avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intretinere-suprafata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intretinere-suprafata

Buna ziua,

Am o intrebare legat de calcularea intretinerii: Se ia in considerare atat suprafata utila a apartamentului cat si suprafata locului de parcare sau doar suprafata apartamentului? Am observat ca luna trecuta s-a luat doar suprafata apartamentului dar inainte( intreg anul trecut) s-au luat ambele suprafete(ap+loc de parcare).
Si ca ultima intrebare: Ce lege ar trebui sa citesc pentru a obtine mai multe detalii in acest sens?

Va multumesc pentru timpul acordat!

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 03:07, 16 Februarie 2010
Buna ziua,

Va multumesc frumos pentru mesajele dumneavoastra!
Deasemnea vreau sa fac o rectificare am scris din greseala 2008 este defaptul anul trecut 2009 la care ma refer,eu m-am mutat in acest bloc in aprilie 2009,stand prima data la bloc nu cunosteam legea 230/2007 iar ignoranta mea m-a costat.
Sigur s-au luat in calcul atat suprafata utila a apartementului cat si a parcarii pe anul 2009 (75,6 mp),pentru ca am notat si insusi contabilul a recunoscut ca asa s-a calculat anul trecut. Eu am observat luna trecuta ca suprafata s-a micsorat( 60,6mp -suprafata apartamentului) si implicit a scazut intretinerea.
Voi face o sesizare la comitetul de administratie si sper ca pot rezolva ceva.
Astept in continuare de la dumneavoastra altele idei sau solutii si va sunt recunoscator pentru timpul acordat.
Repet: anul trecut 2009 s-a produs "minunea" nu in 2008.

Va multumesc!
Sub nici-o forma, suprafata parcarii nu trebuia sa apara pe lista de plata, mai ales cumulata cu suprafata utila...
Asa cum ati afirmat acest lucru s-a facut in ideea ca parcarea era a blocului si iluminata cu energie electrica din bloc. Bun, chiar asa sa fi fost si tot nu trebuia sa se cumuleze cele doua suprafete. Apoi, nu toti proprietarii detin auto pe care il parcheaza acolo...
Consumul de energie electrica se putea masura separat sau se determina functie de puterea insalata, iar contravaloarea consumului trebuia cumulata cu energia electrica de pe spatiile comune din bloc si repartizata proprietarilor de auto.
Acum trebuie sa determinati "incarcarea" - vedeti poate mai sunt si alti proprietari in situatia dvs. si obligati as. prop. sa considere sumele respective ca niste sume achitate in avans, asa cum a mai spus cineva pe forum.
Este pentru prima data in aproximativ 40 de ani de cand stau la bloc cand aud asa ceva, dar vorba, dar nu-i timpul pierdut, mai invatam!
Buna ziua,

Revin cu evolutia acestei probleme tinand cont si de dorinta unui utilizator :) . Problema oarecum s-a rezolvat in sensul ca am vorbit cu administratorul pe blocul meu si a spus ca intr-adevar este o problema grava( si el tot asa a platit cu suprafata parcarii inclusa) si va fi dezbatuta in sedinta Comitetului. Ei nu stiau daca sa includa suprafata parcarii sau nu anul trecut (va dati seama cata competenta) si s-a votat intr-un final ca da (tinand cont ca trebuie intretinuti sensorii de lumina,boxele existente si semaforul ). De asemnea am mai observat o eroare la cota-parte indiviza: nu da aceeasi suprafata totala utila a tuturor apartamentelor individuale! Ex: eu am 60,6 mp suprafata si o cota parte indiviza de 0,4132 ,am inmultit 60,6 x 0,4132 x100 =2503,92 ar fi suprafata totala a blocului, dar am mai calculat la un coleg el are 52.06 suprafata si o cota parte indiviza de 0,3549 deci 52,06x0,3549x100= 1847,60. Cele doua suprafate totale calculate nu coincid deci inca o greseala grosolana din partea lor.
Solutiile domnului Adam Grecu si utilizatorului Elga50 mi se pare de bun-simt si le voi propune comitetului (va multumesc frumos).

Va multumes pentru ajutorul acordat !

O zi buna !
Foarte bine ca ati sesizat problema cu parcarea, dar la calculul cu cota-parte nu-mi dau seama ce fel de socoteala e aceea?

Daca luati actele de proprietate ale tuturor vecinilor de deasupra si de dedesupt veti constata ca exista diferente atat la suprafata, cat si la cota-parte indiviza.
Pentru a simplifica lucrurile administratorul ar trebui sa refaca calculul acestei cote-parti in sensul calcularii intretinerii mai eficient.
Aveti in Documentatie specifica asociatiilor de proprietari un exemplu de calcul al acestei cote-parti.
O alta metoda este sa se faca pentru toate apartamentele de acelasi fel o medie a suprafetei lor si aceea sa fie pusa in lista de intretinere. Iar cheltuielile care se impart in functie de cota-parte indiviza sa se calculeze la suprafata. Se socoteste cat revine din cheltuiala respectiva pentru 1 mp si apoi asta se inmulteste cu suprafata. Da acelasi rezultat.
In descriere pare complicat, cred, dar...cu creionul pe hartie sau calculatorul pus la treaba...lucrurile sunt mult mai simple.
Andrei Paraschiv a scris:

De asemnea am mai observat o eroare la cota-parte indiviza: nu da aceeasi suprafata totala utila a tuturor apartamentelor individuale! Ex: eu am 60,6 mp suprafata si o cota parte indiviza de 0,4132 ,am inmultit 60,6 x 0,4132 x100 =2503,92 ar fi suprafata totala a blocului, dar am mai calculat la un coleg el are 52.06 suprafata si o cota parte indiviza de 0,3549 deci 52,06x0,3549x100= 1847,60. Cele doua suprafate totale calculate nu coincid deci inca o greseala grosolana din partea lor.

Se spune ca numai cine nu munceste, nu greseste!
De data asta ati gresit dumneavoastra. In loc de inmultire se face impartire:
60,60 : 0,4132 x 100 = 14.666 m.p
52,06 : 0,3549 x 100 = 14.666 m.p.
De ce ? pentru ca acele cote indivize se obtin prin impartirea suprafetei utile a fiecarui apartament la totalul suprafetelor utile. Daca plecati de la suprafete utile si cote cunoscute, pentru a afla suma suprafetelor utile procedati ca mai sus, ca asta-i matematica.
Dar, complicatia vine poate si de la folosirea acestor cote indivize (care intamplator aici sunt corecte conform datelor prezemntate de dv). Am recomandat de multe ori sa se renunte la aceste cote utile si sa se repartizeze cheltuielile pe metru patrat. Se determina un pret pe unitatea de suprafata impartind totalul cheltuielilor la suma suprafetelor utile. Acest pret unitar se inmulteste cu suprafata utila a fiecarui apartament si rezulta sumele de plata aferente.
Astfel pe lista de plata costul pe metru patrat fiind acelasi la scara respectiva, se afiseaza doar suprafata utila a aprtamentului iar propritarul vede clar suma rezultata si diferentele intre apartamente.

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza o suma pe cota indiviza? DespinaM DespinaM Am citit multe discutii legate de cota indiviza si repartizarea cheltuielilor pe aceasta cota. Mi-am facut o idee, cred eu corecta. Totusi, doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - bloc nou de locuinte Neguee Neguee Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza. De ceva timp s-a terminat constructia unui bloc de locuinte care ... (vezi toată discuția)