În contextul în care termenele situațiilor financiare anuale pe 2024 se apropie, un reprezentant al Ministerului Finanțelor (MF) a oferit, la un eveniment organizat recent de avocatnet.ro, trei clarificări utile contribuabililor legate de semnarea bilanțurilor.
Discuția despre
semnarea situațiilor financiare anuale a venit
în contextul unor noutăți legislative de anul trecut privind Legea contabilității. Citatele de mai jos sunt extrase din explicațiile oferite de Monica Avram, Expert contabil, Consultant fiscal și Director adjunct la Direcția de legislație și reglementări contabile din MF.
1. Persoana care semnează pe partea de întocmire a situațiilor financiare anuale trebuie să fie angajată?Monica Avram: „Tot prin această modificare a Legii contabilității, s-a mai completat la articolul 28 (exista prevederea și la articolul 10), pentru a se înțelege foarte bine, calitatea celui care semnează la întocmirea situațiilor financiare. Pentru că, potrivit Legii contabilității, la articolul 10, cel care răspunde de întocmirea și gestionarea situațiilor financiare (și, de fapt, de organizarea și gestionarea departamentului economic) poate să fie directorul economic sau contabilul-șef sau o altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție. Pentru că aceste persoane semnează pe partea de întocmire, la articolul 28, acolo unde sunt prevederi legate de persoanele care răspund de întocmirea situațiilor financiare, s-a făcut completarea că persoana împuternicită să îndeplinească această funcție de director economic sau de contabil-șef trebuie să fie și ea angajată potrivit legii. Cu alte cuvinte, pe partea de întocmire a situațiilor financiare,
putem să le semnăm fie prin angajatul director economic sau contabil-șef sau o altă persoană angajată, împuternicită să semneze aceste situații financiare,
fie, dacă nu avem un angajat care să îndeplinească aceste funcții, putem să le semnăm (dacă avem încheiat un contract) printr-o firmă de expertiză contabilă sau un expert contabil.”
2. Dacă firma n-are salariați, situațiile financiare anuale pot fi semnate de către administrator, care e și expert contabil, pe ambele părți?Monica Avram: „Ideea legislației contabile este ca cel care semnează pentru aprobare să fie diferit de cel care semnează pentru întocmire. Adică, pentru ca situațiile financiare să fie relevante, stânga și dreapta nu trebuie să fie una și aceeași persoană, deși în practică se întâmplă acest lucru. În cazul în care administratorul este expert contabil, nu avem această prevedere explicită, dar, într-un fel, este implicită: nu este normal să îl punem pe expertul contabil care este administrator să angajeze un alt expert contabil. Probabil că, pe acest aspect, Legea contabilității va mai fi discutată și completată. Ce avem noi acum este că pe partea de întocmit poate semna fie un expert contabil, fie o persoană angajată. Expertul contabil deja poate să semneze pe partea dreaptă, dar, dacă expertul contabil este și administrator, nu avem ceva care să interzică acest lucru. Deci, în opinia noastră,
expertul contabil care este și administrator poate să semneze și pe stânga, și pe dreapta (adică și la întocmit, și la aprobat).”
3. Dacă unul dintre asociați are calitatea de expert contabil, dar nu e administrator și nici angajat, poate să întocmească și să semneze bilanțul?Monica Avram: „Nu avem prevăzută explicit situația în care expertul contabil este asociat.
El ar trebui să aibă un document cu societatea (nu mă pricep foarte bine, din punct de vedere legal, nu știu care este procedura)
prin care își asumă că întocmește situațiile financiare. Noi, în Legea contabilității, va trebui să cuprindem și toate acestea. Acum avem fie situația în care este un angajat, fie situația în care este un colaborator. Dar, ca să fie colaborator (expert contabil sau firmă de contabilitate), nu-i suficientă doar simpla calitate de expert contabil, ci trebuie să aibă un act juridic cu societatea respectivă (cum că își asumă răspunderea). Pentru că, de fapt, semnarea pentru întocmire este asumarea răspunderii pentru informațiile furnizate în situațiile financiare, alături de administrator.”
Context: În 2025,
situațiile financiare pe 2024 se depun, de către ONG-uri, până la data de 30 aprilie, iar de către companii - până la data de 2 iunie.
Comentarii articol (0)