Dispozițiile legale privind tichetele de masă se regăsesc în Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare și în normele de aplicare ale acestei legi - HG 1.045/2018 -, dar și în Codul Fiscal.
În normele de aplicare ale Legii 165/2018 se prevede clar că și salariaților cu un contract individual de muncă cu timp parțial le pot fi oferite tichete de masă, însă numai acolo unde au desemnată funcția de bază. Stabilirea funcției de bază se aplică și în cazul salariaților care au mai multe contracte de muncă sau chiar mai multe funcții în cadrul aceleiași firme, deoarece aceștia nu pot primi tichete de masă din mai multe părți, respectiv pe mai multe contracte de muncă în același timp.
Contractul individual de muncă cu timp parțial nu are prevăzut în Codul muncii un număr fix de ore: timpul parțial este orice număr de ore de lucru mai mic decât norma întreagă de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, așa că poate însemna două, patru, cinci sau șapte ore pe zi sau chiar mai puțin de 15 - 20 de ore pe săptămână.
“Salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, iar acest număr nu poate depăși numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele”, scrie în HG 1.045/2018.
Astfel, dacă angajatorul a stabilit că acordă tichete de masă salariaților cu normă întreagă, va trebui să o facă și pentru cei care lucrează mai puțin de opt ore pe zi. Tot o zi lucrătoare au și cei care prestează doar două ore pentru angajator. Însă, cum spuneam, trebuie să aibă stabilită funcția de bază la respectivul angajator pentru a primi tichete de masă.
O regulă similară se aplică și în cazul concediilor de odihnă acordate salariaților cu normă parțială: doar pentru că lucrează două sau patru ore pe zi nu înseamnă că nu au dreptul la același număr de zile ca și lucrătorii cu normă întreagă. O zi de lucru pentru cel ce lucrează două ore este egală cu cea a unuia care prestează opt ore, în privința zilelor de concediu.
Pe de altă parte, dacă programul de lucru al unui salariat depășește norma de opt ore pe zi, numărul de tichete de masă pe care le primește se calculează prin împărțirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de opt ore. Fracțiile rezultate din calcul se consideră zi de prezență la lucru, cu condiția ca totalul zilelor rezultat să nu depășească numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele.
Conform prevederilor din Codul muncii, programul inegal de lucru se face, în funcție de specificul unității sau al muncii prestate, cu respectarea a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână. Deci, indiferent că luni și marți muncesc un număr de ore, iar în restul zilelor alt număr de ore, cât timp, la finalul săptămânii, timpul total muncit ajunge la 40 de ore și acei salariați pot primi bonuri de masă.
Nu se plătesc tichete de masă salariaților când:
- efectuează concediul de odihnă;
- beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
- beneficiază de alte zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
- sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
- se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
- sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.
- numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
- categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
- criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, ținând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității.
Comentarii articol (3)