„Suspendarea de drept a contractului individual de muncă în temeiul art. 50 lit. f) din Codul muncii, pe motiv de forță majoră, poate fi aplicată doar în situația intervenirii unui eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, astfel cum este definit la art. 1351 alin. (2) din Codul civil, și nu ca măsură preventivă”, scrie în informarea autorităților.
Așa cum redacția noastră deja a informat, invocarea forței majore se face în baza unei analize atente de la caz la caz. Chiar dacă istoria recentă ne arată că au existat situații în care epidemiile au fost considerate cazuri de forță majoră, situația actuală a coronavirusului trebuie analizată cu atenție, prin raportare la activitatea angajatorilor și a salariaților lor, pentru a vedea dacă se poate ajunge la suspendarea automată a contractelor de muncă pe caz de forță majoră.
Specialiștii EY România au precizat că suspendarea automată, pe motiv de forță majoră, a contractelor de muncă, poate interveni în cazul angajatorilor români. Însă trebuie îndeplinite acele condiții legale din legislația civilă pentru a vorbi de un caz concret de forță majoră - un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.
Într-o asemenea situație, activitatea angajatorilor și contractele de muncă ar fi suspendate automat. Prin urmare, salariații n-ar mai munci, iar angajatorii nu i-ar mai plăti. Această situație este mult mai grea pentru angajați decât șomajul tehnic, deoarece nu implică nicio plată.
Reprezentanții Inspecției Muncii au atras atenția că angajatorii pot suspenda, din propria inițiativă, contractele de muncă atunci când își întrerup temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. În acest caz, salariații sunt trimiși în șomaj tehnic și primesc o indemnizație de 75% din salariul de bază.
În plus, Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență ce va permite angajatorilor să obțină subvenționarea din fonduri publice a indemnizațiilor de șomaj tehnic.
Suspendarea contractelor de muncă poate interveni, conform Codului muncii, în trei feluri: automat (cum este cazul forței majore, când vorbim de o problemă externă ce nu ține nici de angajator, nici de salariat), la inițiativa angajatorului (cum este șomajul tehnic) sau la inițiativa salariatului.