ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-Factura: E neclar cum poate fi amendată o firmă pentru neraportarea facturilor B2B, începând din aprilie
De la 1 aprilie 2024, contribuabilii care nu transmit facturile B2B în sistemul e-Factura vor risca amendarea în cadrul controalelor fiscale. Problema, însă, este că textul Legii 296/2023 este neclar, astfel că e greu de spus dacă amenzile se vor aplica pentru fiecare factură neraportată sau pentru mai multe amenzi neraportate la un termen anume.
Articolul continuă mai jos
Concret, în
intervalul 1 aprilie - 30 iunie 2024, netransmiterea în
e-Factura, de către emitenți, a facturilor în termen de cinci zile lucrătoare
va putea fi sancționată cu sume între 1.000 și 10.000 lei. Însă noua lege
nu indică în mod expres dacă vorbim de o contravenție simplă sau de o contravenție continuă.
„Amenzile, la vânzător, sunt date în funcție de categoria de contribuabil. Aici, întrebarea e dacă amenzile sunt date pe fiecare factură neemisă (adică cumulativ)? Cam greu să cred așa ceva, pentru că fapta, în esență, este nedeclararea în e-Factura, nu pe toate facturile și OG 2/2001 vorbește de contravenții în formă continuată și s-ar înțelege că aceasta e o contravenție în formă continuată. Părerea mea este că, dacă vin să verifice pe mai multe luni, pot să dea, printr-un proces verbal, până la dublul amenzii. Practic, cred că se va risca doar dublul amenzii.Mi-e greu să cred că statul va veni în fiecare zi să dea amendă. Sunt curios dacă statul va veni să pună în aplicare amenzile acestea sau dacă le-a introdus doar ca să sperie contribuabilii. M-aș aștepta, având în vedere termenele generoase de doi ani din alte state membre UE, ori să vină cu niște prorogări ale amenzilor pentru 2025, poate chiar 2026, ori să nu le aplice în practică. Mă aștept că dacă vor interveni astfel de modificări, acestea să apară undeva la sfârșitul lui martie 2024”, a opinat, la un webinar organizat recent de NNDKP,
Alexandru Aparaschivei, Partener.
Aceeași părere o au și specialiștii de la Deloitte România, care, printr-un
articol remis recent redacției noastre, spun că
lucrurile se vor clarifica, probabil, atunci când inspectorii vor veni să verifice lucrurile în practică. Este greu de crezut că vom vedea amenzi aplicate zilnic pentru fiecare factură neraportată.
„Este incert dacă amenda se aplică pentru fiecare factură neînregistrată în sistemul e-Factura sau pentru un calup de facturi încărcate în sistem. Totodată, nu este clar care ar fi cuantumul maxim. Și în acest caz, textul de lege este ambiguu - pe de o parte, prevede că sancțiunea se aplică pentru netransmiterea facturii «în termen de cinci zile lucrătoare de la data emiterii», iar, pe de altă parte, textul general prevede obligativitatea încărcării facturilor (la plural) în sistemul e-Factura.Totuși, dincolo de neclaritatea textului, amenda nu ar trebui să depășească dublul amenzii maxime. Acest aspect rezultă din OG 2/2001, conform căreia, dacă contravențiile au fost constatate prin același proces-verbal, sancțiunile se cumulează, dar suma finală nu poate depăși dublul amenzii maxime (cea mai mare dintre ele). În plus, dacă o persoană săvârșește mai multe contravenții, iar acestea sunt constatate de același agent constatator, se încheie un singur proces-verbal.
Practica autorităților fiscale ar trebui să confirme această abordare, pentru că Fiscul, în cadrul unui control, verifică o perioadă mai lungă, nicidecum o singură operațiune sau activitatea dintr-o zi. Teoretic, s-ar putea efectua mai multe controale zilnic și, pentru fiecare zi, să se emită câte un proces-verbal de sancționare. Dar o astfel de abordare ar fi cel puțin unică în practica controalelor din ultimii ani”, au explicat
Ana Săbiescu, Director la Deloitte, și
Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate la Reff & Asociații.
Așa cum scrie în Legea 296/2023,
„Termenul-limită pentru transmiterea facturilor (...) în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015 (...).
Nerespectarea prevederilor (...) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.”În prezent, folosirea e-Factura este obligatorie în relația B2B numai pentru bunuri cu risc fiscal ridicat.
De la 1 ianuarie 2024, obligația va fi extinsă pentru a acoperi toate operațiunile din relația B2B, conform Legii 296/2023. Mai întâi, firmele vor folosi e-Factura în paralel cu regulile tradiționale de facturare, până la 30 iunie 2024, iar de la 1 iulie 2024 e-Factura va deveni unicul canal de transmitere a facturilor către destinatari.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.