avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legislatie cu privire la calculul intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legislatie cu privire la calculul intretinerii

buna seara tuturor

vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos:
1. in cazul apartamentelor care nu au contorizare individuala a apei cum se calculeaza numarul de metri cubi de apa datorati sau mai bine zis exista un numar de mc de apa care revin de plata stabilit prin lege? Sunt in situatia de a fi singura perosana care nu are apometre si pana la data curenta sincer nu m-a interesat ce plateam la intretinere. Insa pt luna ianuarie am observat o crestere prea mare a sumei de plata si atunci am acordat mai multa atentie calculelor din tabelul de intretinere, observand cum la ap meu sunt de plata 32 mc de apa (16 mc apa rece si 16 mc apa calda). Am intrebat administratora de ce asa de multi mc si raspunsul ei a fost ca asa este in lege si anume conform legii persoanele care nu au apometre trebuie sa plateasca 8 mc apa cald per persoana si luna si 8 mc de apara rece per persoana si luna. Binenteles nu a stiut sa imi zica numarul legii.
2. in cazul in care o persoana nu este locuieste un numar de zile ( peste 15 zile) in decursul unei luni nu ar trebuie sa fie scutita partial/integral de plata intretinerii?Exista stipulat undeva in lege acest numar de zile?

Va multumesc anticipat pentru ajutor

Daca persoanele sunt plecate in Antalia nu li se pune consum de apa. @adriantot nu a spus ca se pune acest consum persoanelor absente, ci la acele apartamente care nu au dat citirea, fiind prezenti in apartament sau celor care nu sunt contorizati, dar tot prezenti in apartament sunt.
Faceti un efort si cititi tot ce se scrie in mesajele utilizatorilor!
intodeauna cei care nu stiu sa citeasca dau vina pe ceilalti...asa ca
-cele 13 apartamente care nu au adus citirea, nu au fost gasiti acasa, sunt plecati o saptamana in Antalia, Venezuela sau in spital, stim ca au 25 de persoane.
- impartim cei 100 m.c (diferenta de la factura la citirea din cele 102 apartamente) la 25 de persoane si rezulta 4 m.c de persoana.
E greu de facut un efort pt unii..dar pe viitor voi face eforturi..sa nu ma enervez
PS.olga@ nu va mai bagati in discutii sterile..aveti deja punctaj si laude de moderator
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
proprietaru, utilizator
@proprietarul, vad ca reveniti si va explic inca odata:
- am spus, asa cum ati citat si dv, ca in cele 13 apartamente locuesc oameni dar poate sunt plecati din localitate exact in perioada cand ar trebui sa aduca citirea la apometre. Este o data limita pana la care se aduce citirea pentru ca trebuesc facute calcule si afisate listele. Tocmai in acea saptamana au plecat oamenii dar 3 saptamani au locuit, deci figureaza in apartament 1,2, 3 persoane ca au stat mai mult de 15 zile. Sau poate a fost "in chefuri" o saptamana si nu a avut grija apometrelor si a asociatiei.
Acestia platesc 1,2, ..maxim 7 m.c cat rezulta din diferenta fata de factura.
Vad ca ati citat si citit exact ce am scris. Unde am gresit de nu m-am facut inteles!?
Ati redat mai sus prevederile articolului 40(1) care spune de acel regulament propriu, dar atasati o fraza de la dv ca si cum ar fi prevazuta in acel articol#-o Unde srie in articol 40(1) ca "Mentionarea celor 7 mc este ilegala si abuziva", asa cum modificati dv articolul.
Mai sus scriati:
"Legea spune ca se face o medie a consumului lunar.Dati si mie legislatia cu obligarea la plata pausal a 7 mc..va rog ".
V-as crede cu media daca ne-ati spune despre ce lege vorbiti? Dar va spun eu ca nici o lege nu va opreste ca in regulamentul elaborat de dv sa stabiliti ca celor la care nu se poate cunoaste indexul (pana la data de..) din diverse motive sa li se puna la plata pe lista, o cantitate de apa egala cu cea de luna trecuta sau o medie a consumului pe 3 luni sau 6 luni sau media pe toata asociatia. Nu va opreste nimeni, credeti-ma! Numai sa adoptati un regulament care sa fie acceptat de majoritatea asa cum s-a intamplat cu modelul posta de mine. Noi am stabilit 7 m.c pentru ca aceasta era, cu aproximatie, media consumului pe persona in asociatia noastra, acceptata de toata lumea si nu stam sa facem medii in fiecare luna. Apoi, chiar daca afisand cei 7 m.c intr-o luna, cand propritarul vine luna urmatoare cu indexul facem regularizarea.
Accesati, va rog oricare din urmatoarele 2 adrese din orasul dv si vedeti raspunsuri ale autoritatilor la aceasta problema:
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
Dar poate aveti si dv o propunere concreta si mai buna decat ceea ce s-a propus pana acum. Va astepatam cu interes.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
Adriantot, moderator
Am urmat sfatul tau Elga si i-am pus in brate administratorei ordinul MLPAT 29/1993 si surpriza a fost de proportii. Interpretarea administratorei a ordinului respectiv este ca poz 4 din anexa 1 se refera numai la apa calda si ca apa rece se taxeaza la fel ca apa calda. I-am citit cuvant cu cuvant aliniatul 4 din anexa 1 unde este clar specificat "imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana /luna" dar nu am avut succes. Mi-am dat seama ca nu are rost sa continui si am intrebat-o daca ii aduc un document, de la un organ competent, in care sa fie specificata impartirea celor 8,4 mc imi va reface calculul? A fost de acord. Am trimis scrisoare oficiala catre ANRSC si acum sunt in asteptarea raspunsului.
Am sa postez pe forum raspunsul ANRSC.
Raspunsul oficial de la ANRSC va fi 5mc apa rece si 3,4mc apa calda. Ca se calculeaza cu alte valori in unele asociatii este hotararea lor interna.

Alte discuții în legătură

Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)