Andrei Paraschiv a scris:
De asemnea am mai observat o eroare la cota-parte indiviza: nu da aceeasi suprafata totala utila a tuturor apartamentelor individuale! Ex: eu am 60,6 mp suprafata si o cota parte indiviza de 0,4132 ,am inmultit 60,6 x 0,4132 x100 =2503,92 ar fi suprafata totala a blocului, dar am mai calculat la un coleg el are 52.06 suprafata si o cota parte indiviza de 0,3549 deci 52,06x0,3549x100= 1847,60. Cele doua suprafate totale calculate nu coincid deci inca o greseala grosolana din partea lor.
Se spune ca numai cine nu munceste, nu greseste!
De data asta ati gresit dumneavoastra. In loc de inmultire se face impartire:
60,60 : 0,4132 x 100 = 14.666 m.p
52,06 : 0,3549 x 100 = 14.666 m.p.
De ce ? pentru ca acele cote indivize se obtin prin impartirea suprafetei utile a fiecarui apartament la totalul suprafetelor utile. Daca plecati de la suprafete utile si cote cunoscute, pentru a afla suma suprafetelor utile procedati ca mai sus, ca asta-i matematica.
Dar, complicatia vine poate si de la folosirea acestor cote indivize (care intamplator aici sunt corecte conform datelor prezemntate de dv). Am recomandat de multe ori sa se renunte la aceste cote utile si sa se repartizeze cheltuielile pe metru patrat. Se determina un pret pe unitatea de suprafata impartind totalul cheltuielilor la suma suprafetelor utile. Acest pret unitar se inmulteste cu suprafata utila a fiecarui apartament si rezulta sumele de plata aferente.
Astfel pe lista de plata costul pe metru patrat fiind acelasi la scara respectiva, se afiseaza doar suprafata utila a aprtamentului iar propritarul vede clar suma rezultata si diferentele intre apartamente.