- Noutățile aduse în programul Start-up Nation au generat unele confuzii printre persoanele care sunt interesate să solicite finanțare nerambursabilă.
- Există tot felul de mituri, legate de finanțările nerambursabile, care circulă în spațiul public și acestea trebuie demontate periodic.
- Printre miturile „clasice” se numără: nu este nevoie de experiență sau competență, afacerile se fac direct „pe banii statului” sau poți renunța oricând dacă proiectul nu merge.
Cu toate acestea, schimbările majore aduse acestei ediții au accentuat unele confuzii legate de desfărarea programului de finanțare, iar în cadrul acestui articol le vom analiza pe rând, cu scopul de a înțelege limitele în care implementarea proiectelor se va putea realiza.
Mit: Toate ideile de afaceri sunt eligibile, indiferent de domeniu
Una dintre cele mai mari confuzii este legată de tipul activităților economice pentru care antreprenorii vor putea solicita finanțare. În timp ce procedura de implementare amintește activățile neeligibile, grila de evaluare stabilește, prin intermediul criteriilor de selecție, punctaje diferențiate pentru unele activități din sfera industriei prelucrătoare. Prin urmare, pentru ce tipuri de activități se poate solicita sprijin financiar nerambursabil?
În primul rând, trebuie să distingem între activități eligibile și activități punctate suplimentar. Programul de finanțare acordă ajutoare financiare nerambursabile întreprinderilor din toate sectoarele, cu excepția celor enumerate la articolul 4.3 din cadrul procedurii, printre care se numără, în special:
- producția agricolă primară;
- producția primară de produse pescărești;
- producția sau comercializara de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.
Chiar și activitățile de producție sunt diferențiate, existând trei praguri de punctaj, respectiv 20, 15 și 10 puncte suplimentare, pe care activitățile de servicii nu le pot obține. Prin urmare, cele mai multe activități economice sunt eligibile, însă nu toate au șanse de finanțare egale.
Mit: Nu este necesară nicio experiență sau competență în domeniu
În ceea ce privește dobândirea unor competențe specifice, viitorii antreprenori sunt obligați doar să participe la cursuri de pregătire antreprenorială înainte de a înființa noile întreprinderi, fără a exista o obligație de a dovedi pregătirea profesională necesară desfășurării activităților pentru care solicită finanțare.
Cu toate acestea, desfășurarea unor activități economice este condiționată de dovedirea pregătirii profesionale în domeniu (înființarea unor cabinete medicale, spre exemplu) sau de dobândirea unor calificări suplimentare (cursuri de igienă, în cazul desfășurării unor activități din sfera industriei alimentare).
Prin urmare, viitorii antreprenori trebuie să se informeze în detaliu atât cu privire la condițiile de înregistrare a întreprinderii la Oficiul Național al Registrului Comerțului, cât și cu privire la condițiile necesare obținerii avizelor și autorizațiilor necesare demarării activității economice la încheierea implementării proiectului.
Mit: Finanțarea acoperă 100% din costurile afacerii
Acesta este un alt mit legat de desfășurarea programului de finanțare. Ajutorul financiar nerambursabil este de până la 250.000 de lei / proiect și acoperă cel mult 90% din valoarea eligibilă a investiției. Prin urmare, antreprenorii sunt obligați să asigure o finanțare din fonduri proprii de cel puțin 10%. În cazul în care contribuția proprie va fi de cel puțin 20%, cererea de finanțare va fi punctată suplimentar.
Mit: Nu apar cheltuieli neeligibile în implementarea proiectului
În implementarea proiectului de investiții apar cu siguranță cheltuieli neeligibile, indiferent de natura activității pentru care este solicitată finanțare nerambursabilă. Mai mult, aceste costuri nu sunt deloc neglijabile, atunci când sunt însumate. Viitorii antreprenori trebuie să le cunoască și să asigure sursele de finanțare necesare plății acestora, având în vedere că ele nu vor putea fi incluse în cheltuielile eligibile ale proiectului și nu pot fi decontate din ajutorul financiar nerambursabil.
Iată care sunt doar câteva dintre aceste costuri neeligibile:
- cursuri de formare profesională necesare pentru demararea activității economice (spre exemplu, cursurile de igienă în cazul activităților din sfera industriei alimentare);
- lucrări de amenajări ale spațiului în care se va desfășura activitatea economică;
- racordul la utilitățile necesare, atunci când spațiul nu le deține;
- lucrări de construcții pentru realizarea sau extinderea unor clădiri;
- achiziția de containere metalice;
- comisioanele și dobânzile aferente creditului de cofinanțare necesar semnării acordului de finanțare.
Mit: Banii se vor încasa imediat după aprobarea proiectului
Implementarea proiectului de investiții este posibilă după asigurarea integrală a fondurilor necesare realizării investiției. Astfel, după primirea deciziei de finanțare a proiectului, solicitantul trebuie să asigure și să pună la dispoziția societății, în termen de 20 de zile, fondurile proprii aferente cofinanțării. Acest lucru se poate realiza prin:
- extras de cont;
- scrisoare de aprobare a creditului;
- contract de credit.
Ulterior asigurării tututor surselor financiare, bneneficiarul va procura toate bunurile și serviciile necesare implementării proiectului de investiții și va depune o cerere de decont la finalul perioadei.
Astfel, banii vor fi asigurați la începutul perioadei de implementare inclusiv din credite bancare, atunci când resursele financiare nu sunt suficiente. Ajutorul financiar nerambursabil va fi încasat la finalul implementării proiectului de investiții, atunci când toate cheltuielile sunt deja realizate, iar obligațiile asumate au fost îndeplinite.
Mit: Consultanța pentru accesarea programului de finanțare va fi gratuită
Pregătirea proiectului de investiții și implementarea sa nu sunt gratuite. Antreprenorii au posibilitatea de a face singuri toate demersurile necesare în vederea obținerii finanțării nerambursabile și îndeplinirea obligațiilor asumate, însă implementarea proiectului este complexă, iar riscurile asumate sunt mari.
Prin urmare, mulți antreprenori vor apela la servicii de consultanță atât pentru pregătirea și depunerea cererii de finanțare, cât și pentru implementarea proiectului de investiții. Aceste servicii vor fi oferite contra cost, fie în limita sumei eligibile prevăzute pentru serviciile de consultanță, respectiv 10.000 de lei, fie la un cost mai mare, ceea ce va genera cheltuieli neeligibile pentru solicitanți.
Mit: Poți renunța oricând dacă afacerea nu merge
Multe afaceri nu vor performa la nivelul așteptat de către antreprenori, în timp ce obligațiile asumate vor genera costuri lunare. Astfel, menținerea activității, asigurarea unui spațiu de lucru, dar mai ales păstrarea a doi angajați pe o durată de 30 de luni de la încheierea implementării proiectului de investiții vor genera costuri substanțiale pentru antreprenori.
Astfel, renunțarea la obligațiile asumate, indiferent de motiv, va atrage rezilierea contractului de finanțare și recuperarea ajutorului financiar nerambursabil, împreună cu dobânzi pentru suma restituită. Prin urmare, antreprenorii trebuie să ia în calcul și costurile necesare menținerii afacerilor pe întreaga perioadă de monitorizare.
Comentarii articol (0)