ACCES GRATUIT
CCR: Cei cu handicap mediu nu sunt discriminați față de cei fără handicap în privința stagiului de cotizare necesar pensionării
Chiar dacă persoanele cu handicap mediu se pot pensiona doar dacă au realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, față de cei fără handicap care se pot pensiona la limita de vârstă și cu minimul de cotizare de 15 ani, nu există un tratament discriminatoriu între cele două categorii de asigurați, a stabilit Curtea Constituțională a României (CCR), deoarece persoanele cu handicap mediu pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani, "beneficiu" pe care nu îl au cei fără handicap.
Articolul continuă mai jos
Mai mult, pensia acordată persoanelor cu handicap mediu nu este un beneficiu social, ci are la bază, la fel ca orice pensie publică, principiul contributivității. CCR a decis acest lucru, prin
Decizia nr. 388/2022, după analizarea și respingerea unei excepții de neconstituționale ridicate de o persoană care susținea că leguitorul tratează, prin cadrul legislativ reglementat de
Legea 263/2010, în mod diferențiat asigurații din sistemul public de pensii care au un handicap mediu față de asigurații care nu au un handicap.
Mai precis, autoarea excepției de neconstituționalitate afirma că asigurații cu handicap mediu obțin pensia pentru limita de vârstă în condiții mai grele decât asigurații fără handicap.
"Dacă pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă (65 ani în cazul bărbaților/ 63 de ani în cazul femeilor, n.red.) la momentul atingerii acestei limite asigurații cu handicap trebuie să fi realizat stagiul complet de cotizare (35 de ani, n.red.) prevăzut de lege, asigurații fără handicap o pot obține doar dacă au realizat stagiul minim de cotizare (15 ani, n.red.) prevăzut de lege", se menționa în motivarea autoarei excepției.
CCR a explicat, în decizia de respingere a excepției de neconstituționalitate, că felul în care leguitorul a decis să acorde pensia de limită de vârstă pentru persoanele cu handicap mediu trebuie analizat și din perspectiva condițiilor de pensionare ale celorlalte două categorii de asigurați cu handicap. Pentru asigurații cu handicap grav este suficientă realizarea, în condiții de handicap grav, a cel puțin unei treimei din stagiul complet de cotizare, iar pentru cei cu handicap accentuat este suficientă realizarea, în aceste condiții de handicap, a cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.
"Leguitorul a urmărit să reglementeze în mod echitabil condițiile de pensionare pentru limită de vârstă a asiguraților cu handicap după un criteriu obiectiv și rațional, respectiv cel al gravității condiției de handicap. Pensia acordată asiguraților cu handicap rămâne, chiar și în condițiile reglementării ei diferențiate față de cea acordată asiguraților fără handicap, o pensie intrinsec legată de realizarea unui stagiu de cotizare, și nicidecum un beneficiu social, fără nicio componentă contributivă", se arată în decizia CCR.
Totuși, CCR a subliniat că, pentru asigurații cu handicap mediu, Legea 263 stabilește că vârsta standard de pensioare se reduce cu 10 ani, respectiv este de 56 ani în cazul bărbaților, 53 de ani în cazul femeilor.
Citește mai mult despre
CCR,
pensionari,
reducere varsta de pensionare,
varsta de pensionare,
varsta standard de pensionare,
handicap,
persoane cu handicap,
persoane cu dizabilitati,
pensie limita de varsta,
pensii,
pensii publice
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (8)