avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate MarcelaS

Activitate MarcelaS

Buna ziua,

Mi-a fost suspendat permisul pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului, fara alte incidente (tamponari alti participant la traffic etc.) Suspendarea este pentru 1 luna, iar agentul constatator nu m-a informat ca ar trebui sa sustin examen pentru a-l putea redobandi la sfarsitul perioadei de supendare.
Conform articolului 106 din OUG 195/2002 cu modificarile din 2012 ar trebui sa ma prezint, conform convocarii, pentru verificarea cunosterii regulilor de circulatie.
Mentionez ca nu am primit, in momentul primirii procesului verbal, nicio asemenea convocare, nici macar verbal din partea agentului de politie.

Intrebarea mea este: trebuie sa sustin examenul? Cand si daca voi primi convocarea?

Multumesc.
Buna ziua,

In cazul unui accident rutier, in care unul din soferi a fost spitatlizat in urma accidentului, dar dupa externare nu s-a prezentat la politie pentru declararii, cum se stabileste vinovatul accidentului? Si in cat timp trebuie politia sa incheie cercetarea acestui accident? Mentionez ca celalalt sofer si pasagerii masinii lui au dat declaratii la politie. Victimele, vor fi informate de catre politie cand si cine a fost stabilit vinovat de producerea accidentului? Mentionz ca in acest caz cei doi soferi nu s-au contacta ulterior pentru a ajunge la o intelegere si locuiesc in judete indepartate. Dupa stabilirea vinovatului, in cat timp pot depune victimele plangere impotriva lui?
Multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Potrivit art. 11 din OUG 111/2010, actualizata, si HG 52/2011, actualizata, tatal are dreptul sa solicite intrarea in concediul de crestere copil pentru cel putin 1 luna din perioada totala pentru care s-a optat.
Intrebarea mea este: conform carui articol din Codul muncii i se face suspendarea contractului de munca pentru acest caz? Acelasi articol ca si in cazul mamei (adica 51 (1) a)?
Are cineva sa-mi dea un exemplu de decizie de suspendare pentru acest caz?

Multumesc.
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care este legea exacta si articolul in care se stipuleaza care este instanta competenta pentru contestarea deciziilor de incetare a contrractului de munca.
Buna ziua,
La firma in care lucrez se va inchide fabrica pe perioada unei saptamani. Aceasta inchidere a fost anuntata concret de abia in luna mai anul acesta. Deoarece nu se va putea lucra in fabrica in perioada respectiva toti angajatii sunt nevoiti sa-ti ia concediu de odihna, desi aceasta perioada nu a fost anuntata cand s-au facut programarile de CO pentru 2012. Deasemenea, nu exista o planificare de CO pe anul 2012 cu semnatura fiecarui angajat.

Acum, care este problema? Exista un angajat care nu doreste sa-si intocmeasca cerere de CO pentru aceasta saptamana, spunand ca el nu doreste concediu in aceasta perioada, si ca el si-a planificat concediu pentru anul acesta, in alta luna. Tinand cont ca efectiv nu va avea ce sa munceasca daca se va prezenta la lucru in saptamana respectiva ce solutii am eu? Cum i se va face pontajul acestui angajat?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Buna seara,

doresc sa efectuez o incetare in REVISAL cu data de 31.12.2011, dar pe care sa o operez si sa o transmit catre ITM in data de 23.12.2011. In perioada 23-31.12.2011 angajatul va fi in concediu de odihna. Credeti ca este legal sa fac aceasta incetare in avans?

Multumesc.
Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intormatie:
- care este cadrul legislativ care reglementaeaza returnarea produselor cumparate.

In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat.
Buna tuturor,

Am cateva intrebari legate de verificarea prezentei la domiciliu si implicit a veridicitatii acordarii unui concediu medical.
1) In cazul in care angajtul are concediu medical pentru 3 zile, iar prezentarea concediului medica,l impreuna cu delclaratia legata de adresa la care poate fi verificat, o face doar dupa reintoarcerea lui la serviciu (desigur ca in acest caz i se poate face o cercetare disciplinara pt neprezentarea in timp util a CM-ului platitorului), dar in acest caz cum se putea face verificarea la domiciliu. Ma refer aici la acele CM-uri care sunt cunoscute ca fiind false, dar e atat de greu a se dovedi acest lucru.
2) Care este pasul urmator dupa verificarea la domiciliu, in cazul in care angajatul nu este gasit la adresa declarata.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre, iara daca acest subiect a amai fost dezbatut va rog sa-mi spuneti.
Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti daca ordinul 617/2007 este in vigoare.

La art. 5 din acest ordin
(6) Persoanele care realizeaza venituri din salarii, care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile si care nu mai realizeaza alte venituri, au obligatia platii contributiei lunare calculate la un salariu de baza minim brut pe tara. Contributia se plateste in mod direct de aceste persoane la CAS pentru care au optat. Angajatorii acestor persoane nu calculeaza si nu vireaza pentru veniturile salariale realizate de acestia contributia prevazuta de lege pentru angajator
, daca am inteles eu bine se pecifica ca DOAR contributia datorata de angajator nu este virata, iar din aceasta deduc ca, contributia de 6.5% din salariul brut realizat datorata de catre angajat se vireaza. Am inteles corect?

Daca este asa, cum ii explic eu angajatului ca din moment ce pe fluturasul lui pare ca i se retine suma respectiva din salariu pentru sanatate el trebuie sa incheie un contract cu Casa de asigurari.

Multumesc..
In acest caz nu considerati ca acesti angajati sunt mai privilegiati?

Daca lucreaza intr-o firma in care se intrerupe activitatea in sarbatorile legale ortodoxe, ei sunt liberi si atunci, dar sunt liberi si cu ocazia sarbatorilor lor.