Ministerul Muncii a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern pentru punerea in aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 126/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara.
In acest sens, proiectul Ministerului Muncii prevede, printre altele, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, a normelor de aplicare a Legii nr.72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor si a normelor metodologice de aplicare a Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Astfel, proiectul de HG pune in acord cu
OUG nr. 126/2008 dispozitiile privind stabilirea nivelului la care se raporteaza prestatiile banesti, cu exceptia indemnizatiei de somaj, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, dispozitiile privind stabilirea nivelului la care se raporteaza stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor si cele privind stabilirea nivelului la care se raporteaza sumele acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane, in baza unui contract de ucenicie la locul de munca.
Salariul minim, inlocuit de indicatorul social
OUG nr. 126/2008, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 697 din 14 octombrie 2008 a stabilit ca sumele primite de catre angajatori pentru incadrarea absolventilor, ucenicilor, elevilor si studentilor pe perioada vacantelor si a persoanelor in varsta de peste 45 de ani,
nu vor mai fi determinate in functie de salariul de baza minim brut pe tara, ci in functie de un indicator social de referinta.
Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca.
Valoarea indicatorului social de referinta a fost stabilita la
500 de lei, insa ea poate fi modificata prin Hotarare de Guvern in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
Tot in functie de indicatorul social de referinta se va calcula prima de incadrare a persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de localitatea in care isi are domiciliul. Aceasta prima de incadrare este egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta.
Drepturile banesti acordate, in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si angajatorilor, pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca, se va determina tot in functie de indicatorul social de referinta.
___________
Pentru mai multe informatii, puteti consulta integral Expunerea de motive si Proiectul de Hotarare a Guvernului.
Comentarii articol (0)