avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce sanse am sa depun plangere la itm ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce sanse am sa depun plangere la itm ?

Inainte de sarbatori am fost anuntata de catre seful meu sa imi caut de lucru ca firma se va inchide in cateva luni.Contabila mi-an spus sa fac cerere de incetare a activitatii dar cu acordul partilor, am fost de acord dar nu stiam ce va urma.
Am tot sunat dupa cartea de munca dar fara rezultat;intr-un final m-a sunat contabila si a spus ca nu imi poate da cartea de munca decat daca le fac alta cerere, de demisie, pentru ca la camera de munca au realiza(cica)ca au beneficiat de programul student si ar lua amenda daca eu nu " imi dau demisia ".
Eu stiam ca nu au beneficiat de acest program, se pare ca au mintit.
Eram hotarata sa nu le dau nimic, pentru ca nu am dus-o tocmai bine ca angajata a lor, dar dupa rugaminti am cedat.M-am gandit ca daca ei nu sunt oameni cinstiti si cu bun simt, sa fiu eu.Grabita sa iau cartea de munca nu am observat ca era o greseala( data de incheiere era 01.01.2006 si nu 2007).Acum nu vor sa imi modifice sub nici o forma, nici nu mai raspund la telefon.
As vrea sa fac o plangere la itm, sunt obligati sa modifice dar nu vor.Au scapat de amenda , de ce sa ma ajute ?
Ma intreb cum au reusit sa scoata cartea de munca de la itm, incheiata cu demisie cand ei aveau la firma cererea mea de incetare cu acordul partilor.Cererea de demisie le-am dat-o cand am primi cartea de munca .
Ce sfat imi dati ?
Am vreo sansa sa reusesc cu plangerea mea, mi se poate modifica in cartea de munca data corecta ?
Daca le-am dat acea cerere de demisie, mi se poate intampla ceva ?
Dati-mi un sfat va rog.M-am saturat de angajatori fara scrupule, care invart angajatii pe degete, santajeaza si isi bat joc .
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Oszkar , utilizator 18:40, 29 Septembrie 2011
In urma sesizarii de catre dvs a ITM-ului, aceasta institutie va verifica cele spuse de dvs si va stabili un plan de masuri ce ttrebuie sa fie indeplinite de catre angajator intr-un anumit interval de timp.
Daca aveti drepturi salariale restante neachitate de catre angajator, atunci aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata in termenul de prescriptie al dreptului la actiune.
Drepturile salariale neachitate se pot recupera doar prin cerere adresata instantei de judecata.
Cei de la ITM pot sa ii pun ain vedere angajatorului sa va plateasca drepturile salariale, dar nu il pot obliga, iar daca angajatorul nu se conformeaza celor stabilite de inspectorii ITM va fi sanctionat de catre acestia .
Salut sunt nou pe acest forum si as avea si eu nevoie de cateva raspunsuri daca se poate.. am lucrat la o firma din Bucuresti timp de un an de zile, in acest interval de timp nu s-a deranjat nici unul dintre asa zisi "mari patroni" sa ma intrebe sau sa-mi comunice ceva legat de contract de munca sau carte de munca, desi eu am pus intr-o zi o intrebare daca mi se pot face si mie actele respective (contract sau carte de munca) am primit raspuns de la unul din ei ca nu prea se pricepe si nici nu are timp deocamdata sa alerge pt asta si mi s-a sugerat sa astept pana la sosirea sotiei lui (directorul general) care este plecata in alta tara pt un timp. Eu am ramas in continuare cu speranta ca aceste lucuri se vor rezolva .. mi-am facut planuri pt vacanta la mare si am adus subiectul de concediu .. la care surpriza dupa cateva zile m-am trezit fix cu unele vorbe de la un asa zis coleg: mi-a zis sefu sa predai telefonu si ce mai ai si sa vi vineri cand se intoarce el din Italia pt a-ti lua restul de bani (salariul) iar dreptul financiar la acel concediu nici macar nu s-a adus in discutie. Postul meu la aceasta firma a fost: agent de vanzari, am in urma cateva contracte lasate pt semnat la care beneficiam de comision, bineinteles nici nu mai am curajul sa ma gandesc la acesti bani ca sunt sigur ca imi va zice ca nu s-a semnat absolut nici un contract. Intrebarile mele sunt ce as putea face si ce sanse as avea daca as depune o plangere?
1. Inseamna ca ati lucrat "la negru" ceea ce nu va avantajeaza.
2. Faceti o sesizare la ITM unde este inregistrata firma. Puteti proba ca ati lucrat in toata perioada cu martori si documente intocmite si semnate de dvs.
3. ITM va face un control, va amenda pe angajator (1500-2000 lei pentru fiecare persoana care lucreaza la negru) si il va obliga sa va faca retroactiv contract individual de munca.
4. Daca nu se rezolva asa mai aveti si posibilitatea de a da in judecata pe angajator.
5. Reveniti cu noutati!
Succes!
Multumesc mult si sper sa rezolv ceva pt ca am de gand sa merg mai departe, cu oameni asa cum au fost ei nu se ajunge nicaieri cu tara asta..

Alte discuții în legătură

Preaviz ketzia ketzia Am primit preaviz conform Art. 73(1) si 65(1) pentru 21 zile pe motiv de reorganizare a activitatii, urmand sa fiu trimisa in somaj.Vreau sa stiu ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi elibereze cartea de munca VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 am fost data afara din firma verbal ,fara nici o decizie ,mi-am luat medical preventiv ,intre timp au trimis instintare ca nu m-am prezetat la lucru timp de ... (vezi toată discuția)
Am fost fortata sa imi dau demisia, ce ma sfatuiti sa fac? vasilicalaura vasilicalaura Pe data de 15.02.2010 firma Kaufland am fost fortata sa imi dau demisia.Nu mi s-a dat posibilitatea sa ma disculp orice ziceam faceau in asa fel de era tot ... (vezi toată discuția)