avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Activitate florinm.

Activitate florinm.

POPA GHEORGHE a scris:

@florinm
Nu ati citit cu atentie mesajul initial.
Doasarul de cercetare a fost depus la ITM, conform legii de altfel si nu a primit avizul ITM pentru AM. Deci cercetarea a fost corecta. Speculatiile dvs. nu au suport legal in cazul prezentat.

Am citit cu mare atenție și am înțeles exact situația. Faptul că evenimentul, în urma cercetării, nu a fost încadrat ca „accident de muncă” nu înseamnă că salariatul respectiv este vinovat și trebuie sancționat.
Vă dau un exemplu chiar de la locul meu de muncă, petrecut recent (luna august). Unui angajat i s-a făcut rău la serviciu și a fost dus la spital de o persoană care nu avea calitatea de angajat. Fiind consultat în unitatea UPU, s-a decis trimiterea lui de urgență, cu un elicopter SMURD, la o clinică de cardiologie din Timișoara, întrucât suferise un stop cardio-respirator.
Evident, în calitatea mea de inspector SSM, am întocmit dosar de cercetare, iar după depunerea acestuia la ITM, acesta a fost avizat favorabil și s-a păstrat încadrarea evenimentului pe care o propusesem eu, ca „accident în afara muncii”.
În acest caz, întocmirea acestui dosar n-a presupus niciun cost suplimentar pentru angajator, întrucât eu eram angajat al său, dar dacă n-ar fi existat postul de inspector SSM în organigramă și s-ar fi apelat la un serviciu extern pentru efectuarea cercetării, aceasta ar fi presupus un anumit cost. Credeți că, dacă angajatorul ar fi decis să-l sancționeze pe angajatul respectiv, din cauza faptului că a avut costuri suplimentare cu el, ar fi avut vreun sorți de izbândă, dacă angajatul s-ar fi adresat instanței de judecată?
De unde și până unde „enormitatea” asta cu sancționarea unui salariat pentru gestul de a se prezenta la UPU, fără ca problema sa de sănătate să fie considerată accident de muncă?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă angajatul a ajuns la spital cu o stare de rău, fiind în timpul programului de lucru, el avea OBLIGAȚIA să comunice cadrelor medicale că se află în timpul programului de lucru, iar cadrele medicale de la UPU au OBLIGAȚIA, în astfel de cazuri, să anunțe autoritățile competente (în speță, ITM sau chiar poliția, după caz). Angajatul dvs nu avea cum să raporteze un fals accident de muncă, fiindcă clasificarea evenimentului ca „accident de muncă” se face doar în urma cercetării, nicidecum de către angajat, sau de către personalul medical de la UPU..
Cel mai probabil, angajatul a comunicat la UPU că se află în timpul programului de lucru, fapt pentru care sub nicio formă nu veți avea succes dacă-l veți sancționa. Mai bine puneți mâna și rezolvați-vă problemele din cadrul firmei, ca să asigurați angajaților un mediu de lucru sigur.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar dacă evenimentul nu s-a încadrat la accident de muncă (așa cum este el definit de legislația în vigoare), asta nu însemnă că el n-a avut loc. Poate că omului într-adevăr i s-a făcut rău în timpul serviciului.
Trebuie să știți că aveți obligația de a anunța la ITM despre orice eveniment de acest gen, chiar dacă în urma cercetării acesta nu este încadrat la accident de muncă. Nu cred că veți putea sancționa un angajat pentru că a făcut ceea ce trebuia, de fapt, să faceți dumneavoastră, conform legii. Adică ba da, îl puteți sancționa, că doar trăim în țara abuzurilor în ceea ce privește dreptul muncii, dar veți pierde în instanță, când omul vă va da în judecată.
Costul acelui dosar oricum aveați obligația să-l suportați dumneavoastră.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu văd de ce această tranzacție ar trebui să fie considerată "țeapă". Se pare că dvs ați cumpărat exact ceea ce a specificat vânzătorul în anunț că vinde.
Vina vă aparține integral, fiindcă n-ați citit atent anunțul.
Faptul că a cerut 3000 de lei pe o poză nu este faptă penală. El poate să ceară oricât și își asumă faptul că ar putea rămâne cu marfa nevândută dacă prețul e exagerat. Se pare că acum n-a fost cazul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Urduban Dumitru a scris:

Domnule,
Eu nu cred că ești proprietar pe acel teren, este exclus să ai autorizație pentru spărtura pe care ai făcut-o în zidul condominiului pentru a ieși din apartament în " grădină"..... Așa încât mare BELEA e pe capul matale...
Iar doamna poate lucra și la salubritate...are tot dreptul să sesizeze autoritățile....
Ai grijă! Repet, nu cred că ești în legalitate!

Sunteți în eroare. Există așa ceva.
Un nepot de-al meu stă cu chirie într-un astfel de apartament situat la parter, care are o curte privată îngrădită. Curtea este proprietatea celui care deține apartamentul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere legal, instalațiile electrice se proiectează și se execută de către unități atestate ANRE. Dumneavoastră trebuia să cereți meseriașilor să vă prezinte documentele care să dovedească că lucrează legal. Trebuia întocmit un proiect, care se supunea expertizării unui verificator tehnic. Eera foarte simplu să aflați dacă meseriașii dvs lucrau legal, printr-o simplă căutare pe site-ul ANRE, unde puteți găsi datele tuturor electricienilor autorizați ANRE și ale tuturor firmelor atestate ANRE din România.
Acum o să spuneți că n-ați știut aceste lucruri, dar o spuneți degeaba, fiindcă nu puteți invoca necunoașterea legii.
Din punctul meu de vedere, nu sunteți victimă a acestor escroci, ci părtaș cu ei (până la momentul declanșării crizei), fiindcă ați mers, probabil, după prețul cel mai mic de pe piață și ați utilizat munca la negru. O firmă serioasă atestată ANRE și care lucrează cu personal autorizat ANRE nu este sub nicio formă ieftină, fiindcă n-are cum să fie așa (după cum nici avocații buni nu sunt „pro bono”, așa cum doriți dumneavoastră).
Din păcate, căutarea cu orice preț a chilipirurilor este sport național, de care unii români nu cred că se vor vindeca vreodată.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
De invitat, poate fi invitat să plece, dar problema este dacă refuză, că, din păcate, nu prea aveți ce să-i faceți.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mrays99
Punctul dumneavoastră de vedere este foarte corect și de bun simț!
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceva nu se leagă în povestea dumneavoastră.
La început ziceți că s-au virat banii din greșeală, apoi întrebați ce se întâmplă dacă nu-i dați înapoi.
Păi dacă presupunem că dumneavoastră sunteți o persoană corectă (prezumția de nevinovăție trebuie luată întotdeauna în calcul), atunci nu mai era cazul să invocați posibilitatea de a nu restitui banii. Ăsta era primul lucru care trebuia să vă preocupe, restituirea cât mai grabnică a sumei virate din greșeală, mai ales că, din afirmația dumneavoastră că zilnic primiți bani în acel cont, se poate deduce că aveți de unde să restituiți suma (chiar dacă o faceți eșalonat, la înțelegere cu destinatarul legal al banilor.).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Justiția făcută în piața publică, așa cum se făcea în Evul Mediu, pe lângă faptul că azi este ilegală, poate fi cu mult mai scumpă pentru dumneavoastră decât justiția legală, făcută în sala de judecată, din cauză că, pe lângă cei 10000 de euro duși deja pe apa sâmbetei, o să ajungeți să-i mai plătiți „meseriașului” și daune morale sau tot felul de despăgubiri.