avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Activitate Remus47

Activitate Remus47

Valoarea bruta a tichetelor de masa este purtatoare de CAS ? Stiam ca se ia in considerare la venitul brut dupa care se face punctajul de pensie. Daca s-a schimbat legislatia , spuneti-mi de cand si ce lege.
Multumesc
Deoarece au aparut multe articole ( inclusiv pe situl avocatnet) in care se explica ca aplicarea legii 215/2019 se aplica pentru cei care au lucrat in conditii deosebite ( gr. 2) dupa apr.2001 , iar in lege nu am vazut aceasta precizare , va rog sa ma lamuriti la ce varsta ma pot pensiona eu si sotia , avand urmatoarele conditii :
-subsemnatul nascut in iunie 1960 , 13 ani in gr.2
- sotia , nascuta in iulie 1961 , 10 in gr. 2
Multumesc pentru raspuns !
Dar punctajul la pensie este afectat ?
Deoarece sunt mai multe interpretari cu privire la sintagma " datorat si platit " , doresc sa ma lamureasca cineva mai concret .
In perioda septebrie 2015 - aprilie 2017 am lucrat la o societate care a intrat in insolventa si nu a mai platit contributiile la bugetul de stat.
Stiu ca din articolul 25 s-a eliminat cuvantul " platit " si deasemenea Ministrul Muncii de atunci spunea ca cei care sunt in aceasta situatie pana in 2021 nu au de ce sa-si faca probleme.( cei care au avut probleme pana in 2021 sau cei care ies la pensie pana in 2021 ?)
Eu ar trebui sa ies la pensie in iunie 2022 . Perioada descrisa mai sus imi afecteaza sau nu stagiul de cotizare si punctajul anual ?
Va prezint situația concretă si va rog să-mi inicati ce trebuie sa fac
Am contract de munca pe perioada determinata până la data de 7 august inclusiv
În dată de 16 iulie am fost operat de fractură la picior si am avut concediu medical până la data de 7 august , urmând a fi prelungit , dar nu-mi pot prelungi contractul de munca și să încep cu CM , deci nu mi se poate acorda concediu medical pentru că nu mai sunt angajat . Sunt imobilizat la pat cu piciorul în ghips si nu stiu cum se poate rezolva .
Alta întrebare : perioada de CM se consideră stagiu de cotizare la CAS ?
Multumesc
Am un singur venit de declarat si anume din transferul titlurilor de valoare ,cu un venit de 811 lei. Trebuie sa completez numai prima parte , fara anexa nr... , nu-i asa ? Cum depun si portofoliul primit de la banca , avand in vedere ca vreau sa-l depun prin SPV ?
Pentru venituri obtinute in 2017 din transferul titlurilor de valoare se completeaza Declaratia 200 (cum era pana anul trecut) sau/si declaratia 600 ?
In prezent sunt salariat si am un salariu brut de 5000 lei si net 3500 lei, plus bonuri de 200 lei. Vreau sa devin PFA dar cu acelasi venit net. Din calculele mele ar trebui sa am contracte de 7500 lei . In prezent angajatorul cheltuieste cu mine 6100 lei . Mi se pare ca gresesc pe undeva . Puteti sa-mi spuneti si mie cat ar trebui sa am venitul (contracte) brut pentru ca castigul net sa fie 3700 lei pe luna ?
Va rog calculati comform legislatiei actuale si comform legislatiei preconizate de la 1 ian 2018 ( noile cote la CAS si CASS si noile baze de calcul ) .
Va multumesc
Creanta este pe persoana fizica ( un BO avalizat acum 2.5 ani) care este titularul PFA, deci creanta nu este a PFA . Se poate popri plata unei prestatii a PFA ?
Daca sunt PFA si am contract de colaborare cu o firma de la care incasez factura pe baza de chitanta (cash) si din nefericire mi se instituie o poprire ( nu de la ANAF) pentru a creanta mai veche si care este pe persoana fizica , creditorul se poate indrepta catre firme cu care colaborez si sa mi se blocheze intreaga suma , chiar daca asta este singura sursa de venit ?
Mutumesc