Este vorba, mai precis, de HG 719/2020, care a apărut azi în Monitorul Oficial și care deja este în vigoare. Hotărârea pune în aplicare prevederile Ordonanței de urgență 132/2020 - actul care a introdus Kurzarbeit și alte ajutoare pentru angajatori, profesioniști și zilieri. În toate cazurile, documentația pentru obținerea banilor se va transmite prin Aici.gov.ro, însă va fi posibilă și depunerea în format tipărit.
Hotărârea face referire la patru dintre cele cinci ajutoare incluse în ordonanță, pentru că banii pentru telesalariați vor fi acordați în baza unui ordin al Ministerului Muncii. Conform unei declarații de joi a ministrului muncii, Violeta Alexandru, acest nou pachet de ajutoare va fi disponibil efectiv din septembrie 2020, ceea ce înseamnă că în perioada următoare vor fi puse la punct toate formalitățile necesare.
1. Kurzarbeit: Împărțirea costurilor salariale între angajator și stat, la reducerea programului de lucru
Angajatorul va suporta minimum 50% din salariile întregi ale lucrătorilor cărora li s-a redus programul, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Indemnizația de 75% va fi suportată inițial de angajator și recuperată apoi prin decont. Acesta este ajutorul supranumit „Kurzarbeit”.
Conform HG 719/2020, angajatorul va trimite o cerere electronică (sau tipărită) la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, împreună cu o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor pentru care se cere decontarea (semnată de reprezentantul legal al angajatorului).
Practic, angajatorii vor depune documentația de decontare în luna curentă pentru veniturile salariale plătite în luna anterioară. Banii de decont vor veni, prin virament în cont bancar, în maximum zece zile de la data depunerii documentației și după plata taxelor salariale aferente indemnizației de 75%.
Totuși, este nevoie ca Ministerul Muncii să dea și un ordin cu modelele documentelor ce trebuie transmise pentru decontare, până la data de 10 septembrie 2020.
Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.
2. Indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă
Profesioniștii cu activitate redusă din cauza stării de urgență, alertă sau asediu vor putea cere o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Conform hotărârii apărute azi, se va depune electronic (sau în format tipărit) o cerere la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, împreună cu o declarație pe propria răspundere și o copie a actului de identitate. Documentația se va transmite în luna curentă pentru indemnizația pe luna anterioară, iar plata se va face în cel mult zece zile de la depunerea actelor.
Și în acest caz, modelele documentelor necesare vor trebui aprobate prin ordin al Ministerului Muncii până pe 10 septembrie 2020.
Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.
3. Banii pentru zilierii din domeniile cu activitate redusă sau întreruptă
Pentru zilieri, se va asigura 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni. Procentul de 35% va fi suportat inițial de angajatorul zilierilor, urmând să fie recuperat ulterior.
Conform HG 719/2020, angajatorul va depune electronic (sau în format tipărit) cererea la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, împreună cu lista zilierilor beneficiari și sumele ce trebuie decontate.
Documentația se va depune în luna curentă pentru luna anterioară, iar banii de decont vor veni în zece zile de la depunerea actelor. Banii vor veni numai dacă zilierii respectivi figurează în noul registru electronic al lucrătorilor cu ziua.
Documentele necesare decontării vor fi stabilite prin ordin al Ministerului Muncii până la data de 10 septembrie 2020.
4. Banii pentru salariații sezonieri angajați
Pentru angajarea salariaților pe perioade determinate de până la trei luni, cu program întreg de lucru, angajatorul va putea cere la stat decontarea a 41,5% din salariile aferente zilelor lucrate, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, pentru o perioadă de trei luni.
Conform noii hotărâri a Guvernului, acel procent va fi suportat inițial de angajator, urmând să fie decontat ulterior. În acest sens, se va depune electronic (sau în format tipărit) la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă o cerere, împreună cu o declarație pe propria răspundere și lista salariaților pentru care se cer bani (asumată de reprezentantul legal al angajatorului).
Documentația se va depune în luna curentă pentru luna anterioară, iar banii vor veni în zece zile de la depunerea actelor și după plata taxelor aferente.
Modelele actelor necesare vor fi stabilite prin ordin al Ministerului Muncii până pe 10 septembrie 2020.
Atenție! Deși HG 719/2020 este în vigoare deja, mai trebuie ca Ministerul Muncii să vină cu ordine prin care să stabilească modelele documentelor necesare pentru a cere banii, pentru ca ajutoarele să devină accesibile.