Proiectul de lege cu măsuri aplicabile pe perioada stării de alertă a fost adoptat miercuri cu votul decisiv la deputați și se apropie cu pași repezi de promulgare și publicarea în Monitorul Oficial. Odată publicat, acesta va intra în vigoare în trei zile.
O primă prevedere din proiect, cu toate că nu instituie prin ea însăși o obligație, lasă posibilitatea Executivului să impună firmelor anumite obligații angajaților lor. Mai exact, să oblige firmele să asigure, obligatoriu, la intrarea în sediu, triajul epidemiologic al celor care intră în incintă, fie angajați, fie terți și dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Triajul s-ar face prin termometrizare (adică măsurarea temperaturii corpului) - redacția noastră analiza recent chestiunea termometrizării și interferența acestei măsuri cu reglementările de protecția datelor personale (detalii, aici).
Apoi, firmelor cu mai mulți angajați le este recomandată stabilirea unor programe flexibile de muncă.
"Pe durata stării de alertă, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați pot stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore", prevede, mai exact, documentul în forma adoptată azi de Executiv.
Potrivit Codului muncii, flexibilizarea programului nu se face fără acordul salariatului sau este o solicitare care vine tocmai din partea lui. Prin urmare, doar pe perioada stării de alertă, astfel de modificări în orarul de muncă vor putea fi făcute unilateral, de către angajatori.
Atenție! Prevederile proiectului de lege se vor aplica abia după ce sunt publicate în Monitorul Oficial.