POPA GHEORGHE a scris:
@florinm
Nu ati citit cu atentie mesajul initial.
Doasarul de cercetare a fost depus la ITM, conform legii de altfel si nu a primit avizul ITM pentru AM. Deci cercetarea a fost corecta. Speculatiile dvs. nu au suport legal in cazul prezentat.
Am citit cu mare atenție și am înțeles exact situația. Faptul că evenimentul, în urma cercetării, nu a fost încadrat ca „accident de muncă” nu înseamnă că salariatul respectiv este vinovat și trebuie sancționat.
Vă dau un exemplu chiar de la locul meu de muncă, petrecut recent (luna august). Unui angajat i s-a făcut rău la serviciu și a fost dus la spital de o persoană care nu avea calitatea de angajat. Fiind consultat în unitatea UPU, s-a decis trimiterea lui de urgență, cu un elicopter SMURD, la o clinică de cardiologie din Timișoara, întrucât suferise un stop cardio-respirator.
Evident, în calitatea mea de inspector SSM, am întocmit dosar de cercetare, iar după depunerea acestuia la ITM, acesta a fost avizat favorabil și s-a păstrat încadrarea evenimentului pe care o propusesem eu, ca „accident în afara muncii”.
În acest caz, întocmirea acestui dosar n-a presupus niciun cost suplimentar pentru angajator, întrucât eu eram angajat al său, dar dacă n-ar fi existat postul de inspector SSM în organigramă și s-ar fi apelat la un serviciu extern pentru efectuarea cercetării, aceasta ar fi presupus un anumit cost. Credeți că, dacă angajatorul ar fi decis să-l sancționeze pe angajatul respectiv, din cauza faptului că a avut costuri suplimentare cu el, ar fi avut vreun sorți de izbândă, dacă angajatul s-ar fi adresat instanței de judecată?
De unde și până unde „enormitatea” asta cu sancționarea unui salariat pentru gestul de a se prezenta la UPU, fără ca problema sa de sănătate să fie considerată accident de muncă?