ACCES PREMIUM
De ce premium?
Prevenirea spălării banilor: Noutățile importante pentru firme aduse de anul 2022
Nici anul 2022 n-a fost sărac în noutăți referitoare la regulile de prevenire a spălării banilor pe care trebuie să le respecte companiile. Astfel, printre altele, avem schimbări legate de controalele autorităților, activitatea agenților și dezvoltatorilor imobiliari și, mai ales, depunerea declarației cu beneficiarii reali.
Articolul continuă mai jos
1. Controalele la companii urmează să se înmulțească din 2023. Numărul de controale pe care le poate desfășura Oficiul de prevenire a spălării banilor la companiile care au obligații legale în domeniul prevenirii spălării banilor urmează să crească din 2023. Asta deoarece Oficiul capătă o suplimentare de posturi de la Guvern.
2. Agenții și dezvoltatorii imobiliari trebuie să anunțe când desfășoară activitate și când nu. Agenții și dezvoltatorii imobiliari au, de câteva luni, o nouă obligație în contextul prevenirii spălării banilor. Aceștia trebuie să anunțe electronic dacă desfășoară sau nu activitate printr-un formular stabilit de Oficiu. În caz contrar, se pot da amenzi de până la 10.000 de lei.
3. Reducerea numărului de firme obligate să depună declarația anuală de beneficiar real. O lege aplicabilă din prima zi a anului 2022 face referire la controversata declarație anuală privind beneficiarii reali ai firmelor. Aceasta trebuie depusă în continuare, însă este obligatorie doar pentru firmele care au în structura acționariatului entități stabilite în state cu risc de spălare a banilor. În acest context, e bine de știut că trebuie urmărite listele țărilor riscante pentru a vedea dacă trebuie depusă declarația anuală (
cele mai recente schimbări la liste au venit în toamnă).
4. Mai nou, trecerea beneficiarilor reali în actul constitutiv al firmelor noi este obligatorie. Din 26 noiembrie 2022, trecerea beneficiarilor reali în actul constitutiv al firmelor nou-înființate a devenit obligatorie, această variantă fiind opțională înainte. Automat, asta înseamnă că firmele nou-înființate pot scăpa de depunerea declarației inițiale de beneficiar real, însă specialiștii recomandă momentan bifarea ambelor obligații. Această obligație vizează numai societățile care se înființează începând cu data respectivă, însă
specialiștii recomandă firmelor deja înființate să includă beneficiarii reali în actul constitutiv cu prima ocazie disponibilă.
5. Beneficiarii reali trebuie declarați și de firmele de stat. Firmele de stat au fost introduse, de câteva luni, pe lista persoanelor juridice obligate să-și declare beneficiarii reali la Registrul Comerțului. Iar acestora li s-a stabilit o perioadă de 90 de zile pentru a depune prima astfel de declarație. Vizate sunt, mai precis, regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat.
6. Firmele și profesioniștii NU mai trebuie să anunțe neconcordanțele privind beneficiarii reali și la Oficiul prevenirii spălării banilor. De la începutul anului 2022, firmele și profesioniștii nu mai trebuie să anunțe la Oficiu neconcordanțele găsite despre beneficiarii reali, ci numai la Registrul Comerțului, la Fisc și la Ministerul Justiției. Practic, Oficiul nu mai trebuie anunțat despre neconcordanțe și nici nu se mai ocupă de rezolvarea lor. Rezolvarea trebuie făcută de fiecare entitate care gestionează un registru al beneficiarilor reali.
7. Decizie încă fără efecte în România: Datele beneficiarilor reali nu trebuie să fie disponibile la cererea oricui. O decizie recentă a Curții de Justiție a UE stabilește că această procedură reprezintă „o ingerință gravă în drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal”. Totuși, fiecare stat din UE trebuie să decidă dacă schimbă sau nu regulile accesului la datele beneficiarilor reali. În prezent, în România,
oricine poate cere informații despre beneficiarii reali de la Registrul Comerțului (privind persoanele juridice) și de la Ministerul Justiției (privind ONG-urile).
Util: Un ghid oficial pentru identificarea beneficiarilor reali. Un ghid oficial de indentificare a beneficiarilor reali a fost publicat, la începutul anului, de Oficiu. Acesta este destinat tuturor firmelor, profesioniștilor și altor entități obligate să identifice beneficiarii reali.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)