ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Impozite locale: Principalele aspecte importante pentru companii în 2023, înainte de termenul de plată de la 30 septembrie
Companiile care au în proprietate clădiri, terenuri și mașini, la finalul anului precedent, trebuie să plătească, în anul curent, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie, impozit pentru acestea, potrivit Codului fiscal. Din moment ce se apropie al doilea termen de plată, am reunit astăzi principalele aspecte de reținut în legătură cu impozitele locale, cu precizarea că numai cine le-a achitat integral până la primul termen poate beneficia de reduceri din partea autorităților locale.
Articolul continuă mai jos
1. Ce ar trebui să știe firmele despre impozitul pe clădiri. Ca o regulă generală, firmele care au în proprietate clădiri situate în România datorează anual impozit pentru acele clădiri (cotele sunt diferite în funcție de destinația clădirilor), sistemul de impozitare din 2023 fiind același care s-a aplicat anul trecut. Un alt aspect important de reținut este acela că valoarea impozabilă a clădirii trebuie să fie actualizată de firmă o dată la cinci ani, pe baza unui raport întocmit de un evaluator autorizat.
2. Clădiri nerezidențiale: În 2023, cota majorată a impozitului local nu se poate aplica în lipsa unei notificări prealabile. Pentru impozitele din 2023, proprietarii de clădiri nerezidențiale trebuiau notificați de către organele fiscale locale că trebuie să le reevalueze pentru a achita cota obișnuită a impozitului local. Astfel, cota majorată a impozitului local poate fi aplicată numai dacă s-a făcut notificarea până la 31 octombrie 2022, dacă proprietarul nu face reevaluarea periodică necesară. În lipsa notificării autorităților locale, se aplică cota obișnuită de impozitare locală, chiar dacă n-a fost făcută reevaluarea.
3. Ce se poate face dacă impozitul majorat pe clădire e impus de autoritatea locală fără notificarea prealabilă despre reevaluare. Cei cărora li se impun, în 2023, cotele majorate de impozitare locală a clădirilor nerezidențiale, fără a fi primit astă-toamnă o notificare despre reevaluare de la autoritățile locale, pot să conteste deciziile de impunere primite - fie prin depunerea unei contestații fiscale, fie prin inițierea unei acțiuni în contencios administrativ.
4. Ce ar trebui să știe firmele despre impozitul pe terenuri. Firmele care au în proprietate terenuri situate în România datorează anual impozit pentru acele terenuri. În vederea determinării modului de calcul al impozitului pe teren, Codul fiscal stipulează că impozitul se stabilește anual în funcţie de suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, în mod diferenţiat, în intravilanul şi extravilanul localităţilor.
5. Ce ar trebui să știe firmele despre impozitul pe mașini. Firmele care dețin în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat sau înregistrat în România datorează un impozit anual pentru vehiculul respectiv. Important de reținut este faptul că o firmă datorează impozit pe un mijloc de transport numai pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România. În ceea ce privește modul de calcul al impozitului pe mijloacele de transport, din punct de vedere fiscal, acest impozit se calculează în funcție de tipul mijlocului de transport și de capacitatea cilindrică a acestuia.
6. Dacă o firmă nu-și achită impozitele și taxele locale, aceasta poate fi executată silit de autoritățile locale. Organul fiscal local poate aplica o procedură de executare silită în situația în care o firmă nu îşi plăteşte, în termenul stabilit de lege, obligaţiile fiscale datorate bugetului local al unei unități administrativ-teritoriale. Astfel, executarea silită poate fi definită ca fiind acea procedură prin intermediul căreia creditorul îl constrânge pe debitorul său, care nu-și îndeplinește de bunăvoie obligațiile decurgând dintr-un titlu de creanță, de a și le aduce la îndeplinire în mod silit.
7. Cum trebuie să procedeze o firmă atunci când dobândește o clădire, un teren sau o mașină. Firmele care dobândesc o clădire, un teren sau un mijloc de transport au obligația legală de a declara bunurile, la organele fiscale locale competente, în termen de cel mult 30 zile calendaristice de la data dobândirii acestora și datorează impozit pe bunurile respective începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.
8. Ce trebuie să facă o firmă când vinde un bun impozabil sau când apar modificări referitoare la acesta. Firmele nu au obligația legală de a declara vânzarea unei clădiri, a unui teren sau a unui mijloc de transport, deoarece persoanele care dobândesc astfel de bunuri au obligația de a le declara la organele fiscale locale competente. Totuși, dacă vorbim de anumite modificări la bunurile deținute, atunci companiile trebuie să știe că sunt obligate să anunțe autoritățile locale despre ele.
Notă: Firmele nemulțumite de impozitele locale stabilite prin deciziile de impunere ale autorităților locale pot să le conteste pe cale administrativă și, ulterior, chiar în instanță.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.