avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare loc de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare loc de munca

buna seara!
am si eu o intrebare, in ce lege gasesc faptul ca trebuie sa fie macar o zi diferenta intre data la care mi se comunica ca incepe preavizul si data din care intra in vigoare? ca mie mi-au comunicat in aceeasi zi de cand s-a si scurs preavizul... si mai am o intrebare .. daca a adus o alta persoana in locul meu, si l-a incadrat sub o alta denumire dar face ce faceam eu la munca plus alte lucruri, cum pot sa demonstrez in instanta ca doar denumirea postului e schimbata?? please help me
buna seara!
am primit astazi decizia si se specifica doar articolul 65 si 73.
eu acum lucrez la scrisoarea catre instanta, intrebarea mea este daca trebuie sa specific in scrisoare plata celor 6 salariilor compensatorii si plata zilelor de concediu neefectuate.. e vreun articol care sa justifice faptul ca la lichidare sunt obligati sa mi dea inclusiv banii pt CO?care este acela, daca exista? si pot sa cer daune morale pentru amenintare si tratament inadecvat pe perioada preavizului? mai am o rugaminte, daca au angajat pe altcineva in locul meu care este incadrat pe alta functie dar care face ce am facut eu dar si alte activitati in conditiile in care s-a desfiintat postul meu , cum pot sa demonstrez lucrul asta in instanta?? mai am o alta intrebare: daca nu am martori in proces, pot sa depun singura marturie? multumesc mult
nu ma poate ajuta nimeni cu intrebarile de mai sus?:((:(
Cititi cu atentie Codul Muncii si Contractul colectiv de munca unic la nivel national anii 2007-2010.Veti gasi raspunsurile.Daca in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sunt specificate 6 salarii,faceti cerere scrisa atat pentru salarii,cat si pentru zilele de concediu de odihna neefectuate.Luati nr.de inregistrare si asta constituie si proba in instanta daca angajatorul nu-si respecta angajamentele.Preavizul nu-l puteti contesta,asteptati DECIZIA care se face de obicei la incheierea CIM.
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Muresan Felicia, utilizator
buna ziua!!
Am si eu cateva intrebari, daca aveti amabilitatea de a-mi raspunde:
1) care articol prevede ca la incheierea contractului de munca angajatorul trebuie sa-mi dea toate drepturile banesti?? ma intereseaza zilele de concediu neefectuate pe care nu mi le-a dat angajatorul..si..nu prea am gasit nimic in codul muncii....

2) pot cere daune morale in instanta?suma trebuie sa fie una concreta pe cifre exacte?

3) daca nu am martori, cum pot sa fiu propriul meu martor? ce articole de lege exista care sa-mi permita sa fiu eu martor?
Multumesc anticipat in speranta ca imi veti oferi nsite raspunsrui la intrbarile adresate
1) art. 78 (1) CCMUN - La incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin 1 salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
art. 141(4) Codul muncii - Compensarea in bani a concediului de odifna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii CIM.
art. 141(2) Codul muncii - Angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

2). Cf Deciziei nr. 40/2007 declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind examinarea recursului in interesul legii ref. aplicarea art. 269(1) din Codul muncii in legatura cu daunele morale pretinse de salariati in cadrul litigiilor de munca "daunele morale pot fi acordate salariatilor numai in cazul in care legea, CCM sau CIM cuprinde clauze exprese in acest sens".
Cum sunt convinsa ca CIM-ul dvs sau CCM/unitate aplicabil nu cuprinde astfel de clauze exprese, dvs nu veti putea solicita acordarea de daune moral. Sau, le puteti solicita dar nu va vor fi acordate.

3) Nu puteti sa fiti propriul dvs martor. Cf definitiei juridice a martorului acesta este persoana straina de proces, care insa a receptat si memorizat fapte care sunt concludente in rezolvarea unui proces civil si pe care le relateaza instantei de judecata, ajutand-o la stabilirea adevarului.
Deci, dvs nu puteti fi propriul martor.

Alte discuții în legătură

Neacordare preaviz Lipi Lipi In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)
Concedierea individuala bvr bvr Buna dimineata! Stimati colegi, Ma puteti ajuta , va rog, cu cateva informatii legate de concedierea individuala conform articolului 65 aliniatul 1 din ... (vezi toată discuția)
Somaj mihalinatt mihalinatt Cu ce articol trebuie incheiata cartea de munca pentru a putea beneficia de somaj? Ce pasi trebuie urmati a.i. sa nu se comita greseli. Multumesc (vezi toată discuția)