La începutul anului 2024 a intrat în vigoare o modificare a Legii 212/2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor, prin oficializarea Legii 426/2023.
1. În primul rând, noul act normativ interzice închirierea apartamentelor situate în clădirile clasificate cu risc seismic ridicat (marcate cu bulină roșie). În al doilea rând, se reintroduce interdicția de a organiza evenimente sau activități care implică prezența unui număr mare de participanți în aceste clădiri.
Mai exact, toate contractele de închiriere aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii (6 ianuarie 2024) au încetat automat după 30 de zile, adică la începutul lunii februarie. Prin urmare, după această dată, orice astfel de contract aflat încă în derulare este ilegal. Evident, nici nu mai pot fi încheiate contracte de închiriere noi.
2. Aceste modificări legislative au determinat inclusiv adaptarea normelor legislative privind consolidarea clădirilor.
4. Noua lege consolidează cadrul legal pentru siguranța seismică prin introducerea unui calendar sistematic de evaluare a imobilelor.
5. În vară, Ministerul Dezvoltării a lansat o platformă pentru evaluarea rapidă a vulnerabilității seismice a clădirilor din România. Cu ajutorul aplicației se centralizează date despre imobile, facilitând prioritizarea intervențiilor de consolidare.
Comentarii articol (0)