Concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu dizabilități) poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții legale. Pe perioada concediului, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută atât o limită minimă (2,5 x indicatorul social de referință - ISR), cât și una maximă (8.500 de lei).
Indemnizație majorată pentru sarcinile multiple
O primă schimbare ce vizează concediul și indemnizația de creștere este majorarea acesteia în cazul sarcinilor multiple. Mai precis, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 50% din indemnizația cuvenită, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.
Majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizației pentru creșterea copilului, care este suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR.
Din martie, crește indemnizația minimă
Apropo de ISR, după cum stabilește Legea nr. 225/2021, valoarea ISR „se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.
Una dintre consecințele acestei actualizări automate a valorii ISR și ținând cont de inflația ridicată din 2022 este majorarea cuantumului minim al indemnizației de creștere. Deocamdată nu știm cu cât va crește indemnizația minimă, deoarece Institutul Național de Statistică nu a publicat încă date legate de rata medie anuală a inflației de anul trecut.
“Luna tatălui”, dublată
Perioada de o lună din interiorul CCC în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la muncă, cunoscută drept “luna tatălui”, se extinde la două luni.
În același timp, dacă persoana care nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cele cel puțin două luni, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
Salariații trebuie să beneficieze de condiții de lucru la fel de bune ca cele avute înainte de a intra în CCC
Practic, pe lângă pe lângă faptul că nu pot rămâne fără slujbă până la întoarcerea la muncă din CCC, salariații trebuie să beneficieze de condiții care nu le sunt mai puțin favorabile decât cele avute înainte de a intra în CCC și să aibă parte de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul.
O nouă perioadă asimilată activității
A fost introdusă o nouă perioadă asimilată activității pentru a îndeplini condiția celor minimum 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului. Este vorba, mai exact, despre luarea în calcul a concediului de acomodare.
Sunt recunoscute și veniturile din străinătate
OUG 164/2022 prevede că dacă, în aceeași lună, o persoană realizează venituri atât în țară, cât și în statele în care se aplică Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, fără suprapunerea perioadelor de activitate, se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări.
Se poate cere recalcularea cuantumului indemnizației
Pe toată perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (sau de trei ani, în cazul copilului cu handicap), beneficiarul poate solicita recalcularea cuantumului indemnizației pe baza unor hotărâri judecătorești definitive, adeverințe sau alte acte doveditoare privind rectificarea veniturilor care au stat la baza acordării dreptului, eliberate de plătitorii de venituri sau de organele competente.
Noul cuantum se acordă de la data prevăzută în hotărârea judecătorească definitivă sau, după caz, de la data prezentării documentelor de rectificare a veniturilor.
Diferențele se acordă și din urmă
Dacă în urma recalculării rezultă o valoare mai mare a indemnizației lunare față de cea stabilită inițial, diferența se acordă pentru întreaga perioadă începând cu data stabilirii dreptului la indemnizația pentru creșterea copilului.
Același principiu se aplică și dacă, în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic al indemnizației lunare față de cel stabilit inițial. Astfel, sumele acordate în plus, încasate necuvenit, se recuperează de la beneficiar.
Recalcularea indemnizației pentru PFA-uri sau cei cu venituri din drepturi de autor
În situația persoanelor care realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, cuantumul indemnizației lunare stabilit prin decizia de acordare a indemnizației se recalculează în baza actelor doveditoare eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate în perioada pentru care s-a luat în calcul venitul estimat în vederea plății anticipate a impozitului sau, după caz, pentru care s-a completat declarația pe propria răspundere.
Comentarii articol (14)