ACCES GRATUIT
CJUE: Pasagerul nu are dreptul de a fi compensat dacă zborul său este deviat către un aeroport apropiat
Devierea unui zbor, de către o companie aeriană, către un aeroport aflat în imediata apropiere a aeroportului de destinație nu conferă pasagerului un drept la o compensație, potrivit unei hotărâri recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Cu toate acestea, compania aeriană trebuie să suporte, din proprie inițiativă, costul transferului pasagerului spre aeroportul de destinație prevăzut inițial sau, dacă este cazul, spre o altă destinație apropiată, convenită cu acesta.
Articolul continuă mai jos
Astfel,
potrivit hotărârii amintite, care este prezentată într-
un comunicat de presă publicat recent,
CJUE a decis că simpla deviere a zborului, cauzată de împrejurări excepționale, către un aeroport apropiat, nu conferă pasagerului un drept, precum anularea sau o întârziere prelungită la sosire,
la o compensație forfetară de 250, 400 sau 600 de euro.
Prin aeroport apropiat, CJUE înțelege un aeroport aflat în imediata apropiere a aceluiași oraș, aceleiași aglomerații urbane sau aceleiași regiuni care constituie aeroportul de destinație.
De asemenea, potrivit hotărârii CJUE,
condițiile meteorologice incompatibile cu desfășurarea zborului în cauză sau
cu aterizarea pe aeroportul de destinație
reprezintă circumstanțe excepționale, care exonerează compania aeriană de o astfel de răspundere financiară.
Cu toate acestea, însă, prin hotărârea menționată se clarifică faptul că
pasagerul dispune, în principiu,
de un drept la o compensație forfetară atunci când ajunge la destinația sa finală. Astfel, compania aeriană este obligată să se ofere, din proprie inițiativă, să suporte
costul transferului spre aeroportul de destinație prevăzut inițial sau, dacă este cazul, spre o altă destinație apropiată, convenită cu pasagerul.
Doar în cazul în care compania aeriană nu acoperă acest cost, pasagerul are dreptul, potrivit comunicatului de presă în care se detaliază hotărârea CJUE, “
la rambursarea sumelor pe care le-a plătit și care, având în vedere împrejurările proprii fiecărei spețe, se dovedesc necesare, adecvate și rezonabile pentru a remedia deficiența companiei aeriene. În schimb, încălcarea obligației de suportare a costului nu conferă pasagerului un drept la o compensație forfetară de 250, de 400 sau de 600 de euro”.
Aceste sume forfetare se referă, potrivit Regulamentului european nr. 261/2004, la un drept de compensație pe care îl au pasagerii, în funcție de distanța zborului, în caz de întârziere sau de anulare a acestuia, în valoare de:
- 250 euro pentru toate zborurile de 1.500 kilometri sau mai puțin;
- 400 euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 kilometri și pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 și 3.500 kilometri; sau
- 600 euro pentru toate zborurile care nu intră sub incidența celor două situații deja menționate.
Context: Hotărârea CJUE vine la solicitarea Tribunalului Regional din Korneuburg, Austria, care fusese sesizat cu un litigiu de către un pasager al Austrian Airlines, ce îi solicita acesteia o compensație forfetară de 250 de euro din cauza devierii zborului său, pe ruta Viena-Berlin. Acest zbor trebuia, inițial, să aterizeze pe aeroportul Berlin Tegel, situat în landul Berlin, însă a aterizat, în cele din urmă, pe aeroportul Berlin Schönefeld, situat în landul vecin Brandebourg, cu o întârziere de aproape o oră. În acest context, Austrian Airlines nu a oferit pasagerului un transport complementar și nici nu a suportat costul transferului între cele două aeroporturi.
Atenție! Instanțele naționale din cadrul Uniunii Europene trebuie să soluționeze cauzele asemănătoare cu care ar putea fi sesizate în conformitate cu hotărârea CJUE.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (2)