avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legislatie cu privire la calculul intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legislatie cu privire la calculul intretinerii

buna seara tuturor

vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos:
1. in cazul apartamentelor care nu au contorizare individuala a apei cum se calculeaza numarul de metri cubi de apa datorati sau mai bine zis exista un numar de mc de apa care revin de plata stabilit prin lege? Sunt in situatia de a fi singura perosana care nu are apometre si pana la data curenta sincer nu m-a interesat ce plateam la intretinere. Insa pt luna ianuarie am observat o crestere prea mare a sumei de plata si atunci am acordat mai multa atentie calculelor din tabelul de intretinere, observand cum la ap meu sunt de plata 32 mc de apa (16 mc apa rece si 16 mc apa calda). Am intrebat administratora de ce asa de multi mc si raspunsul ei a fost ca asa este in lege si anume conform legii persoanele care nu au apometre trebuie sa plateasca 8 mc apa cald per persoana si luna si 8 mc de apara rece per persoana si luna. Binenteles nu a stiut sa imi zica numarul legii.
2. in cazul in care o persoana nu este locuieste un numar de zile ( peste 15 zile) in decursul unei luni nu ar trebuie sa fie scutita partial/integral de plata intretinerii?Exista stipulat undeva in lege acest numar de zile?

Va multumesc anticipat pentru ajutor

@ynocentta,
Eu cred ca dv cunoasteti ca am publicat chiar aici in prima pagina un regulament adoptat in asociatie cu respectarea legislatiei.
www.avocatnet.ro/content/con...
Deci nu "fara text de lege" ci in conformitate cu art 40(1) din HG 1588/2007.
Atat in continutul acestui regulament cat si in mesajul meu postat putin mai sus am specificat "maxim 7 m.c. de persoana". Asa ca nu se depaseste factura pentru ca maxim 7 m.c inseamna si 6 sau 5 sau 3...m.c de persoana, in asa fel ca suma consumurilor trecute pe lista de plata sa fie egala cu cea de pe factura.
@adriantot
avand in vedere utilizatorii forumului si in special persoanele care cu interes de informare corecta parcurg opinii competent sustinute,am subliniat valoarea comunicata de dvs de7mc/persoana/luna,care permite si fractiunile in scadere.
Intrebarea pertinenta,care este baza legala ,in afara regulamentului adoptat de catre asociatia dvs , in raport de multitudinea utilizatorilor forumului care pot fi membrii in asociatii cu alti parametrii si efectiv diferit fata de acela in baza caruia dvs a-ti aproximat consumul de 7 mc apa/persoana/luna?
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
@ynocenta
Ar trebui poate sa nu va raspund pentru ca nu faceti decat sa poatati de mai multe ori asa cum mi-ati solicitat si alta data sa postez modelul de liste de plata care era deja postat in prima pagina.
Important este daca dv ati inteles ceea ce am scris. Nu-i subestimati pe ceilalti utilizatori ca daca nu ar intelege ar intreba.
In conformitate cu legea 230/2007 si normele de aplicare, adunarea generala, comitetul asociatiei au dreptul de a lua hotarari, respectiv decizii, de a stabili regluli si regulamente, sistem propriu de penalizari, etc. Acest regulament a fost facut, asa cum am scris mai sus "in conformitate cu art 40(1) din HG 1588/2007".
Este un regulament legal din moment ce a fost decis in comitet si a fost apoi adoptat, aprobat si in adunarea generala.
Nu ati inteles cum e cu cel mult 7 m.c. de persoana si factura.
Va explic, cu riscul de a plictisi pe cei care au citit si-au inteles:
- apare fcatura care corespunde cu citirea apometrului de la subsol cu o cantitate de 1000 m.c apa.
- se citesc apometrele din apartamente si se aduna 900 m.c.la 102 apartamente din cele 115 total.
- cele 13 apartamente care nu au adus citirea, nu au fost gasiti acasa, sunt plecati o saptamana in Antalia, Venezuela sau in spital, stim ca au 25 de persoane.
- impartim cei 100 m.c (diferenta de la factura la citirea din cele 102 apartamente) la 25 de persoane si rezulta 4 m.c de persoana.
Cei 4 m.c de persoana sunt matematic sub 7 m.c. , maxim permis de regulament.

Pe lista de plata trecem la apartamentul cu una persoana 4 m.c., la apartamentul cu 2 persoane 8 m.c s.a.m.d.
Va rog sa nu-mi raspundeti la acest mesaj si sa cititi cu atentie ceea ce am scris aici. Daca nu sunteti lamurita cititi si regulamentul postat integral.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
Adriantot, moderator
dle adria.n..cum este posibibil ca o familie de 4 persoane lipsa din apartament plecata in...Antalia, Venezuela sau in spital, sa plateasca 16mc,sau 28,atata timp cat ..logic nu au consumat nimic?
Legea spune ca se face o medie a consumului lunar.Dati si mie legislatia cu obligarea la plata pausal a 7 mc..va rog
Art. 40
(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective. Mentionarea celor 7 mc este ilegala si abuziva

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)