Invocând ”contextul unei realități socio-juridice nefavorabile, soldate cu efecte sociale negative și de natură să destabilizeze piața rezidențială”, UNBR a trimis un memoriu către către Guvern, Senat și Camera Deputaților solicitând inițierea unei modificări legislative care să vizeze instituirea asistenței juridice obligatorii prin avocat a persoanelor fizice, atât în faza precontractuală de negociere, cât și la momentul semnării contractului de vânzare a unui imobil.
Propunerea UNBR privind obligativitatea asistenței juridice obligatorii pentru persoanele interesate de cumpărarea unui imobil este susținută, potrivit unui comunicat de presă al instituției, de câteva argumente.
Unul dintre acestea este acela că asistența juridică asigură înțelegerea deplină a mecanismelor contractuale și a consecințelor semnificative asupra patrimoniului: "scopul urmărit este de a proteja persoanele fizice de posibilitatea semnării unor acte care vor produce consecințe semnificative asupra patrimoniului, fără a înțelege conținutul, semnificația termenilor și efectele pe care clauzele stipulate le pot produce. În acest fel, există un standard de certitudine și securitate juridică – socială, manifestat prin oferirea unui aviz din partea unui avocat".
Un al doilea argument este acela legat de evitarea situației în care contractele ar putea conține clauze abuzive. Astfel, se arată în document, avocatul poate identifica și negocia clauzele dezechilibrate, asigurând un echilibru contractual între părți: "o astfel de reglementare ar determina evitarea clauzelor profund dezechilibrate sub aspectul drepturilor și obligațiilor asumate, defavorabile părții vulnerabile, și ar oferi o perspectivă de negociere a acestor tipuri de contracte".
Conform punctului de vedere al UNBR, deși nu transferă proprietatea, promisiunea de vânzare stabilește clauze obligatorii pentru vânzarea ulterioară, cu un impact semnificativ asupra tranzacției: "obligativitatea formei autentice ar trebui să existe și în cazul promisiunilor de vânzare întrucât, chiar dacă nu se transmite proprietatea, în realitate se stabilesc clauze obligatorii cu privire la vânzarea ulterioară, care nu mai pot fi modificate unilateral cu ocazia autentificării contractului de vânzare".
De asemenea, instituția mai argumentează că asistența juridică oferă un standard de certitudine și securitate juridică prin avizul dat de un profesionist. "În acest fel, există un standard de certitudine și securitate juridică – socială, manifestat prin oferirea unui aviz din partea unui avocat".
Din punctul de vedere exprimat de UNBR rezultă că asistența juridică obligatorie ar fi esențială pentru protejarea consumatorilor în tranzacțiile imobiliare și vine în contextul recent al unor scandaluri legate de practicile unor dezvoltatori, cărora le-au căzut victimă mulți clienți, atât în ceea ce privește contractele pe care le-au semnat, cât și în ceea ce privește derularea efectivă a acestora.
Referitor la această inițiativă, avocatul Ion Dragne, vicepreședinte al UNBR a precizat pentru avocatnet.ro că nu se poate vorbi încă de un demers legislativ concret, ci de un punct de pornire a discuțiilor pe acest subiect: ”Introducerea asistenței juridice obligatorii ar proteja cetățenii de contracte potențial păguboase și ar asigura o negociere mai echitabilă cu partea mai «puternică». Statul, societatea, constată că e o cheltuială mai mică decât efectele nefavorabile a unor contracte care apoi sunt desființate sau nu sunt executate în mod corespunzător, situație în care pagubele economice sunt mult mai mari”.
În ceea ce priveștele cheltuielile aferente asistenței avocațiale în discuție, vicepreședintele UNBR a arătat că acestea vor fi suportate de către consumator, care va avea libertatea să aleagă dintre diverse oferte ale avocaților, cu onorarii diferite, conform principiilor pieței libere.
Pentru persoanele cu venituri reduse, însă, ar putea fi introdusă posibilitatea de a beneficia de asistență judiciară extrajudiciară, unde consultațiile sunt acoperite de stat în anumite condiții. Avocatul a mai adăugat că OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă ar putea fi modificată pentru a cuprinde și activitatea judiciară a avocatului.
Demersul UNBR vine în paralel cu o altă inițiativă legislativă, despre care puteți citi aici, care propune ca dezvoltatorilor să li se interzică să solicite un avans mai mare de 10% din prețul total al imobilului sau mai mare de 40% în cazul în care dețin o poliță de asigurare, stabilind, totodată, că avansurile trebuie să fie depuse într-un cont special dedicat proiectului (escrow). Despre conturile escrow puteți citi aici, iar din acest articol puteți afla detalii cu privire la investigațiile pe care le poți face singur atunci când vrei să cumperi un imobil aflat încă în faza de proiectare. Referitor la ce (mai) pot face clienții în situația în care dezvoltatorul a intrat în insolvență, aici.
Comentarii articol (7)