Marin Toma, in sustinerea "proiectului":
„În standardele noastre nu există
activitatea de punere a ştampilei şi semnarea unui bilanţ. Acest lucru
se practică, dar el poate conduce la evaziune fiscală.”
Acum se preface d-l Toma ca vede fenomenul practicat de majoritate, existent de ani de zile (diminuat partial de economistii angajati cim partial), la care el insusi a contribuit prin banda rulanta creata din 94 incoace. Dar business mare!- inscrieri, "examinari", parafe, "carti", "cursuri", cotizatii fixe, variabile... se tot gasesc , business facut chiar cu riscul de a compromite si profesionistii adevarati (care nu pot fi in numar nelimitat- pentru ca nu se poate natural-biologic; au fost si sunt cativa pe judete, pentru ca sunt adevarati maestri in domeniu) inrolati la ceccar, pentru ca i-a obligat legea sa se inroleze, pentru ca trebuia sa fie intr-un Tablou, de unde sa-i poata alege un judecator, sau o parte interesata, in situatii de cu totul alta natura decat "tinerea contabilitatii" la firmulitele pe care a pus ochii ceccar-ul acum.
Si cum vede d-l Toma "solutionarea" problemei?
"În cazul firmelor mici, cum ar fi microîntreprinderile, alternativele sunt de a apela la o firmă specializată de contabilitate sau la un contabil autorizat
care să facă întreaga muncă, nu doar să semneze bilanţurile."- adica la un cotizant ceccar!!!
De parca posturile de acolo (in microintreprinderi) ar fi vacante! Sau ocupate ilegal. Si daca sunt si daca nu sunt, "proiectu'" vrea sa nu se mai poata cim (cu fite juridice, norma intreaga/partial, de baza/nu de baza, la una, la noua, compartimentat/necompartimentat- de parca ar avea vreo relevanta!!!?) cu economisti necotizanti... sau daca economistul e membru al corpului, dar e inactiv (nu mai plateste la corp!) pentru ca a ales cim partial, pentru ca asa a vrut el si angajatorul, sa treaca iar la cotizatii!!!? ...hmmmm:rolleyes:
"Bucataria" proiectului vazuta de un senator PDL autosuspendat din ceccar:
[ link extern ]
Modificarea Legii contabilitatii este un atentat asupra securitatii nationale, afirma un senator PDLData publicarii: 05-03-2010 | Actualitate ( RSS) Senatorul PDL, Dumitru Oprea, a criticat dur proiectul initiat de 41 de deputati PDL pentru modificarea Legii contabilitatii, subliniind ca unele prevederi reprezinta un atentat asupra securitatii nationale.
Fostul rector al Universitatii "Al.I.Cuza" a precizat ca proiectul provine dintr-o "zona de interese", respectiv din Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECAR).
Oprea sustine ca cei 41 de deputati PDL ori au semnat proiectul in necunostinta de cauza sau pentru a puncta la activitatea parlamentara, ori au fost folositi de "cineva".
"Un element pus in acest proiect inlocuieste statutul de institutie care este consultata cu institutie care trebuie sa-si dea avizul peste capul Parlamentului sau al Guvernului. Cu alte cuvinte, o organizatie neguvernamentala (CECAR, n.r.), fara profit, se erijeaza in judecatorul tuturor reglementarilor din domeniul financiar-contabil, ceea ce este un atentat asupra securitatii nationale fiindca partea financiar-bancara este o infrastructura cheie a oricarui stat", a declarat senatorul Oprea, in conferinta de presa.
Potrivit lui Oprea, o alta modificare adusa legii pe care acesta o catalogheaza "ucigatoare", respectiv eliminarea aliniatului 2 din articolul 5, va obliga si persoanele fizice autorizate, cultele, asociatiile de proprietari sau medicii de familie sa-si angajeze contabili cu norma intreaga.
"Se elimina un aliniat dintr-un articol al legii care se referea la contabilitatea in partida simpla. Si este lesne de inteles ca facand acest lucru te duci in zona contabilitatii in partida dubla, obligand pe toti care tineau inainte o astfel de contabilitate (in partida simpla, n.r.) si ma refer la zona persoanelor fizice autorizate, la culte, la asociatii de proprietari, la medici de familie. Sunt de ordinul, cred, sutelor de mii, dincolo de sutele de mii de IMM-uri", a mai spus Oprea.
Senatorul PDL, fost europarlamentar, a subliniat ca o initiativa asemenatoare a fost propusa in Parlamentul European, proiect prin care toate cele 23 milioane de IMM-uri din Uniunea Europeana ar fi fost obligate sa aiba auditare externa. "Initiativa a fost respinsa rapid", a completat Oprea