avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Activitate relly.lia

Activitate relly.lia

Dupa o casnicie de 24 de ani,din care au rezultat si 3 copii(doi sunt inca minori),m-am hotarat sa divortez.In 1995,socrii mei au cumparat un apartament pe numele lor,iar noi am fost chiriesi cu act.In 2003(luna iulie)au vandut apartamentul,iar cu acei bani am cumparat,noi,o casa la tara(in luna august)Casa a fost cumparata cu contract de vanzare-cumparare pe numele nostru si fara clauze sau acte de donatie.Ce drepturi am eu la casa,in caz de partaj?In timpul casniciei,sotul meu a facut doua credite dar eu nu apar in actele facute pentru credite(ca si cum nu existam).Sunt obligata prin lege sa particip la plata acelor rate?
buna ziua.sunt angajata din septembrie 2011,dar nu am primit si nici nu am semnat cim.nu stiu nici ce contine,macar.atat stiu ca ni s-a spus,daca vine itm,sa spunem ca lucram 8 ore,de luni pana vineri,sambata pana la 16,iar duminica avem liber.in schimb,noi lucram 8 ore zilnic(240 ore pe luna),nu avem concediu,nu avem liber.acum,eu vreau sa plec de la ei,fiind bolnava,dar ma obliga sa stau in preaviz,ca asa spune cim.salariata stiu ca sunt pentru ca apar la cas,dar cine a semnat cim,in dreptul meu?nu era legal sa semnez si eu?daca nu efectuez preavizul ce imi poate face?cum este legal sa procedez,tinand cont,de faptul ca,nici patroana nu respecta legea?
sunt angajata de 8 luni de zile la un magazin alimentar.eu nu am semnat nici un contract,desi spune ca sunt angajata(prima luna cu 8 ore,iar din a doua luna cu 4 ore,desi noi lucram 8 ore).acum,vreau sa plec de la ei,salariul fiind mic,dar mi se cere preaviz.daca eu sunt pe contract cu 4 ore desi lucrez 8 ore,in preaviz cate ore trebuie sa lucrez?
familia mea are 5 membri:sot,sotie copil major(salariat)si doi copii de 9 ani(gemeni).la dosarul de alocatie de sustinere a familiei ni s-a cerut tot venitul din familie,inclusiv cel al fiului meu,pe motiv ca locuieste cu noi.fiul meu nu este casatorit,locuieste cu noi,dar el are salariul lui(noi nu beneficiem de nimic din salariul lui).poate da el cumva o declaratie din care sa reiasa ca este independent,ca nu beneficiem de nici-un venit de la el?cum ar trebui facut(daca se poate ceva) pentru a nu pierde alocatia?si asa ne este foarte greu sa crestem gemenii,dar daca ne lasa si fara aceasta alocatie nu stiu cum va fi?ce trebuie facut,sa ii iau banii fiului meu(el vrea sa-si faca un rost in viata,iar noi nu il putem ajuta)sau sa ii spun sa se mute de la noi ca sa primim alocatia.ce fel de parinti am fi?explicati-mi ce trebuie facut,ca sa pot primi alocatia,in contiuare,si sa-mi tin si copilul langa mine.ce lege este asta?
mentionez ca pana in aceasta saptamana,el nu a stiut nimic despre aceasta incadrare.saptamana aceasta a primit fluturasul pe luna mai si asa am vazut ce este trecut acolo.in luna aprilie a vazut ca nu i-a aparut salariu marit(in martie a facut 20 de ani vechime),i-a anuntat,iar ei au spus ca se remediaza in luna mai si v-a primi diferenta si pe luna martie dar nu s-a schimbat nimic.in schimb a aparut acest fluturas saptamana aceasta si am vazut ca si brutul este diminuat cu 15 lei.v-a incerca sa obtina o audienta la sef sa vedem ce se rezolva,pentru ca nu este prima data cand se greseste.
pana la 1 martie 2011,sotul meu avea salariu de baza(spor de vechime 20%,inclus in salariu) de 688 lei,la care se adauga spor de noapte 131 lei.la 1 martie a facut 20 de ani vechime si a fost reincadrat ca paznic in aceeasi societate(consiliul local)in baza legii 284/2010 cu 12 clase salarizare,1,31 coeficient de ierarhizare si salariu,conform grilei=697,la care se adauga 115 lei spor de noapte,desi are aceleasi ore de noapte ca pana la 1 martie 2011.la ora actuala brutul este mai mic cu 15 lei fata de ce avea inante de reincadrare.la ceea ce am scris mai sus am o nelamurire si as dori un raspuns urgent,daca se poate.conform grilei de salarizare,la 12 clase cu coeficient 1,31 salariu de baza este 786 lei,iar el are 697 lei ceea ce in grila arata 7 clase salarizare cu coeficient de ierarhizare 1,16.as vrea sa stiu cum ar trebui sa fie corect acest salariu,pentru ca e clar ca undeva s-a gresit,daca intelegeti ce am specificat mai sus.ce ar trebui facut pentru remediere?va multumesc.
Răspuns la discuția spor de vechime,inclus in salariu
buna ziua si va multumesc pentru interes.ca sa inteleg si eu si dvs.,va explic ce modificari s-au facut la salariul sotului meu:in dec.2009,sotul meu avea salariu de baza 657 lei+131 lei(spor de vechime 20%)+131 lei(spor de noapte 20%),apoi in ian.2010 i s-a bagat sporul de vechime in salariu de baza si a aparut salariu de baza 788.apoi a fost taierea de 25%,iar in ian.li s-a dat 15% si areiesit salariu brut 827,din care 131 lei este sporul de noapte.la 1 martie 2011,a facut 20 de ani munca dar nu a primit nimic.cat ar fi trebuit sa aibe salariu de baza acum?as mai dori sa stiu daca cei de la paza comunala(platiti din fondul consiliului local)ar trebui sa primeasca si spor de dispozitiv,si daca da ce ar trebui facut?sunt 24 din 24 la dispozitia primarului(incendii,fotbal,scandaluri,etc.)iar altii sunt cei care iau acest spor.
Răspuns la discuția spor de vechime,inclus in salariu
buna ziua.as dori sa mentionez faptul ca sotului meu nu i s-a marit salariu dupa nicio grila de salarizare.din luna oct.2009,,in afara de faptul ca is-au taiat cei 25%,in iulie 2010,si apoi i s-au dat 15%,in luna ian.2011,nu s-a mai modificat nimic.cum e posibil ca,dupa 20 de ani de munca,sa aibe acelasi salariu ca unul care are 2 ani vechime?
sotul meu este angajat la consiliul local,ca paznic,sporul de vechime i s-a bagat in salariu de baza.la 1 martie 2011,a facut 20 de ani de munca.as vrea sa stiu cum i se va calcula sporul de vechime de 25%,avand salariu de baza(cu spor de vechime inclus)de 696 lei.mentionez ca pe luna martie nu a primit nimic in plus.va multumesc.
sotul meu este bugetar.de un an de zile i s-a bagat sporul de vechime in salariu de baza.sporul de vechime este 20%.am calculat vechimea pe cartea de munca si mi-a dat 21 ani,9 luni si 17 zile.in acesti ani a avut 24 luni somaj si 24 luni stagiu militar.ce spor de vechime ar trebui sa aiba?