Prin aeroport apropiat, CJUE înțelege un aeroport aflat în imediata apropiere a aceluiași oraș, aceleiași aglomerații urbane sau aceleiași regiuni care constituie aeroportul de destinație.
De asemenea, potrivit hotărârii CJUE, condițiile meteorologice incompatibile cu desfășurarea zborului în cauză sau cu aterizarea pe aeroportul de destinație reprezintă circumstanțe excepționale, care exonerează compania aeriană de o astfel de răspundere financiară.
Cu toate acestea, însă, prin hotărârea menționată se clarifică faptul că pasagerul dispune, în principiu, de un drept la o compensație forfetară atunci când ajunge la destinația sa finală. Astfel, compania aeriană este obligată să se ofere, din proprie inițiativă, să suporte costul transferului spre aeroportul de destinație prevăzut inițial sau, dacă este cazul, spre o altă destinație apropiată, convenită cu pasagerul.
Doar în cazul în care compania aeriană nu acoperă acest cost, pasagerul are dreptul, potrivit comunicatului de presă în care se detaliază hotărârea CJUE, “la rambursarea sumelor pe care le-a plătit și care, având în vedere împrejurările proprii fiecărei spețe, se dovedesc necesare, adecvate și rezonabile pentru a remedia deficiența companiei aeriene. În schimb, încălcarea obligației de suportare a costului nu conferă pasagerului un drept la o compensație forfetară de 250, de 400 sau de 600 de euro”.
Aceste sume forfetare se referă, potrivit Regulamentului european nr. 261/2004, la un drept de compensație pe care îl au pasagerii, în funcție de distanța zborului, în caz de întârziere sau de anulare a acestuia, în valoare de:
- 250 euro pentru toate zborurile de 1.500 kilometri sau mai puțin;
- 400 euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 kilometri și pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 kilometri; sau
- 600 euro pentru toate zborurile care nu intră sub incidența celor două situații deja menționate.
Atenție! Instanțele naționale din cadrul Uniunii Europene trebuie să soluționeze cauzele asemănătoare cu care ar putea fi sesizate în conformitate cu hotărârea CJUE.
Comentarii articol (2)