ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare oficială tardivă de la ANOFM: decontarea a 41,5% din salariile șomerilor tehnici este posibilă numai trei luni consecutive
Decontarea a 41,5% din salariu pentru angajații întorși din șomajul tehnic, dată prin ordonanță de la începutul lui iunie, este acordată doar pentru trei luni. O clarificare oficială ne spune că cele trei luni trebuie să fie obligatoriu consecutive. Doar că aceasta vine destul de târziu.
Articolul continuă mai jos
Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) a publicat vineri
un set de răspunsuri pentru întrebările frecvente pe care le-au primit în ultima vreme privind aplicarea măsurilor
din OUG nr. 92/2020 și OUG nr. 132/2020. Prima ordonanță a venit acum câteva luni cu
decontarea a 41,5% din salariu pentru acei angajați ce se întorceau la muncă din șomaj tehnic și cu sume pentru angajarea unor persoane din anumite categorii de vârstă. A doua ordonanță (supranumită
Ordonanța Kurzarbeit) a venit cu măsura reducerii timpului de lucru (Kurzarbeit), cu ajutoare financiare pentru munca zilieră, sezonieră și nu numai.
Între chestiunile la care Agenția a ales să ofere o clarificare, destul de târziu însă, este acordarea decontării de 41,5% din art. I din OUG 92 doar
pentru trei luni consecutive, iar nu neconsecutive.
"
Ţinând cont de dispozițiile art.I alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2020, coroborate cu dispozițiile art. 2552 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și competările ulterioare, cele trei luni sunt consecutive", subliniază ANOFM în documentul publicat.
În ordonanță, cuvântul "consecutive" nu se regăsește în dreptul acestei măsuri. ANOFM trimite la prevederile art. 2552 din Codul civil în materia termenelor pentru a explica de ce le consideră așa:
"
(1) Când termenul este stabilit pe săptămâni, luni sau ani, el se împlinește în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an.(2) Dacă ultima lună nu are o zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlinește în ultima zi a acestei luni.(3) Mijlocul lunii se socotește a cincisprezecea zi.(4) Dacă termenul este stabilit pe o lună și jumătate sau pe mai multe luni și jumătate, cele 15 zile se vor socoti la sfârșitul termenului".
Clarificarea vine însă târziu, întrucât aceasta este, practic, ultima lună când se mai pot cere acești bani. Termenul de trei luni se raportează la data de 1 iunie, așa cum subliniază chiar Agenția în documentul publicat. Banii pentru iunie se puteau cere în iulie, cei pentru iulie, în august, iar cei pentru august se pot cere până la 25 septembrie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.