"În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională pentru a obține stimulentul de inserție, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu", scrie în OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Dacă notificarea nu este vine în acest interval, angajatorul poate avea iniţiativa de a se adresa salariatei pentru a-i reaminti, tot în scris, despre această expirare a suspendării. Notificarea în scris poate fi făcută pe adresa de domiciliu sau de reşedinţă pe care salariata a declarat-o în dosarul de muncă sau pe adresa de email pe care a declarat-o ca fiind o modalitate de comunicare în CIM.
Important de menţionat este faptul că dacă nu doreşte să revină la locul de muncă la data expirării suspendării, salariata poate fie să solicite zile de concediu de odihnă - dacă mai avea disponibile înainte de intrarea în concediul de maternitate -, fie să solicite acordarea unui concediu fără plată, în condiţiile prevăzute în contractul colectiv de muncă, dacă se aplică, sau în regulamentul intern al angajatorului.
Angajatorul trebuie să ştie că la data expirării suspendării, CIM revine la forma anterioară suspendării şi, astfel, salariata trebuie să revină la postul pe care a fost încadrată anterior, conform aceloraşi prevederi, salariu sau program de lucru.
În situaţia în care nu se prezintă la locul de muncă începând cu următoarea zi lucrătoare după expirarea suspendării şi nu a făcut niciun demers oficial de a comunica cu angajatorul în privinţa relaţiei de muncă (de exemplu, solicitarea unui concediu fără plată), de atunci salariata va putea să fie trecută ca absentând nemotivat de la locul de muncă.
Pentru ca angajatorul să stabilească încetarea contractului de muncă, conform prevederilor legale, are la dispoziţie două variante:
- fie încetează CIM pe baza absenţelor nemotivate în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern;
- fie începe cercetarea disciplinară a salariatei, în care abaterea este absenţa nemotivată de la locul de muncă, în urma căreia comisia de disciplină poate hotărî încetarea CIM.