avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta contestata dar care apare impreuna cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta contestata dar care apare impreuna cu impozitele locale

Am vandut masina in martie 2024. Am radiat-o de la taxe si impozite locale imediat dupa vanzare. In luna iunie 2024 am primit o amenda pentru lipsa rovinietei pentru ca masina aparea inca pe numele meu in evidentele DRPCIV deoarece Primaria nu a transmis radierea la timp.
Am contestat in instanta aceasta amenda, dar procesul va fi in luna iunie 2025.
Acum vreau sa platesc impozitele locale dar mi se cere sa achit si amenda pentru rovinieta.
Cum sa procedez pentru a nu plati aceasta amenda ?
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 21:54, 15 Martie 2025
Articolul? Eu chiar nu-mi amintesc și nici nu cred ca în C.proc.fiscală să existe o astfel de dispoziție abuzivă, care să împiedice pe cineva să plătească impozitele dacă nu plătește și amenzile contravenționale. Poate o fi vorba de amenzile pentru nedepunerea în termen a declarațiilor fiscale, necesare tocmai pentru calculul impozitelor.

Apoi, nu discutăm de ce pârghii are DRPCIV. Discutăm de amendarea repetată a cuiva despre care DRPCIV știe că nu a avut cum să comită contravenția. După prima plângere contravențională pierdută prin HJ definitiv, DRPCIV știe deja că nu fostul proprietar al mașinii circulă fără rovinietă. Așa că ce sens are să-l amendeze tot pe el a doua, a treia, a patra, a douăsprezecea oară?

latka a scris:

De alfel, daca nu ma insel, treaba cu conditionarea tine de codul de procedura fiscala.
Iar datul DRPCIV in judecata nu rezolva.

Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2025
Alexandru Surcel, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cod procedura fiscala , ART. 165
Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită de titulari ai dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor sau mijloacelor de transport, se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi s-a raspuns deja, legat de codul de procedura fiscala, cred ca modificarea e de prin 2017 :
[ link extern ]

Iar DRPCIV nu are nici o vina, cit timp un (nou) proprietar nu duce pina la capat procedura de inmatriculare auto, nu poate modifica proprietarul din baza de date. Suspenda inmatricularea, asa prevede legea, aici e greseala.

Parlamentul trebuie s-o modifice.

Alexandru Surcel a scris:

Articolul? Eu chiar nu-mi amintesc și nici nu cred ca în C.proc.fiscală să existe o astfel de dispoziție abuzivă, care să împiedice pe cineva să plătească impozitele dacă nu plătește și amenzile contravenționale. Poate o fi vorba de amenzile pentru nedepunerea în termen a declarațiilor fiscale, necesare tocmai pentru calculul impozitelor.

Apoi, nu discutăm de ce pârghii are DRPCIV. Discutăm de amendarea repetată a cuiva despre care DRPCIV știe că nu a avut cum să comită contravenția. După prima plângere contravențională pierdută prin HJ definitiv, DRPCIV știe deja că nu fostul proprietar al mașinii circulă fără rovinietă. Așa că ce sens are să-l amendeze tot pe el a doua, a treia, a patra, a douăsprezecea oară?

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Modificarea din Codul fiscal este intervenita ca urmare a slabei conformari a populatiei in ceea ce priveste datoriile fiscale, mai ales in domeniul platii amenzilor. Cu alte cuvinte, e vina noastra ca nu (mai) putem scapa de ele. :))

Cat priveste legea, avem parghie legala, putem solicita organului fiscal local sa notifice catre DRPCIV instrainarea autovehiculului in termenul legal, in caz contrar urmand sa raspunda autoritatea locala si functionarul public desemnat. Asa cum avem grija sa nu mai fie pe rolul nostru fiscal, putem avea grija sa nu mai fie nici pe numele nostru la DRPCIV. De asemenea, in practica putem merge mai departe, comunicand si cu DRPCIV. In cazul de fata insa, poate nu s-a depasit termenul de 90 de zile, nu stiu.

Privitor la plata, in cazul acesta, la plangerea contraventionala in instanta putem adauga cateva capete de cerere subsidiare referitoare la imputatia platii ca o consecinta a anularii PV. Pentru ca putem plati prin transfer exact cat vrem noi si putem scrie la detalii ca plata reprezinta doar impozit, insa trebuie sa ne asiguram ca va fi tratat ca atare dupa anularea PV, altfel va fi tratat plata amenda.
Credeti ca daca solicitam organului fiscal sa transmita catre DRPCIV instrainarea, el nu o face ? Scrie asta si in codul rutier, nu trebuie sa solicitam asa ceva:

Articolul 11 din OUG 195/2002
(4^1) Organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidența fiscală a fostului proprietar are obligația de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informații prevăzut de reglementările în materie fiscală, în termen de 5 zile lucrătoare, autorității competente de înmatriculare. Aceasta face mențiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

Problema e doar la procedura de inmatriculare, DRPCIV o respecta, in baza de date nu apare noul proprietar, pina nu se desfasoara procedura de inmatriculare auto., adica noul proprietar se prezinta cu documentele pentru un nou CI si solicita transcrierea dreptului de proprietate :

(4) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorității competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Tot in codul rutier scrie ce poate face DRPCIV, daca au trecut 90 de zile fara ca noul proprietar sa solicite ceva, sa suspende inmatricularea, caz in care, daca politia opreste masina respectiva in trafic, se retine CI. Asta e tot, in baza de date e fostul proprietar, inca.

(4^3) În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Parlamentul trebuie sa modifice legea, altfel nu se va intimpla nimic nou si pirghia legala ramine decizia 4/2018 a ICCJ, de a scapa de amenzi.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Cat priveste legea, avem parghie legala, putem solicita organului fiscal local sa notifice catre DRPCIV instrainarea autovehiculului in termenul legal, in caz contrar urmand sa raspunda autoritatea locala si functionarul public desemnat. Asa cum avem grija sa nu mai fie pe rolul nostru fiscal, putem avea grija sa nu mai fie nici pe numele nostru la DRPCIV. De asemenea, in practica putem merge mai departe, comunicand si cu DRPCIV. In cazul de fata insa, poate nu s-a depasit termenul de 90 de zile, nu stiu.

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autoturism avand hotarare judecatoreasca Mihaela Hurdubae Mihaela Hurdubae Am vandut un autoturism iar cumparatorul nu a inmatriculat-o pe numele sau. Acum am o hotarare judecatoreasca in care cumparatorul este obligat sa isi ... (vezi toată discuția)
După cît timp se radiază de la drpciv o mașină cuitp expirat ... Maxim Mihai Maxim Mihai După cît timp se radiază de la DRPCIV o mașină cuitp expirat de 10ani și radiata fiscal tot de 10 ani.nu posed cv auto (vezi toată discuția)
Vandut masina cu acte cum pot so radiez Dinuneculai Dinuneculai Buna ziua am vandut o masina cu tot cu acte .am pierdut copia de buletin a persoanei. Cum pot sa gasesc masina so radiez sau sa o denunt la furt .va rog sa ma ... (vezi toată discuția)