ACCES GRATUIT
Propunere: Limitarea avansurilor în antecontractele de vânzare-cumpărare cu dezvoltatorii și depunerea banilor în conturi speciale
O propunere recent înregistrată la Senat va interzice dezvoltatorilor să solicite un avans mai mare de 10% din prețul total al imobilului sau mai mare de 40% în cazul în care dețin o poliță de asigurare, stabilind, totodată, că avansurile trebuie să fie depuse într-un cont special dedicat proiectului.
Articolul continuă mai jos
Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții a fost înregistrată recent la Parlament și reprezintă, fără îndoială, un răspuns la recentul reportaj Recorder despre „Schema Nordis”. Totodată, merită spus că acesta este, probabil, primul demers legislativ din Parlamentul României din ultimii ani care vizează protejarea cumpărătorilor în contextul achizițiilor de locuințe noi de la dezvoltatorii imobiliari. Rămâne de văzut dacă va fi adoptat însă și care va fi forma finală pe care Camera Deputaților va da votul final. Important de menționat e și că inițiatorii au cerut o procedură de urgență pentru adoptarea acestei propuneri.
Concret, documentul prevede o singură prevedere care ar trebui să își facă locul în art. 22 din Legea 10/1995:
“j) La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect"
Inițiatorii acestei propuneri vorbesc de lipsa de protecție a consumatorilor în sensul riscului ca dezvoltatorii să nu își respecte obligațiile contractuale, ceea ce poate duce la pierderi financiare pentru cumpărători, cum se întâmplă, de altfel, nu doar în privința marilor dezvoltatori imobiliari. Practicile comerciale actuale nu sunt suficient de transparente, ceea ce face dificilă pentru cumpărători evaluarea riscurilor, arată parlamentarii care semnează propunerea.
Ceea ce propun parlamentarii este, concret, o interdicție de a solicita un avans mai mare de 10% sau mai mare de 40% dacă dezvoltatorul are poliță de asigurare. Asta înseamnă că niciun dezvoltator nu va putea pretinde un avans superior, de 80 - 90%, de exemplu. Cu toate astea, e de discutat de ce parlamentarii nu vor să oblige toți dezvoltatorii să aibă o poliță de asigurare pentru protejarea investițiilor. Cât despre contul special, este clar că reglementarea necesită unele completări, întrucât forma actualmente prevăzută în propunere și reprodusă mai sus este destul de vagă.
Atenție! Prevederile propunerii legislative NU sunt încă aplicabile. Aceasta trebuie să fie dezbătută și supusă la vot în cele două Camere ale Parlamentului, trebuie să fie apoi promulgată de președintele statului, legea urmând să intre în vigoare în trei zile de la publicarea. Important de menționat: aceasta se va aplica doar pentru viitor.
Citește mai mult despre
dezvoltatori imobiliari,
avans plata apartament,
avans vanzare cumparare,
vanzare cumparare,
precontract vanzare imobil,
autentificare precontract,
antecontract vanzare cumparare,
antecontract,
antecontract de vanzare,
imobiliare,
piata imobiliara,
tranzactii imobiliare
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)