Am specificat ca nu recunosc, dar au lăsat rubrica goala. Am cerut filmare,nimic. Am depus contestatia fără avocat,am specificat toata întâmplarea cap coada sfatuit de cineva care a fost in sistem. Poate agentul nu a vazut bine, nu vreau sa dau cu piatra. Dar sigur am vazut bine semaforul mai ales ca sunt si alea inalte.Multumesc ptr amabilitate!
Nu am inteles pana acum ce culoare avea semaforul si de unde stiti ca exista camere in zona. Camerele nu se verifica dect in caz de interes in justitie. Politia nu are niciun interes sa vada daca asa a fost, ea stie ca asa a fost. E important si ce probe ati propus. Argumentele ca mai era in fata o masina nu sunt mereu de ajutor.
Tineti seama de un lucru: au experienta. Sunt sanse infime sa vada prost. Va spun din experienta cu multi soferi care se jurau ca au dreptate. Sa iti jure ca nu era nimeni, dar nimeni, pe strada noaptea cand mergea pe contrasens si sa iti vina in dosar inregistrare cu tir in fata si politie in spate... :)) Sa isi dea cuvantul ca abia plecase de la semafor si nu avea cum sa aiba 61 de km la ora, abia plecase de pe loc, la 50 de metri l-a oprit politia... si treci prin zona si vezi ca cei 50 de metri erau cam 3-400, dar zburasera ca vantul la viteza pe care o avea. Si nu era 61, era 79. :))
Este normal ca sofer sa percepeti subiectiv lucrurile. Nu spun nici ca dv. gresiti. Va spun doar ca senzatia de nedreptate este mereu prezenta cand ni se intampla noua, daca vedem cu ochii nostri ca am gresit, acceptam mai usor, dar tot nedrept ni se pare uneori (e chestia aia: chiar trebuia sa ma prinda?). Am gresit, stiu ca am gresit, nu inteleg de ce imi este ciuda? E natura umana.
Asa incat rememorati situatia, inclusiv momentul schimbului de replici adresat agentului si vedeti daca nu cumva v-a spus printre altele si ca puteti face mentiuni pe cand discutati cu el. Incercati sa va amintiti momentul semnarii, de regula atunci obisnuiesc sa mentioneze asta. Amintiti-va daca spuneati si dv. ceva. Amintiti-va unde aveati mainile la semafor, daca vorbeati la telefon, ce senzatie ati avut cand vorbeati cu agentul (gol in stomac, nervi, nedreptate etc.)...
Mai sunt cateva modalitati de a cerceta amintirile proaspete, insa se fac fata in fata, asta o puteti face singur.
In functie de ce anume va amintiti, de amenda primita, daca sunteti sau nu vinovat, argumentarea se face diferit. Adica un contravenient care stie ca a gresit argumenteaza complet diferit de unul care stie ca e curat ca lacrima, doar ca apoi nu mai poti schimba pozitia, ca pierzi garantat. Exista si un anume comportament procesual care conteaza. Daca va uitati la semafor e una, daca va uitati la masina din fata e alta, toate conteaza pentru o argumentare corecta. O argumentare corecta este oarescum diferita de una buna ori legala, insa este una... adesea potrivita cauzei, dificil de explicat aici diferenta.
Vedeti ce probe puteti aduce, daca sunt camere, ale cui, repede, nu asteptati sa faca cineva demersuri, ca nu cere politia pentru dv. in niciun caz si instanta nu o poate obliga. Dv. trebuie sa dovediti.
Deci lucrurile stau cam asa: toata lumea va presupune ca ati trecut pe rosu, exista indicii din probele pe care dv. le aduceti care sa duca la alta concluzie, ok, aveti sanse, nu exista, ok, atunci ati trecut pe rosu. La concluzia asta se adauga argumentarea si rezulta solutia.