avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legislatie cu privire la calculul intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legislatie cu privire la calculul intretinerii

buna seara tuturor

vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos:
1. in cazul apartamentelor care nu au contorizare individuala a apei cum se calculeaza numarul de metri cubi de apa datorati sau mai bine zis exista un numar de mc de apa care revin de plata stabilit prin lege? Sunt in situatia de a fi singura perosana care nu are apometre si pana la data curenta sincer nu m-a interesat ce plateam la intretinere. Insa pt luna ianuarie am observat o crestere prea mare a sumei de plata si atunci am acordat mai multa atentie calculelor din tabelul de intretinere, observand cum la ap meu sunt de plata 32 mc de apa (16 mc apa rece si 16 mc apa calda). Am intrebat administratora de ce asa de multi mc si raspunsul ei a fost ca asa este in lege si anume conform legii persoanele care nu au apometre trebuie sa plateasca 8 mc apa cald per persoana si luna si 8 mc de apara rece per persoana si luna. Binenteles nu a stiut sa imi zica numarul legii.
2. in cazul in care o persoana nu este locuieste un numar de zile ( peste 15 zile) in decursul unei luni nu ar trebuie sa fie scutita partial/integral de plata intretinerii?Exista stipulat undeva in lege acest numar de zile?

Va multumesc anticipat pentru ajutor

@cristi munteanu
Iata ce spune HG.1588/2007 normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007
Art. 40. - (1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari poate stabili modul de plata a cheltuielilor pe baza de conventie cu caracter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, incheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. In toate cazurile, plata consumurilor proprii nu scuteste niciun proprietar de la plata contributiei la cheltuielile comune.
Art. 41. - (1) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normei tehnice si metodologiei elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.

Ce vreau sa spun cu acest citat?
- administratora trebuie sa va demonstreze ca exista un regulament de impartire a consumului de apa in asociatia Dv., luand in considerare faptul ca in condominiu exista si apartamente necontorizate. Acestea nu pot fi lasate la voia-ntamplarii si sa li se puna la consum cantitati arbitrare, iar pe de alta parte..
- administratora trebuie sa repartizeze pierderile de apa si apartamentelor contorizate.
Operatia de impartire a consumului facturat venit de la furnizor se face in aceasta ordine:
- se calculeaza suma consumurilor contorizate si declarate
- se retine pentru apartamentele necontorizate norma ANRSC (5,1 mc AR si 3,4 mc AC). Acestea sunt consumuri pentru o persoana. Se inmultesc cu numarul de persoane din apartamentul respectiv si care au si locuit acolo, adica nu sunt scoase de la intretinere in luna respectiva.
- restul se imparte ca "pierderi" apartamentelor contorizate (inclusiv apartamentelor necontorizate care nu sunt locuite).

Daca nu calculeaza consumurile in acest fel inseamna ca abuzeaza de situatia Dv. de a avea apartamentul necontorizat in favoarea celorlalti. Asta este o discriminare de nepermis!
Ce inseamna QACM?
Iata la ce ma refer:
Va dau un exemplu din modul in care s-a facut calculul in lista de plata la asociatia mea:
-6 mc apa rece; 4 mc apa calda (contorizate); urmeaza rubrica " total" care, desigur e 10 si apoi incepe balul, adica, urmeaza rubrica " valoare apa rece"=28.60; rubrica " QACM"=22.68.
- in josul listei se specifica:
-apa rece contorizata=2.86 lei/mc;
-apa calda contorizata=8.53 lei/mc;
-QACM=5.6695 lei/mc.

Reprezinta acest "QACM" valoare apa calda?
Daca da, de ce la rubrica " valoare apa rece se calculeaza pretul pe mc de apa rece*totalul consumului de apa( apa calda + apa rece)?
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
pluto13, utilizator
Am sa va explic, desi aceste explicatii ar fi trebuit sa le cereti administratorului. Sa vedem daca o sa ma fac inteleasa!......
1. Facturile de la furnizorul de AR sunt doua:
- una pentru AR propriu-zisa si care are acel pret de 2.86 lei
- una pentru AC (baza AC ca sa fie incalzita) tot la pretul de 2.86 lei. Furnizorul de AC comunica celui de AR consumul de la blocul Dv. pentru ca acesta sa factureze AR folosita pentru AC, astfel incat furnizorul de AR sa-si factureze singur componenta de AR din AC care va este livrata;

2. Furnizorul de AC emite factura pentru cantitatea de AC, dar.....numai privind agentul termic pentru incalzirea AC...acel Q (presupun) la pretul de 5.6695 lei. Cum am spus mai sus, el trimite furnizorului de AR aceasta cantitate pentru a calcula a doua factura.

Deci in cazul Dv. aveti un total de 10 mc de apa consumata care va costa 10 mc* 2.86 lei = 28.60 lei AR. La apa calda aveti un consum de 4 mc care se inmultesc cu 5.6695 lei (agentul termic pentru incalzirea apei calde), adica 4 * 5.6695 = 22.68 lei AC
Total cost apa = 28.60 + 22.68 = 51.28 lei

In centralizator vi s-a dat o cheie de control al calculului:
AR propriu-zisa = 6 mc * 2.86 lei = 17.16 lei
AC = 4 mc * (2,86 lei pret AR + 5.6695 lei pret agent termic) = 34.118 lei

Total cost apa (AR + AC) = 17.16 + 34.118 = 51.28 lei

Bravo administratorului care face asemenea liste!
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
elga50, moderator
Revin cu raspunsul primit de la ANRSC. "Conform tabelului nr 4 din STAS 148-1990 necesarurile specifice de apd rece gi caldd funclie de destinalia clddirii. In cazul prepararii centrale a apei calde, pentru un apartament cu closet, lavoare, cada de baie si spalator necesarul specific de apa este de 280 l/persoana/zi, din care apa calda 110 l/persoana/zi. Pentru o luna (30 de zile) rezulta un necesar specific de apa de 8,4 mc./persoana, din care apa calda 3,3 mc./persoana".
Iata ca ce am sustinut noi aici se confirma. Acum mai trebuie sa-i faceti instructaj si administratorei Dv. :)

Poate ar fi interesant de aflat si reactia ei daca ii veti cere sa va recalculeze consumul ;)

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)