Exista vreo lege care ma obliga sa trec scadenta pe facturi? Daca intr-un contract de prestari servicii incheiat intre doua societati comerciale nu s-a specificat scadenta pentru facturile emise, trebuie sa trec vreo scadenta sau nu pe facturile pe care le emit? daca sunt obligat de lege sa trec data scadenta pe facturi, va rog sa-mi dati legea unde specifica acest lucru.
Va multumesc
nu s-a pus problema sa nu-l platesc (cred ca e platit destul de bine), insa lenea pentru unii.......
prefer oamenii sa fie responsabili si nu sa se ascunda dupa "lege".....din lene
nu-i scadea rangul si putea sa vina cu o solutie, in loc sa ma ia si peste picior
off, contabil sef !
la mine in unitate suntem 2 economisti , dintre care unul e contabil sef , iar eu omul cu sapa (mafalda) . cont sef se plictiseste doar semnand si stampiland zeci de op ,propuneri si angajari la plata a cheltuielilor(noroc ca legea nu ne da voie sa facem plati dacat dupa 24 ale lunii) , o data pe luna listeaza o balanta dupa notele intocmite de mine si trimite o situatie la centru , iar la trimestru darea de seama pe care o face in ciorna si pe care o introduc eu in program si o listez . iar restul se tine manual !!!! sute de fise pe care le "ling" zilnic. si trebuie sa fiu si sunt cu toate la zi. de aceea nu am timp sa le introduc intr-un program . pe un program face doar balanta, avem retea dar lucreaza in mod exclusiv , i-am zis de mai multe ori am apucat sa introduc doar activele fixe care sunt sute si am renuntat pt ca nu intelege ,nici macar transpunerea soldurilor la inceput de an(generarea ex financiar) nu stie , nici pe mine nu ma pune , a platit o firma ca sa faca acest lucru (eu am mai lucrat cu acel program) iar cel pe care fac darea de seama e greoi , dar reusisem sa introduc cate ceva si m-a certat ca ce fac ma joc?
va multumesc pentru ajutor. am un contabil care brusc a inceput sa emita facturi, vine cu solutii la diverse probleme si-i da si raportul celuilalt contabil la final de zi. se pare ca-i plac atat banii (pentru ca e platit destul de bine) cat si stabilitatea locului de munca. :D cand este buna-vointa din partea lui, se pare ca putem colabora foarte bine. inca o data =D> pentru ajutor
in codul fiscal am gasit urmatorul articol:
Art. 155. Facturarea
(1) Persoana impozabila
care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar cel tarziu pana in cea de-a 10-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 10-a zi lucratoare a lunii in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
in concluzie, factura pentru o suma intrata de la un client in cont (fara sa ii prestez un serviciu...a achitat in avans pentru ca dispunea de bani) se emite in 5 zile de la data intrarii banilor in cont, pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare, sau cum scrie in articolul de mai sus, pana in cea de-a 10-a zi lucratoare de la data incasarii avansului?
astept pareri argumentate daca se poate.
va multumesc
:offtopic: evitati, va rog, postarea mesajelor consecutive ; contravine regulamentului
:)
-----------
ontopic:
versiunea actuala a codului fiscal are urmatorul text :
ART. 155
Facturarea
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.
E "up-date" doar la numarul de zile , dupa cum vedeti. In rest, filozofia e acceasi: asa cum ati spus, si avansurile incasate se factureaza si se colecteaza tva( evident, daca operatiunea pentru care s-a incasat avansul este impozabila ; daca nu e impozabila sau are vreo scutire, factura de avans urmeaza regimul livrarii sau prestatiei).
Luna urmatoare, sau cind se incheie livrarea sau prestarea , avansul se storneaza si se emite factura de diferenta.