ACCES PREMIUM
De ce premium?
Jurisprudență utilă
Reducerea temporară a atribuțiilor din fișa postului nu înseamnă o modificare unilaterală a contractului
Atunci când îi dă salariatului de îndeplinit doar unele dintre atribuțiile pe care le-a acceptat în fișa postului nu se poate vorbi despre o sancționare sau despre o modificare unilaterală a contractului individual de muncă, a stabilit Curtea de Apel București (CAB), într-o speță dezbătută în februarie 2022, mai ales dacă salariul primit de angajat a rămas la fel, iar acesta nu a suferit prejudicii.
Articolul continuă mai jos
În speța analizată de CAB, angajatorul a decis, în urma unor suspiciuni privind comiterea unor infracțiuni în legătură cu serviciul, să mute activitatea salariatului în punctele de lucru unde nu avea atribuții de gestiune. Salariatul a reclamat că, prin această schimbare, i s-a luat o serie de atribuții din fișa postului, producându-se o modificare unilaterală a contractului de muncă.
Curtea, după analizarea deciziei de mutare a salariatului și a fișei postului, a stabilit că angajatorul a dispus eliminarea temporară a activităților de gestiune, solicitând salariatul său să desfășoare doar anumite atribuții menționate în fișa postului, neputând fi vorba de o modificare a contractului, deoarece măsura nu este permanentă, iar sarcinile oferite prin decizia angajatorului sunt atribuții deja stabilite în fișa postului și acceptate de salariat.
De asemenea, CAB a mai reținut că în condițiile în care angajatorul nu a stabilit prin decizia contestată de salariat atribuții suplimentare sau care să exceadă pregătirii sale, ci a procedat doar la restrângerea lor, cu păstrarea salariului acordat, iar angajatul nu a invocat o vătămare materială sau morală concretă provocată de această decizie, angajatorul nu a încălcat dispozițiile articolului 41 din Codul muncii (referitoare la modificarea doar cu acordul părților a contractului de muncă), așa cum a pretins angajatul.
"Este de menționat și faptul că enumerarea unor atribuții în fișa postului nu înseamnă neapărat exercitarea tuturor acestor atribuții de către angajat, ci, înseamnă că, pe parcursul derulării raporturilor de muncă între angajat și angajator, angajatul poate solicita, în funcție de nevoile acestuia, exercitarea oricărei atribuții acceptate în prealabil de către angajator. Cum în cauză, atribuțiile efectuate de intimat în urma deciziei atacate sunt atribuții la care acesta și-a manifestat consimțământul, nu se poate considera că dispunerea de către angajator a efectuării doar a unora din aceste atribuții reprezentă o modificare unilaterală a contractului", se mai indică în motivarea Curții de Apel.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)