Printre cele mai importante schimbări apărute în acest an în domeniul auto se numără posibilitatea ridicării autoturismelor de pe trotuare şi spaţii verzi de către autorităţile locale, precum şi ridicarea maşinilor considerate abandonate după numai şase luni. Nu trebuie să uităm nici de modificările legate de poliţele de răspundere civilă auto (RCA), precum şi de posibilitatea verificării online la Registrul Auto Român (RAR) a daunelor înregistrate de un vehicul.
Iată care sunt cele mai importante modificări din 2020 apărute în domeniul auto:
Autoritățile pot să-ți ridice mașina și dacă parchezi pe trotuare sau pe spațiile verziAutorităţile locale au, din noiembrie, cadrul legal ce le permite să ridice şi maşinile lăsate pe spaţii verzi, parcări de reşedinţă sau spaţii pietonale diverse, nu doar pe cele parcate neregulamentar pe drumurile publice. Astfel, un autoturism poate fi ridicat pe baza unei dispoziţii a poliţiei locale, iar transportul se va face astfel încât să fie exclusă deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat. Ulterior,
proprietarii îşi vor putea recupera vehiculul după ce vor plăti tarifele aferente depozitării acestuia către administratorul drumului public sau către administraţia locală.
Asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon Dovada poliţei RCA poate fi făcută, în cazul unui control, inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu poliţa de asigurare, ambele acte putând fi prezentate în format tipărit sau în format electronic, pe telefonul mobil. Această posibilitatea se aplică şi în cazul asigurărilor RCA emise în alte state, care au valabilitate pe teritoriul României. În lipsa acestor acte, existenţa asigurării RCA poate fi verificată de autorităţi direct în baza lor de date.
Reguli noi privind înmatricularea, păstrarea numerelor, înregistrarea auto și nu numai Din vară, dealerii au posibilitatea să facă în numele cumpărătorului formalităţile de înmatriculare pe baza unui mandat făcut la notar. De asemenea, în cazul furtului, pierderii sau deteriorării plăcuţelor de înmatriculare, titularul este obligat ca în termen de cel mult 30 de zile să solicite eliberarea unora noi. A fost reglementată şi situația în care solicitantul operațiunii de înmatriculare a păstrat anterior o combinație a numărului de înmatriculare. Acesta va aduce plăcuțele la înmatriculare, alături de documentele necesare, dar acestea vor putea să îi fie reținute dacă nu îndeplinesc cerințele impuse de lege sau dacă combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii, între timp.
S-au mărit tarifele pentru permisele de conducere și certificatele de înmatriculareTaxa pentru eliberarea permisului de conducere a fost majorată la 89 lei, în timp ce tariful pentru certificatul de înmatriculare a urcat la 49 lei. Totodată, aceste tarife
nu se mai pot plăti la ghişeele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, ci prin intermediul
ghiseul.ro, casieriilor CEC Bank, terminalelor de plată Zebra sau prin transfer către contul bancar BCR: RO94RNCB0082000367331018, beneficiar: Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.
Noi țări pentru care permisele auto se preschimbă fără examenA fost completată lista de state emitente de permise de conducere naţionale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deţinătorilor unor astfel de permise în România, numărul total ajungând la 59 de ţări.
De-acum, cei care-și abandonează mașinile riscă să rămână fără ele după numai șase luniMaşinile abandonate timp de cel puţin şase luni pot fi ridicate de către autorităţi. Concret, vorbim despre orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin șase luni, în cazul căruia autoritățile au motive justificate să creadă că este necorespunzător circulației rutiere.
Proprietarii acestor maşini vor putea să îşi revendice vehiculul, doar dacă pot dovedi că acea
maşină are făcută inspecţia tehnică periodică şi este valabilă.
Șoferii au voie din nou să folosească telefoanele cu hands-free la volanŞoferii pot folosi din nou funcţia “hands free” atunci când vorbesc la telefon în timp ce conduc, după ce posibilitatea a fost introdusă într-o lege intrată în vigoare în această primăvară.
Modificarea a apărut după ce legislația a fost schimbată anul trecut, astfel încât telefoanele să fie interzise total la volan, fără să fi fost inclusă această excepție.
Se pot verifica online și daunele suferite de autoturisme, pe lângă istoricul general al mașinilor
Daunele suferite de autoturisme de-a lungul anilor, precum şi istoricul general al maşinilor, pot fi verificate online pe
website-ul RAR. Consultarea modulului ce prezintă istoricul de daune implică plata unul tarif online, de 35 lei.
Noi camere fixe pentru controlul rovinietelor au fost puse în funcțiune Numărul camerelor fixe de control valabilitate rovinietă a ajuns la 108 la nivel naţional. Aceste camere verifică dacă autovehiculele ce trec prin dreptul lor au rovinietă valabilă. Înainte de a intra pe un drum naţional sau autostradă, şoferilor li se recomandă să verifice valabilitatea rovinietei. Acest lucru se poate face secțiunea
Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naţionale de Administare a Infrastructurii Rutiere sau pe
www.erovinieta.ro.
Şoferii care circulă fără rovinietă valabilă riscă amenzi de la 250 de lei la 4.500 de lei.
ICCJ: Dacă lași pe cineva care a consumat alcool să îți conducă mașina, răspunzi penal dacă alcoolemia sa e peste 0,8 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, în luna mai, că deținătorul unei mașini care îi încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Mai mult, chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, primul nu va răspunde penal, dacă cel din urmă nu a avut o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Bonus: Preţul poliţelor RCA va creşte pentru şoferii care fac accidente soldate cu victimeDeşi nu este încă oficial, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) urmăreşte majorarea preţurilor asigurărilor RCA pentru şoferii care înregistrează accidente soldate cu victime. Pe de altă parte, ASF vrea să recompenseze şoferii fără evenimente rutiere în anul precedent prin aplicarea unei reduceri la reînnoirea poliţei RCA.
Comentarii articol (0)