Impozit micro vs. impozit pe profit
Autoritățile lasă o libertate destul de mare în alegerea regimului nou de impozitare pentru aceste firme, deoarece se prevede că se poate alege impozitul micro (chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a trece la acest regim), care are o cotă de 1%, sau impozitul pe profit, care are o cotă de 16%. În anumite situații mai complicate, cei care aleg impozitul micro se pot trezi, de fapt, că trebuie să aplice așa-zisul impozit mixt (adică impozit micro plus impozit pe profit).
„Analiza pentru fundamentarea unei astfel de decizii trebuie să fie specifică de la caz la caz. Vor fi situații în care este mai favorabil să se opteze pentru regimul de plătitor de impozit pe profit, după cum vor fi și situații în care este mai favorabil să se opteze pentru regimul de microîntreprindere. (...) În fiecare caz particular trebuie efectuată o estimare a activității pe următorii trei-cinci ani și o analiză de tip SWOT. În baza acestor detalii se poate crea un calcul paralel al impactului fiscal în cele două alternative - cazul impozitului pe profit și cazul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. În baza acestei analize comparative, precum și a concluziilor analizei de tip SWOT, se va putea decide în cele din urmă varianta optimă”, a explicat recent, pentru avocatnet.ro, Alex Tabacu, Senior Tax Partner la Voicu & Filipescu Tax Advisers.
Așa cum scria redacția noastră cu altă ocazie, analiza de tip SWOT (care vine de la „strengths” - puncte tari, „weaknesses” - puncte slabe, „opportunities” - oportunități și „threats” - amenințări) este un instrument des folosit pentru a face o radiografie a situației curente a unei companii.
Procedura de schimbare a regimului de impozitare. Trecerea la un alt regim de impozitare a afacerii trebuie făcută la începutul anului 2023, o procedură în acest sens fiind detaliată în articolul de aici. În acest context, e important de precizat că autoritățile încă n-au modificat formularele fiscale ce se vor folosi, dar e de așteptat ca acest lucru să se întâmple în perioada imediat următoare.
Riscul trecerii la „noul” impozit mixt
Inițial, companiile aveau doar două opțiuni la dispoziție. Ulterior, însă, prin legea de aprobare a OG 16/2022, parlamentarii au introdus și a treia posibilitate amintită mai sus - impozitul mixt. Aici, însă, nu prea vorbim de o alegere, ci de o obligație.
Până acum, impozitul mixt s-a aplicat plătitorilor de impozit specific ce desfășoară și alte activități decât cele specifice domeniului HoReCa (indiferent de amploarea lor), acesta fiind compus din impozit specific și impozit pe profit. Din 2023, firmele din HoReCa plătitoare de impozit micro datorează, în paralel, și impozit pe profit, dacă desfășoară și activități din afara domeniului HoReCa, însă numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Practic, nu în toate cazurile este obligatoriu acest „nou” impozit mixt, ci numai dacă se îndeplinește oricare dintre condițiile următoare:
- se realizează venituri din consultanță și/sau management în proporție de peste 20% din veniturile totale;
- se desfășoară activități în domeniul bancar; activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv dacă se desfășoară activități de intermediere în aceste domenii; activități în domeniul jocurilor de noroc; activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale;
- veniturile din alte activități depășesc echivalentul în lei a 500.000 euro.
- impozit micro: o alegere care favorizează firmele care au afaceri strict în domeniul HoReCa; cei care deja au sau vor avea la un moment dat afaceri combinate riscă ulterior să treacă la impozit mixt;
- impozit pe profit: o alegere care favorizează o gestionare mai simplă a obligațiilor declarative și de plată pentru cei care au afaceri combinate.
Aspecte esențiale de luat în calcul
Fiscalistul de la Voicu & Filipescu Tax Advisers a dat și câteva exemple de aspecte importante care pot determina către ce impozit s-ar putea îndrepta afacerile din HoReCa, pentru a beneficia la maximum de schimbarea de regim.
Pierderile fiscale pot conta destul de mult în alegerea pe care firmele o au de făcut. Pentru că unul dintre cele două regimuri permite recuperarea lor pe termen lung, în timp ce celălalt nu. „Astfel, în cazul contribuabililor care înregistrează pierderi fiscale cumulate ridicate, un element important în luarea deciziei o vor constitui tocmai aceste pierderi fiscale, care nu vor putea fi valorificate în regim de microîntreprindere. Ca atare, este foarte probabil ca aceste entități să opteze pentru un regim de plătitor de impozit pe profit”, a spus Alex Tabacu.
Un element important în favoarea impozitului pe profit mai poate fi reprezentat de amortizări, a adăugat acesta: „În cazul contribuabililor care au activități investiționale semnificative care înregistrează costuri fixe cu amortizarea imobilizărilor ridicate, este foarte probabil ca opțiunea de a deveni plătitori de impozit pe profit să fie atractivă.”
Alt argument solid pentru favorizarea uneia dintre cele două opțiuni ține de cât de mult profit se obține din activitatea economică derulată.
„Același raționament se va aplica în cazul entităților cu profitabilitate redusă, în care, prin definiție, nivelurile veniturilor și al costurilor sunt relativ apropiate. Și în acest caz opțiunea impozitului pe profit poate fi mai atractivă. În cazul contribuabililor cu profitabilitate ridicată, la care nivelul veniturilor este ridicat sau foarte ridicat în comparatie cu nivelul cheltuielilor, opțiunea optimă ar putea fi aceea de microîntreprindere”, a opinat specialistul.
Așadar, alegerea pe care o au de făcut firmele poate fi mai complicată decât pare la o primă vedere, pentru că trebuie luate în calcul tot felul de aspecte curente sau viitoare. „Așa cum se poate observa, nu este o singură soluție la problema ridicată, iar alegerea soluției optime depinde de o serie de factori specifici fiecarei activități”, a conchis partenerul de la Voicu & Filipescu Tax Advisers.
Pe deasupra, pentru cei care au afaceri combinate (HoReCa plus altele), trebuie luată în calcul și această stare a lucrurilor. De ce? Pentru că, vrând-nevrând, o asemenea situație le poate influența destul de mult alegerea regimului de impozitare.
Analiză: Avantaje și dezavantaje când vorbim de impozitul micro și impozitul pe profit. Specialiștii de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax au scris recent despre principalele plusuri și minusuri atunci când o firmă trece de la impozit micro la impozit pe profit sau invers. Însă aceste informații pot fi relevante inclusiv pentru plătitorii de impozit micro care studiază în această perioadă opțiunile pe care le au.
Context mai larg: Impozitul specific a fost introdus, special pentru domeniul HoReCa, de la 1 ianuarie 2017, astfel că acesta s-a aplicat timp de fix șase ani. Impozitul specific vizează acele firme care, în lipsa acestui regim, ar trebui să aplice impozit pe profit, din moment ce microîntreprinderile din domeniul HoReCa pot aplica impozitul micro. Ultima declarare și plată a impozitului specific, cea pentru semestrul al doilea din 2022, se face abia la 25 iunie 2023.
Comentarii articol (0)