Cele mai importante noutăți apărute în 2024 în legătură cu drepturile pensionarilor este intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a noii legislații în domeniu și recalcularea pensiilor aflate în plată. În acest context, detaliem noutățile apărute în anul încheiat recent în legătură cu drepturile pensionarilor, inclusiv mai multe precizări ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) legate de procesul de recalculare a pensiilor.
1. Noua lege a pensiilor publice a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024.
Legea 360/2023, care a înlocuit vechea legislație a pensiilor, a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024. Noua lege stabilește, printre altele, că vârsta legală de pensionare este aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, iar femeile beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au. Redacția
avocatnet.ro a scris
o serie de articole despre cele mai importante schimbări aduse de noua lege a pensiilor.
2. În septembrie 2024, pensiile au fost recalculate. De principiu, pensiile aflate în plată nu au fost diminuate după recalculare. Practic, dacă în urma recalculării pensia a rezultat o valoare mai mică a acesteia, pensionarii primesc, în continuare, valoarea aflată în plată înainte de recalculare.
3. CNPP: Ce venituri sunt luate în calcul la stabilirea și recalcularea pensiilor, potrivit noii legi din domeniu. CNPP a făcut, în legătură cu recalcularea pensiilor, o serie de clarificări și precizări. De pildă, CNPP a publicat o listă a sporurilor, indemnizațiilor și majorărilor de retribuții tarifare care se iau în calcul la stabilirea și/ sau recalcularea pensiilor în acord cu noua lege.
4. CNPP: Cum se face trecerea la pensie pentru limită de vârstă în cazul pensiilor de invaliditate și anticipate ori anticipate parțiale stabilite în baza legii vechi. Noua lege a pensiilor a schimbat modul de calcul al pensiilor și a eliminat pensia anticipată fără penalizări, printre altele. Pentru a răspunde unor întrebări apărute în spațiul public, CNPP a făcut, la început de octombrie 2024, o serie de precizări în legătură cu trecerea la pensie de vârstă în cazul pensiilor de invaliditate și anticipate ori anticipate parțiale ce au fost stabilite potrivit legislației vechi.
5. CNPP: Cum se pot cumula acum pensiile cu alte venituri. De asemenea, CNPP a făcut o serie de precizări privind cumularea pensiilor cu alte venituri, în contextul în care gradele de invaliditate au fost redefinite, iar pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri, indiferent de gradul la care sunt încadrați.
6. CNPP: Contul în care se virează pensia poate fi deschis la bancă doar de pensionar, nu și de către autorități. În funcție de alegerea fiecărui pensionar în parte, pensia se achită fie prin mandat poștal, la domiciliu, fie într-un cont bancar deschis la una dintre băncile cu care lucrează CNPP. În orice caz, pensiile se virează într-un cont bancar doar la cerere și doar după ce beneficiarul a deschis la bancă un astfel de cont, iar autoritățile nu contactează niciodată pensionarii pentru a le deschide conturi bancare sau pentru a le solicita datele acestora, mesajele pe care le primesc de ceva vreme pensionarii nefiind altceva decât tentative de înșelăciune.
7. Sumele primite necuvenit de pensionari la recalcularea pensiei de anul trecut, în urma unor erori de calcul, nu se vor recupera. Totodată, în 2024 s-a stabilit că dacă, din cauza unor erori de calcul sau de plată a pensiilor, pensionarii au primit, în urma recalculării de anul acesta, sume în plus, ei nu sunt nevoiți să le returneze.
8. Pragurile ce permit pensionarilor să beneficieze de tichete pentru alimente, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire, majorate. În condițiile în care recalcularea pensiilor ar fi putut lăsa o parte dintre pensionari fără o serie de forme de sprijin, respectiv tichete pentru alimente, medicamente compensate și ajutor pentru încălzire, Guvernul a stabilit, în septembrie 2024, majorarea pragurilor până la care aceștia beneficiază de aceste forme de sprijin de la stat.
9. Și pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei sunt scutite de la impozitul pe venit, începând cu cele din octombrie 2024. De la 1 octombrie, plafonul de venit neimpozabil din pensii a fost majorat de la 2.000 lei, cât era înainte, la 3.000 lei. Astfel, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei nu mai sunt taxate cu impozitul pe venit de 10%. Această regulă se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
10. Clarificare: Pensiile din străinătate obținute de români sunt impozitate cu cota de 10%. Din cauza apariției, în 2024, a regimului de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu, Guvernul a trebuit să vină recent cu o clarificare oficială pentru a stabili că impozitul aplicabil pensiilor obținute din străinătate este cel de 10%. În caz contrar, exista riscul aplicării impozitării progresive și pentru pensiile din străinătate.
11. CCR: Impozitarea progresivă a pensiilor speciale și a celor militare, neconstituțională. Modul de calcul al impozitului care se bazează pe partea contributivă și pe partea necontributivă a pensiilor, stabilit de Codul fiscal, încalcă anumite prevederi ale legii fundamentale, potrivit unei decizii recente a Curții Constituționale a României.
12. Încă un pas făcut pentru recunoașterea reciprocă a perioadelor lucrate în SUA și România: Modalitatea de aplicare a acordului dintre cele două țări, oficializată. Un acord în domeniul securităţii sociale între România și Statele Unite ale Americii (SUA) a fost semnat în martie 2023 și permite, printre altele, cumularea perioadelor lucrate în fiecare dintre cele două țări, atunci când se dorește ieșirea la pensie. Acordul semnat în 2023 a fost ratificat, respectiv a primit consimţământul pentru aplicarea lui, printr-o lege apărută în ianuarie 2024. În plus, în iunie a fost publicat în Monitorul Oficial și aranjamentul administrativ pentru aplicarea acordului, ceea ce înseamnă că s-a mai făcut un pas pentru recunoașterea reciprocă a dreptului la pensie și a perioadelor de asigurare în România și SUA.
13. Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție: Asimilarea grupei a II-a de muncă în condiții speciale produce efecte și sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%. O decizie a ICCJ publicată în 2024 în Monitorul Oficial stabilește că salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din vechea lege a pensiilor, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă, produce efecte și sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, nu doar în ceea ce privește calculul stagiului de cotizare și reducerea vârstei de pensionare.
Comentarii articol (0)