Astfel, scutirea de taxe salariale (impozit pe venit, contribuții pentru pensii, sănătate și muncă) este aplicabilă numai în limita acelui 20% din minimul pe economie. Restul sumei este taxabilă, dacă este acoperită de angajator.
„Dacă ne raportăm la salariul minim brut în vigoare în acest an, de 2.550 de lei, plafonul netaxabil ar fi undeva în jurul a 500 de lei pe lună. Practic, doar această sumă ar putea fi scutită de impozit și contribuții sociale. În cazul în care angajatorul dorește să suporte costul cu această cazare sau chirie peste nivelul de aproximativ 500 de lei, dacă ne raportăm la acest an, respectivele sume vor reprezenta, ca până acum, beneficii salariale taxabile. (...) Este clar că intenția este ca aceste contracte sau închirierile să fie efectuate de către angajatori și, drept urmare, angajatorul să suporte costul cazării - desigur, netaxabil doar în limita acestui 20% din salariul minim brut”, a atenționat, la o conferință fircală recent organizată de avocatnet.ro, Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager la PwC România.
Dacă decide să o acorde, angajatorul trebuie să treacă facilitatea în regulamentul intern sau în contractul de muncă - condiție foarte importantă din perspectiva autorităților fiscale, așa cum a subliniat specialistul: „După cum ne-am obișnuit, acordarea acestor beneficii cu regim fiscal preferențial trebuie să fie prevăzută în contractele de muncă sau în regulamentul intern al angajatorului - este o condiție formală foarte importantă. Din ce-am observat în inspecțiile fiscale, echipele de control se uită destul de mult să vadă dacă acordarea acestor beneficii este, într-adevăr, prevăzută în documentele companiei.”
Celelalte condiții pentru acordarea facilității sunt:
- angajatul, soțul/soția acestuia nu dețin o locuință în proprietate personală sau în folosință în localitatea în care își desfășoară activitatea;
- spațiul de cazare/de locuit se află în unitățile proprii, inclusiv de tip hotelier, sau într-un imobil închiriat în acest scop, de la o terță persoană, de către angajator;
- contractul de închiriere dintre angajator și terța persoană este încheiat în condițiile legii;
- plafonul neimpozabil se acordă unuia dintre soți, în cazul în care ambii soți desfășoară activitate în aceeași localitate, la același angajator sau la angajatori diferiți, pe baza declarației pe propria răspundere a acestuia.
Important! Acest beneficiu complet nou se introduce din 2023, însă este prins în lista de beneficii pentru care Guvernul a stabilit, ca cerință de netaxare, un plafon lunar total maxim de 33% din salariul de bază. Cu alte cuvinte, tratamentul fiscal favorabil se acordă doar dacă beneficiile acordate de angajator (dacă sunt trecute pe lista specială) totalizează maximum 33% din salariul de bază al angajatului vizat.
Pe aceeași listă specială se mai găsesc prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, contribuțiile la un fond de pensii facultative, primele de asigurare voluntară de sănătate și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, precum și banii de telemuncă.
Taxele salariale sunt, potrivit Codului fiscal, impozitul pe venit (10%) și contribuțiile sociale pentru pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2,25%).