Dacă muncesc doar la distanță, atunci evaluarea riscurilor de SSM nu cuprinde decât ceea ce e relevant pentru telemuncă, pentru locul din care se desfășoară activitatea de telemuncă, la fel, instructajul se rezumă în principal la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare. În schimb, munca și de la birou, și de la locația de telemuncă presupune evaluarea riscurilor și colo, și colo. În fapt, nici nu contează procentul, adică cât de puțin lucrează angajatul respectiv într-un loc sau altul. Nu contează dacă vine doar o zi pe lună la birou, sau lucrează doar o zi pe săptămână în telemuncă, necesitatea de a face evaluarea riscurilor apare în ambele locuri.
Cu analiza de risc ce privește locurile de muncă organizate de angajator lucrurile sunt deja destul de clare, vorbim de chestiuni bine cunoscute și cu care mulți angajatori sunt familiarizați deja. În schimb, analiza ce vizează locul de unde lucrează telesalariatul (cu cât i se dă posibilitatea să lucreze din mai multe locuri, cu atât mai dificil de supravegheat chestiunea) e ceva cu totul nou pentru multe dintre firme și, așa cum subliniam recent, trebuie să se facă pentru fiecare telesalariat în parte și să apară în mod distinct în documentele de SSM.
„Nu trebuie neapărat să avem două rânduri de evaluări pentru telesalariat, putem avea unul singur care să includă, practic, pe de o parte, evaluarea riscurilor din locul de muncă organizat de angajator și, suplimentar, specific, informațiile pe care ni le-a furnizat telesalariatul despre locul de telemuncă. Că vorbim de o oră la birou sau că vorbim de o oră sau 160 de ore lucrate în regim de telemuncă, până la urmă, este cam același lucru, condițiile și regulile vor trebui respectate”, a precizat, în urma unui webinar recent organizat de avocatnet.ro pe tema SSM în cazul telesalariaților, consilierul juridic specializat în relații de muncă Dan Năstase.
„Dacă ai salariați care lucrează 100% în telemuncă e bine să specifici asta în contract pentru că în cazul respectiv obligațiile în zona de SSM sunt mult reduse în termeni de ce instructaj se face salariaților (...) ești obligat să-i faci SSM prin raportare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare. Dacă ai salariați care fac alternanță între locația de telemuncă și birou, nu ești scutit de a le face instructajul SSM pentru munca de la birou, pentru că salariatul și dacă-ți vine o oră pe lună la birou este supus riscurilor aferente biroului - incendiu, de pildă”, spunea, cu ocazia unei conferințe organizate de avocatnet.ro în mai, Anca Iulia Zegrean, Partener și Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii în cadrul Biriș Goran SPARL.