avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce sanse am sa depun plangere la itm ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce sanse am sa depun plangere la itm ?

Inainte de sarbatori am fost anuntata de catre seful meu sa imi caut de lucru ca firma se va inchide in cateva luni.Contabila mi-an spus sa fac cerere de incetare a activitatii dar cu acordul partilor, am fost de acord dar nu stiam ce va urma.
Am tot sunat dupa cartea de munca dar fara rezultat;intr-un final m-a sunat contabila si a spus ca nu imi poate da cartea de munca decat daca le fac alta cerere, de demisie, pentru ca la camera de munca au realiza(cica)ca au beneficiat de programul student si ar lua amenda daca eu nu " imi dau demisia ".
Eu stiam ca nu au beneficiat de acest program, se pare ca au mintit.
Eram hotarata sa nu le dau nimic, pentru ca nu am dus-o tocmai bine ca angajata a lor, dar dupa rugaminti am cedat.M-am gandit ca daca ei nu sunt oameni cinstiti si cu bun simt, sa fiu eu.Grabita sa iau cartea de munca nu am observat ca era o greseala( data de incheiere era 01.01.2006 si nu 2007).Acum nu vor sa imi modifice sub nici o forma, nici nu mai raspund la telefon.
As vrea sa fac o plangere la itm, sunt obligati sa modifice dar nu vor.Au scapat de amenda , de ce sa ma ajute ?
Ma intreb cum au reusit sa scoata cartea de munca de la itm, incheiata cu demisie cand ei aveau la firma cererea mea de incetare cu acordul partilor.Cererea de demisie le-am dat-o cand am primi cartea de munca .
Ce sfat imi dati ?
Am vreo sansa sa reusesc cu plangerea mea, mi se poate modifica in cartea de munca data corecta ?
Daca le-am dat acea cerere de demisie, mi se poate intampla ceva ?
Dati-mi un sfat va rog.M-am saturat de angajatori fara scrupule, care invart angajatii pe degete, santajeaza si isi bat joc .
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Oszkar , utilizator 18:40, 29 Septembrie 2011
Buna ziua,
Am mai scris si la alte subiecte, insa se pare ca ma lovesc din nou de ajutorul dvs. Vineri pe 30 iulie ar trebui sa incep munca, dupa concediu de crestere si ingrijire a copilului, insa seful meu numai vrea sa ma primeasca. Eu am fost angajata pe functia de secretara; fata care imi tine locul e pe functia de casier. Eu am aflat ca ea de cateva luni e in somaj si munceste la negru....si in momentul de fata, si ieri cand am mers si am vb cu el a zis ca oricum sa nu ma prezint vineri la munca ca ma trimite acasa. Sa stau acasa si el o sa-mi plateasca preavizul si apoi ma da in somaj. Ma puteti ajuta carei institutii sa ma adresez? Si ce anume trebuie sa scriu in sesizare? #-o Vroiam sa ma adaug ca luna trecuta cam pe 28-29 mi-am depus cererea de reincepere si am mers cu unchiul meu venit dintr-o alta localitate; deci am si un martor. Acum nu stiu ce dovezi mi-ar mai trebui.
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
stelutza_tl, utilizator
1. Asa cum vi s-a mai raspuns, la reintoarcerea din CCC angajatorul nu va poate concedia, timp de 6 luni, pentru necorespundere profesionala, dar va poate concedia daca va desfiinta locul de munca.
2. In acest caz veti beneficia de o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare si de un salariu compensator, asa cum spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Totodata veti beneficia de indemnizatie de somaj.
4. In scrisoarea de preaviz pe care v-o da angajatorul sa scrie ca in perioada preavizului nu e nevoie sa va prezentati la serviciu si ca vi se plateste aceasta perioada.
5. Daca este vorba de desfiintarea locului de munca nu prea aveti cui sa va adresati deoarece orice angajator poate sa dispuna desfiintarea unuia sau mai multor locuri de muncadin unitatea sa.
6. Dupa terminarea CCC faceti cerere de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii, in baza aceluiasi CIM. Apoi angajatorul o sa va dea scrisoarea de preaviz si apoi decizia de concediere. Daca nu procedeaza asa, luati legatura cu ITM, sa va ajute.
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc pentru raspuns, insa eu vroiam sa ma lamuriti cum sa procedez cu cealalta " colega " care e la munca dar e si in somaj. Cui sa ma adresez?
1. Sesizati ITM ca persoana in cauza lucreaza "la negru".
2. Sesizati AJOFM ca lucreaza in timpul somajului (dar "la negru").
3. Este mai bine sa va intereseze mai mult soarta dvs. si nu a altora, chiar daca acea persoana ocupa locul de munca al dvs.(s-ar putea sa nu fie asa, daca locul de munca va fi desfiintat).
Problema este ca "seful" nu respecta nimic din ceea ce ar trebui; de ex. eu trebuie sa muncesc perioada de 20 zile de preaviz si el nu vrea sa ma primeasca....zice : " stai acasa si eu te platesc ", cat despre salariu compensatoriu nici nu se pune in discutie. Cred ca i-am fost un angajat mai mult decat fidel :((si nu merit acum asta.....asa ca o sa las legea sa-si spuna cuvantul:sorry: - cu parere de rau -. Pentru salariu compensatoriu tot ITM-ului ma adresez?

Alte discuții în legătură

Preaviz ketzia ketzia Am primit preaviz conform Art. 73(1) si 65(1) pentru 21 zile pe motiv de reorganizare a activitatii, urmand sa fiu trimisa in somaj.Vreau sa stiu ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi elibereze cartea de munca VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 am fost data afara din firma verbal ,fara nici o decizie ,mi-am luat medical preventiv ,intre timp au trimis instintare ca nu m-am prezetat la lucru timp de ... (vezi toată discuția)
Am fost fortata sa imi dau demisia, ce ma sfatuiti sa fac? vasilicalaura vasilicalaura Pe data de 15.02.2010 firma Kaufland am fost fortata sa imi dau demisia.Nu mi s-a dat posibilitatea sa ma disculp orice ziceam faceau in asa fel de era tot ... (vezi toată discuția)