avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale diminuare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

diminuare capital social

cum poate un asociat unic al unui srl sa diminueze capitalul? concret, motive.....multumesc
Cel mai recent răspuns: ancut75 , utilizator 09:50, 22 Ianuarie 2013
Nu exista nicio obligatie legala de motivare a reducerii capitalului social.

Niciun asociat in SRL nu poate fi obligat sa raspunda peste limita capitalului social (varsat deja la constituire)
Este ilegala o astfel de masura, deoarece la constituire, capitalul se subscrie si se varsa INTEGRAL si simultan.

Niciun asociat nu poate fi obligat sa plateasca de 2 ori capitalul social.
O data la constituire si o data la insolventa.

Asa ca nu inteleg care este ratiunea reducerii de capital.

Obligatia de aport subzista doar in cazul actionarilor care nu au efectuat varsamint integral, si doar pentru restul de suma neachitata (actiuni neliberate).

Bineinteles, daca administratorul va fi gasit vinovat de manopere frauduloase cauzatoare de insolventa ... atunci va fi obligat sa plateasca tot debitul, nu doar capitalul social.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
deci..la constituire firma avea 2 asociati, unul s-a retras intre timp cesinand ps.. celuilalt care a ramas pana acum asociat unic si unic admnistrator. de la 200 lei, cap soc s-a majorat intre timp (dar banii nu exista fizic) ajungand la o suma foarteeeeeeeee mare. bun....srl respectiv e amenintat cu intrarea in faliment (daca nu cumva obtine reorganizarea), iar asoc unic vrea ca in eventualitatea in care i se va atrage rasp personala-la cererea creditorilor, evident, sa nu figureze ca tb sa raspunda in lim cap soc varsat!! (adica suma aia imensa), ci sa apara doar cu un cap soc de 200 lei (pt ca altfel ar trebui sa justifice si de ce banii, suma mare, nu exista fizic)....si s-a gandit el sa aduca cap soc la ce a fost odata motivand diminuarea cap soc de pierderile din contabilitate....nu stiu daca sta in picioare si ce implica asta, speram sa imi spuneti voi.....de ex, pot veni acum creditorii in cele 2 luni de asteptare si sa faca opozitie, intrucat ei au interesul ca acel cap soc sa fie cat mai mare, nu?pt a-si indestula creantele in caz de faliment....sau nu??
Capitalul social nu este direct proportional cu suma de bani existenta fizic , este un cont virtual care are corespondenta cu activul societatii . Poate fi constituit din depuneri de bani , profitul contabil obtinut in exercitiile precedente , rezerve , prime de capital . Creditorii nu pot obtine decat suma cumulata a valorilor bunurilor din activul societatii . Asa ca acei creditori viseaza ca daca exista capital social imens si ei se vor indestula suficient . Utilajele la evaluare pot avea o valoare destul de mica din diverse cauze .
Un exemplu simplu intamplat unui prieten :
- se lichideaza o S.A. , bunurile sunt supraevaluate , creditorii sunt indestulati si actionarii au de plata impozitul de 16 % la profitul din lichidare rezultat sume imense la nivelul miliardelor , dar valoarea de vanzare a acelor utilaje ramase, la acel moment , abia depasea impozitul . ATENTIE LA ORICARE POSIBILITATE SI CALCUL .
multumesc pt feedback, dar cum adica...corespondenta cu activul societatii? asociatul unic a depus in contul de capital suma x lei (pe care ulterior a rulat-o, retragand banii din banca, dar pe hartie si mentionat la registrul comertului cap soc fugureaza ca depus, deci varsat). societatea detine bunuri majoritatea ipotecate, sechestrate sau supraevaluate.....dvs spuneti ca nu era necesara reducerea cap social, chiar si fictiv, pt a nu mai figura cu suma aia enorma la ORC, deci in acte?
brendissima a scris:

s-a gandit el sa aduca cap soc la ce a fost odata motivand diminuarea cap soc de pierderile din contabilitate....



ART. 208
(2) Hotărârea va trebui să respecte minimul de capital social, atunci când legea îl fixează, să arate motivele pentru care se face reducerea şi procedeul ce va fi utilizat pentru efectuarea ei.

Prin urmare, hotararea de reducere a capitalului social trebuie sa arate motivele pentru care se face reducerea.
Daca nu au fost indicate motivele si procedeul, sanctiunea este nulitatea hotararii adoptate (vezi Cristian Haraga s.a, Legea societatilor comerciale, Editura Hamangiu, 2007, pag.473)


Art. 201 –
(2) Dispoziţiile prevăzute pentru fondurile de rezervă la societatea pe acţiuni, ca şi acelea privitoare la reducerea capitalului social, se aplică şi SRL

Prin urmare, in cazul SRL sunt aplicabile, prin analogie, dispozitiile art. 207 – 209 LSC privind reducerea capitalului social, precum si cele ale art. 153 ind. 24 LSC.


ART. 153 ind. 24
(1) Dacă consiliul de administraţie, respectiv directoratul, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin situaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată.
(4) Dacă adunarea generală extraordinară nu hotărăşte dizolvarea societăţii, atunci societatea este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile şi sub rezerva dispoziţiilor art. 10, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social.



Alte discuții în legătură

Executarea capitalului social a unui srl Andrei Koszti Andrei Koszti In speta: exista o creanta constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila impotriva unei societati comerciale SRL. Societatea nu MAI ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala in limita capitalului social subscris clientX clientX Buna ziua! Am o nelamurire privitoare la textul legii enuntat anterior. In cazul in care un SRL cu capital soc de 200RON si un patrimoniu mult mai mare, dar ... (vezi toată discuția)
Capital social sau cont bancar? mirela07 mirela07 V a rog sa-mi da-ti un sfat.Am o nelamurire care pentru unele persoane ar putea fi floare la ureche, dar pentru mine (fara experienta) e un mister.La ... (vezi toată discuția)