avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru alcool la volan. Ce pot face?

As vrea sa specific de la inceput,ca nu stiu nimic despre legile in vigoare,sau demersul al acestor situatii.Mi sa intocmit dosar penal pentru alcool la volan.Care ar putea fi sentinta in cazul meu:Conducerea autovehiculului pe drum public sub influenta alcoolului,alcoolemia 1.85 la proba biologica.Nu am antecedente penale,nu am provocat nici un eveniment rutier intretimp,nu m-am opus la nici o cerere al politiei(suflare in fiola,acte...),am fost politicos(ma gandesc ca asta nu prea conteaza).Sunt citat pe data de 28.11.2006,am un avocat,dar de la el nu am aflat nimic.Sentiintele de care am auzit eu:-puscarie cu suspendare,amenda administrativa(sau penala),puscarie:((.Cei care sunt in tema in legatura cu problema mea,va rog ajutati-ma.VA MULTUMESC DIN SUFLET.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Pinduur, utilizator
0.46 in aerul expirat iar la probele de sange 0.80 iar a doua 0.65 ( mi-a trecut glontul pe langa cap) puteti aproxima in cat timp imi voi lua permisul? Ma adresez dumneavoastra pentru ca am observat ca pe acest forum gasesc cele mai pertinente si complete raspunsuri
.. permisul auto cand il voi recupera ? la sfarsitul celor 90 de zile? sau in momentul cand procurorul v-a dispune NUP?.Si cat timp dureaza tevatura asta..luni , ani decenii?. Multumesc, Cu stima
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
member, utilizator
Va salut. Urmeaza sa fiu chemat in instanta pt. infractiune la Art.336, alineat 1. Nu am accident , nu m-am sustras de la analiza sange, am dat declaratie pt. 0,87 in aer expirat, permisul a fost predat. Nu am cazier, ori alte probleme cu legea. Bani de avocat nu am, in prezent nu am resurse a-mi plati unul , nu sunt angajat, iar pt. unul din oficiu, nu sunt eligibil. Am si o pensie alimentara de plata, lunar.
Din ce m-am documentat, Procuratura va cere pedeapsa cu suspendare si amenda penala, suspendarea permisului, apoi reexaminare dupa 6 luni de la sentinta ,dar plata integrala a amenzi.
Ce solutie sa cer la judecator, care are painea si cutitul, sa-mi fie favorabila, avantajoasa ? 1. Amenda penala platita esalonat, lunar, si suspendarea permisului ,cu reexaminare dupa 6 luni de la achitarea amenzi.
2. Pedeapsa cu suspendare + anularea permisului ,dar fara amenda penala, deci pot da reexaminare dupa 6 luni de la sentinta.
Dvs. ce varianta credeti ca trebuie sa cer in instanta la judecator, avand in vedere, ca inclusiv amenda penala se trece in cazier, dupa cate stiu ?
Varianta a doua este mai avantajoasa , pt. ca pot da examen sa iau permisul ,dupa cateva luni. Evident ramane in cazier condamnarea cu suspendare.
O pedeapsa cu suspendare, are termen de prescriere , are perioada de proba ?
Stiu numai ca suspendare, este o condamnare fara executare, deci ramane in asteptare , cat si cum , in ce conditi se poate aplica executarea ei ?
La varianta 1, nu am suspendare, dar pot dobandi permisul dupa circa 3 ani de la comiterea faptei, din cauza esalonarilor amenzi penale. Adica 5-6 luni pana la proces,+ 2 ani plata esalonata a amenzi conform CPP +6 luni pana la reexaminare= 3 ani .
Deasemeni cat va fi amenda ? Ce ma sfatuiti , sa scriu la procuratura, sau sa astept sa fiu chemat la proces ? Dracul mai pune alcool in gura .

Cu stima .



Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
HQM, utilizator
Permisul se anuleaza in cazul in care sunteti condamnat la amenda penala sau se dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
ART. 114 OUG 195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
#M19
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;
.........................................................
ART. 116 OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
#B
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
#M18
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
#B
c) a intervenit amnistia;
...................................................
Merci frumos. Am inteles. Suspendare e una, anulare altceva. Totusi , de ce in alte state , France, USA ( a se vedea la fiecare stat in parte ),dar si alte tari , codul rutier , are pedepsele deja scrise in el, in detaliu pt. fiecare infractiune in parte? Deci nici un articol din rutier , nu face trimitere in penal. Prin urmare procesul e civil , nu penal, in cazul meu, daca e abrogat Art. 84 din codul nostru rutier . Codul rutier roman este acelasi de pe timpul lui Ceausescu. Nu sau facut decat modificari prin ordonante de urgenta, si care nu au nici o legatura cu realitatea ( a se citi infrastructura rutiera, termene de judecare a soferului fara noima , etc.)
Si ce inseamna suspendarea executarii sub supraveghere ? Stiam ca supravegherea , se face pt. cei ce au fost inchisi , si au iesit mai devreme pt. buna purtare din puscarie. Ce legatura are cu o eventuala pedeapsa cu suspendare, supravegherea, in cazul meu ?
Sau supravegherea este sinonim cu perioada de proba dupa eliberare ? Detaliati va rog.

Cu stima .
Prin LPACP art.84-87 din OUG 195/2002 s-au abrogat. De 01.02.2014 infractiunile rutiere sunt incriminate in C.P.
ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

Reglementări anterioare:
- art. 90 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (1): art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 87 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 87 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată

Sa va explic pe scurt, daca veti fi gasit vinovat, judecătorul are posibilitatea să va condamne la pedeapsa închisorii cu executare în penitenciar, cu suspendare sub supraveghere dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 3 ani, termenul de supraveghere fiind cuprins intre 2-4 ani, perioada in care va trebui sa respectati masurile de supraveghere si anumite obligatii stabilite de instanta, supravegherea revine serviciului de probațiune, daca nu le respectati instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei; nu mai operează reabilitarea de drept la sfârșitul termenului de încercare; implică și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, să renunțe la aplicarea pedepsei pentru infracțiunile sancționate de lege până în 5 ani închisoare, judecătorul aplică un avertisment sau să amâne aplicarea pedepsei dacă a stabilit o pedeapsă până în doi ani închisoare pentru o infracțiune sancționată de lege până în 7 ani, in acest caz judecătorul acordă un termen de doi ani în care trebuie sa respectati anumite masuri de supraveghere si sa indepliniti anumite obligații pe care le poate stabili instanta.

Alte discuții în legătură

Condus fara permis in stare de ebrietate! perspikce perspikce Buna ziua ,am cateva intrebari..legate de problema mea ..Am condus beat acum 2 seri si am fost tras pe dreapta.. in masina mai erau 2 persoane...1 era si ea ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere 0prisH 0prisH Buna seara! Am avut un moment de inconstienta in care m-am urcat baut la volan pe data de 24.07.2016 cu o alcoolemie in aerul expirat de 0.59 ml/l . Politia ... (vezi toată discuția)
Accident andreyutzu22 andreyutzu22 Am si eu o problema...am patit in octombrie un accident...o tamponare intr-un parapet....nu au fost victime...problema este ca eram sub influenta ... (vezi toată discuția)