Salariații au dreptul să absenteze, cu recuperarea ulterioară, până la zece zile pe an pentru urgențe familiale cauzate de boli sau accidente, când acesta prezența salariatului e necesară altundeva decât la locul de muncă. Recuperarea este obligatorie pentru că acele zile de absență sunt plătite, indiferent când se face recuperarea, adică în aceeași lună sau în altă lună.
În cazul tichetelor de masă, apar mai multe întrebări: mai acordăm în ziua de absență, din moment ce trebuie să o plătim?, dacă nu acordăm, le acordăm la recuperare sau deloc?
Acordarea tichetelor de masă nu se face în cazul zilelor de absență, ne spun normele de aplicare ale Legii 165/2018: „În cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează transferul valorii nominale a tichetelor de masă. În sensul prezentelor norme nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii: (...)
Recuperarea absențelor se face în condițiile acordului dintre angajator și angajat, iar ideal este ca angajatorul să aibă stabilită o procedură internă care să trateze multiplele aspecte ale acordării acestor libere pentru situații neprevăzute. Dacă recuperarea se face în altă lună decât cea de absență, Inspecția Muncii ne-a confirmat faptul că zilele de absență se plătesc în luna în care au fost înregistrate. Totodată, merită subliniat că aceste absențe sunt unele motivate, iar nu nemotivate, în cazul acestora din urmă neacordându-se drepturile salariale și alte elemente conexe salariului.
Așa cum subliniam recent, recuperarea trebuie să se facă ținând cont de regulile privind timpul de muncă și de repaus. Pentru un angajat care lucrează cinci zile pe săptămână câte opt ore, o zi de absență se va recupera în mod ideal fracționat, câte puțin în câte o altă zi lucrătoare.
„Dacă ai contract colectiv de muncă, ai prevăzut exact și când se dau tichetele de masă. Problema aici e că, în momentul în care faci recuperarea, deja ai tichet de masă pentru ziua-standard și nu văd cum ai putea să dai două tichete de masă pe aceeași zi.
Dar plecând de la teza potrivit căreia absențele se plătesc în luna în care sunt efectuate, interpretarea mea ar tinde să meargă în sensul că dacă-i plătești salariul îi dai și tichetele de masă, chiar dacă a fost absent”, e de părere Anca Iulia Zegrean, partener și coordonatorul practicii de dreptul muncii în cadrul Biriș Goran SPARL. Aceasta a dezbătut subiectul absențelor pentru situații neprevăzute cu ocazia recentei conferințe organizate de avocatnet.ro despre relațiile de muncă în 2023.
Situația pare mult mai simplă dacă ne gândim la ipoteza unui angajat care nu lucrează cinci zile pe săptămână, ci patru, de pildă, întrucât o zi de absență ar putea fi recuperată într-una dintre acele zile lucrătoare în care, în mod normal, angajatul nu lucrează, în luna respectivă. Aici, oferirea tichetului de masă în ziua de recuperare sau în ziua de absență pare a fi totuna pentru angajator sau pentru angajat - angajatul nu a venit în ziua de luni, ci a venit în ziua de vineri să lucreze, iar, la final de lună, nu există niciun „+/-”.